Microsoft Mesh to Teams, Microsoft Teams, Loop – uutiset Microsoft Ignite 2022 -tapahtumasta

Microsoft Ignite 2022 toi suuren määrän erilaisia julkaisuja, uutta tekniikkaa sekä innovaatiota. Emmekä me mitään vähempää odottaneetkaan. Tällä kertaa, pienen tauon jälkeen, Microsoft Ignite järjestettiin myös paikan päällä – päätapahtuman lisäksi oli useita sivutapahtumia. Tällä kertaa kyseessä ei vain yksi suuri 20 000+ osallistujan tapahtuma, vaan tämä oli todellinen hybriditapahtuma, joka salli ihmisten osallistua netin välityksellä tai paikan päällä ympäri maapalloa. Päätapahtuma pidettiin Seattlessa, USA:ssa.

Tämän blogin fokus on antaa sinulle “tilannekatsaus” mitä tapahtuu Microsoft Mesh ja Microsoft Teamsin saralla. Suurimmat julkaisut liittyvät Mesh for Meta Quest -laitteisiin, Microsoft Loop appiin ja totta kai siihen, että Mesh Avatarit ovat viimein private preview:ssä!

Igniten uutuuksista voit kuulla lisää myös webinaarissamme ensi viikolla!

Julkistuksia on paljon, joten blogissakin on paljon asiaa.

Sisältö:

 • Microsoft Mesh for Teams to Meta Quest devices and Meta -integraatio
 • Mesh Avatarit ja Mesh for Teams
 • Kanavat 2.0
 • Microsoft Teams – uudet ominaisuudet
 • Microsoft Teams Premium
 • Microsoft Places
 • Microsoft Loop -päivitykset
microsoft cloud ignite 2022

Microsoft Mesh for Teams to Meta Quest devices and Meta -integraatio


Ennen Microsoft Igniteä pidettiin Meta Connect -tapahtuma 11.10. Suuri yllätys siellä oli, että Mesh for Teams ja Microsoft 365 -sovellukset julkaistiin Meta Quest -laitteille. Varsinkin uudelle Meta Quest Pro -laitteelle, mutta myös Meta Quest 2 -laitteelle. Pystyt liittymään Microsoft Mesh immersiivisiin kokouksiin käyttäen Meta-laseja. Aikataulusta ei ole vielä tietoa, mutta luulisin, että vuoden 2023 aikana.

Julkistamistilaisuudessa nähtiin myös vähän esimakua, miltä Microsoft Mesh tulee näyttämään immersiivisissä kokouksissa. Kuva näyttää hyvin miltä siellä näyttää ja myös miltä näyttää ei-immersiivinen osallistuja samassa kokouksessa. Avatareilla ei ole jalkoja, mutta kädet ja käsivarret löytyvät.

employee orientation metaverse

Myös näkymä tulevista kokouksista jaettiin. Näyttää erittäin hyvältä tavalta liittyä kokouksiin ja nähdä mitä tapahtuu. Oletan, että + vasemmalla puolella on tapa lisätä muita M365-sovelluksia tähän appiin.

upcoming meetings

Microsoft 365 -applikaatiot ovat tulossa Meta Quest -laitteille myös. Nämä sovellukset toimivat 2D:nä ja mielenkiintoisesti myös Teams on siellä – meille tutussa muodossa.

meta quest

Ja lopuksi oli myös kuva, kuinka voit liittyä Teams-kokoukseen Meta Horizon immersiivisestä tilasta. Ei ole vielä varmaa miltä näkymä näyttää, kun ihmiset tulevat mukaan Teamsin kautta.

meta horizon

Metaverse tulee näyttelemään isoa roolia uusissa tavoissa olla yhteydessä ihmisiin. Work Trend Index –tutkimuksen mukaan 50% Z-sukupolven edustajista ja milleniaaleista on sitä mieltä, että he tulevat tekemään ainakin osan töistään Metaversessä vuoden sisällä.

Samassa blogipostauksessa Microsoft julkisti yhteistyön Metan kanssa. Tämä on hyvä asia, koska voin kuvitella, että näitä kahta Metaverse-alustaa voidaan käyttää tulevaisuudessa helposti yhdessä monin eri tavoin.

… Julkistamme useita tapoja, joilla teemme yhteistyötä Metan kanssa, jotta voimme tarjota asiakkaille enemmän vaihtoehtoja ja turvaa kun he seikkailevat kohti Metaverseä.

Microsoftin blogipostaus

Jatkossa Meta Quest -laitteille voidaan kirjautua myös Azure AD -tunnuksilla, toisin sanoen voin kirjautua laitteelle käyttäen Sulavan tunnustani ja toimia työidentiteettini kautta. Microsoft Intune ja Azure Active Directory tukevat Meta Quest Pro- sekä Meta Quest 2 –laitteita.

Mesh Avatarit ja Mesh for Teams


Ihmisillä on erilaisia ajatuksia avatareista ja niiden tuomisesta työelämään. Miksi Microsoft käyttää resursseja Avatareihin kun he voisivat parantaa Teamsin suorituskykyä ja luoda Teamsin uutta versiota?

Yksi syy on, että Microsoft parantaa Teamsiä usealla eri saralla, ei vain yhdellä. Teams kasvaa ja kehittyy monella eri tapaa samanaikaisesti. Kilpailu kehittää palveluita paremmaksi ja paremmaksi, mutta samalla hybridi- ja moderni työelämä luo vaatimuksia, joiden pitää olla mahdollisia Teamsilla. Ihmisillä on erilaisia tarpeita ja kun käyttäjiä kuukaudessa on yli 270 miljoonaa, niin erilaisia tarpeitakin on todella paljon.

mesh avatars

Mesh Avatarit ovat nyt private preview:ssä. Jotkut ihmiset ovat onnekkaita ja voivat käyttää niitä jo nyt yritystensä sisällä, mutta yksityinen esiversio tarkoittaa myös sitä, että siitä odotetaan vielä löytyvän erilaisia ongelmia ja korjattavia asioita.

Kun katsotaan Microsoft Ignitessa esiteltyjä demoja, olen aika innoissani Teamsin avatareista. Ei siksi, että ne olisivat jotain teknologisesti todella uutta ja hienoa – eivät ole. Ne ovat hyvä startti alkuun, ajattele niitä ensimmäisenä askeleena – Avatarit tulevat parantumaan ajan myötä.

Avatarit ovat käyttökelpoisia silloin kun osallistujat eivät voi laittaa kameroitaan päälle syystä tai toisesta – heillä saattaa olla ruokatunti, he saattavat olla liikkeessä, ehkä he juuri heräsivät, tai muita hyviä syitä. On myös hyvä tiedostaa, että kameran päällä pito tuntikaupalla lisää helposti kokousväsymystä.

Ihmisiä on erilaisia – joitain voi stressata paljon, jos he joutuvat laittamaan kameran päälle. Kokouksissa on aina osallistujia, joilla ei ole kamera päällä ja tällöin nämä avatarit tulevat todella tarpeen.

Kun oma personoitu avatari on tehty, sitä voi käyttää Teams-kokouksissa valitsemalla sen “Effects and Avatars” -menusta. Kokouksen aikana, käyttäjät voivat valita laajasta valikoimasta eleitä, joilla voit käyttää reaktioita.

Avatarit mahdollistavat kaikille olla läsnä kokouksessa – ilman, että tarvitsee murehtia kamerasta. Laitat vain avatarin päälle. Kun puhut, avatarisi näyttää puhuvan. Kun et tee mitään, avatarilla on “taukoanimaatioita”. Voit käyttää laajaa kirjoa erilaisia reaktioita ilmaistaksesi itseäsi. Voit myös muuttaa olotilaasi ja kameraa.

mesh avatars

Mesh avatarit tulevat tekemään näkyvän muutoksen kokouksiin. Vaihtoehtona nimikirjaimille tai profiilikuvallesi, avatar ”elää” ja sillä on katsekontakti jokaisen kanssa. Avatarillasi on aina hyvä valaistus ja raikas olemus.

mesh avatars

Mesh Avatar Builder on se työkalu, millä luot digitaalisen kopiosi. Eikä vain yhtä, vaan voit luoda kolme avataria. Avatarin luonti on ensimmäinen askel, joka valmistelee ihmisiä uudenlaisiin, immersiivisiin Teams-kokouksiin. Työtapaamisiin on hyvä valita ammattimainen ulkoasu myös avatarille ja sitten muihin vaikka vähän rennomman pukeutumisen avatarilla. Mikään ei estä pientä hauskanpitoa ja valita hahmolle sellaisia vaatteita mitä et normielämässä koskaan pitäisi – tai ehkä siitä saat kipinän ja ryntäät seuraavana viikonloppuna vaatekaupoille!

Avataria rakentaessasi pystyt säätämään digitaalista kaksostasi monella eri tavalla – hiuksia, silmiä, ihon väriä jne. On myös mahdollista valita proteesi, mikä on mainio pieniä lisä jos sinulla on proteesi ja haluat avatarisi ilmentävän sinua itseäsi – sellaisena kuin olet.

Saatavana on myös monia eri vaatevaihtoehtoja. Voit rakentaa esim. ammattimaisen tai rennon avatarin. Itse ainakin teen vähintään kaksi erilaista, joista toista voi käyttää asiakastapaamisissa ja toista Sulavan sisäisesti.

mesh avatars

Odotan uusia Mesh Avatareja ja väitän, että ne tulevat tekemään kokouksista miellyttävämpiä. Eikä unohdeta sitä, että nimikirjaimien sijaan ihmiset ovat enemmän esillä kuin ilman niitä.
Mutta tämä ei tarkoita, että pitäisi lopettaa tai vähentää kameran käyttöä – ei todellakaan. Valtaosassa kokouksista kameran käyttö on oletus.

Muutama pikainen Mesh Avatar fakta:

 • Yksityisessä esiversiossa
 • Monipuolinen sovellus avatarien luontiin
 • Reaktiot, tunneasetukset ja kamerakontrollit
 • Taukoanimaatiot
 • Ääniohjaus
mesh avatars

Valitse avatarisi ja liity kokoukseen.

mesh avatars

Kuten näemme vasemmanpuoleisessa kuvassa, valkotaulu löytyy vasemmalta, ja osallistujia on myös katsomassa PowerPoint-esitystä oikealla. Oikealla valkotaulu Mesh for Teamsin sisällä immersiivisessä kokouksessa.

Kanavat 2.0


Uusi ja tervetullut ilmoitus oli, että kanavat Teamsissä tulevat saamaan uuden ilmeen! Alla näkyvästä kuvasta näet vähän fiilistä miltä ne tulevat näyttämään. Tällä hetkellä ne ovat testauksessa yksityisessä esiversiossa ja siten vielä työn alla.

teams channels

Uuden viestin alue ja viimeisimmät postaukset näkyvät sivun ylälaidassa. Tämä muuttaa perinteisen Teams-näkymän enemmän sosiaalisen median kaltaiseksi. Samalla Teamsissä kanavat muistuttavat paljon enemmän Yammeria/Viva Engagea luoden yhtenäisemmän käyttökokemuksen.

 • Kiinnitä tärkeät viestit
 • Irrota kanavakeskustelut erillisiksi ikkunoiksi
 • Päivitetty informaatiopaneeli
 • Uuden tyyppiset kirjoitukset, kuten videoklipit ja päivitetyt ilmoitukset
 • Muokattavat kanavaotsikot
 • Tulee kaikille kanavatyypeille, myös jaetuille kanaville

  Tulossa yksityiseen esiversioon vuoden lopussa.


Microsoft Teams – uudet ominaisuudet

On kyse tiimeistä, ei Teamsistä.

Tässä postauksessa on kyse Teamsistä, mutta pidä kumminkin mielessä, kuinka tiimit hyötyvät näistä kaikista tulevista ominaisuuksista. Paljon uusia parannuksia on Microsoft Teamsiin koskien laitteita (IntelliFrame, Microsoft Presenter+ jne.), Teams mobiiliin ja itse alustaan. Kuitenkin tässäpä muutama mielenkiintoinen päivitys, jotka parantavat Teamsiä entistäkin paremmaksi.

Nämä päivitykset tulevat vuoden loppuun mennessä kaikelle kansalle (jotkin päivitykset public preview -tilassa ja jotkut virallisena julkaisuna)

 • Laajennetut reaktiot ovat viimeinkin tulossa kaikille käyttöön. Oikean reaktion valinta on mahdollista tämän päivityksen myötä. Toivoisin kylläkin, että olisi mahdollista kiinnittää suosikkireaktiot.
 • Lisää henkilöitä chattiin tägäämällä henkilö käyttäen @mainintaa, henkilöitten lisäys chattiin on nyt entistäkin helpompaa. Voit myös tägätä kaikki kyseisessä chatissä tägillä (@everyone).
 • Poista chatti: Tätä ominaisuutta käyttämällä henkilöt voivat helposti poistaa itsensä 1:1 tai ryhmächateistä, joissa eivät enää halua olla mukana ilman, että häiritsevät muita chattiin osallistujia. Tämä ominaisuus tulee julkisesti saataville marraskuussa.
 • Videoklipit chatissä. Mobiilisti voit lähettää nyt jo audioklippejä, mutta nyt tähän tulee uutuutena videoklipit. Näen jo paljon ihmisiä, jotka tulevat tätä käyttämään – eritoten nuorempi sukupolvi. Ylipäätänsä tämä on erittäin hyvä ominaisuus hybridiskenaarioille. Voit jättää viestejä kollegoillesi ja voit myös antaa viesteihin oman tatsisi. Tämä on myös läsnäoloa.
 • Chattiviestin ajastettu lähetys Tämä ominaisuus on jo nyt julkisessa testissä. Voit siis lähettää haluamaasi aikaan viestin työkaverille (maks. 1 viikko eteenpäin.)
 • Työajat ja sijainnit – Nämä ovat hyvä lisätieto, kun olet lähettämässä viestiä. Voit käyttää näitä tietoja esimerkiksi mihin aikaan ajastat viestin lähtemään työkaverillesi, että hän näkee sen oikeaan aikaan, kun tulee esimerkiksi töihin. Jotkut kyllä käyvät Teamsissä työajan ulkopuolellakin, vai kuinka?
 • Linked profiili ulkopuolisille kontakteille – näet lisätietoja henkilöistä, joiden kanssa chattaat.
 • Microsoft Teams Phone Mobile, joka tunnettiin ennen nimellä Operator Connect Mobile on nyt julkisesti saatavilla.
teams renewals ignite22
 • Teams Cameo – Voit käyttää tätä Cameo-ominaisuutta PowerPointeissa, kun esität niitä Teamsin PowerPoint Livellä. Tätä olen itsekin käyttänyt, koska tämä on ollut public previewissä syyskuusta lähtien. Oli hauskaa sisällyttää oma video dioihin ja pystyit vielä valitsemaan paikan ja muodonkin videokuvalle. Näin saat aikaan kiinnostavampia esityksiä.
 • Excel Live on myös nyt julkisesti saatavilla. Voit jakaa Excel-dokumentin kokoukseen, jota sitten jokainen kokouksissa oleva henkilö voi muokata yhtaikaa.
 • Teams-kokouksien Yhdessä-tila (Together mode) saa uusia päivityksiä. Voit määrätä tietyn paikan tietylle henkilölle, jotta olet varma, että esimerkiksi fasilitaattori tai toimitusjohtaja on oikealla paikalla Yhdessä-tilassa. Tämä tarkoittaa myös, että kaikki saavat varmasti saman näkymän, jos näin tahdot. Esimerkiksi: jos Tero haluaa istua Akin vieressä, niin se on mahdollista. Voit myös ”pakottaa” saman yhdessä-tilan näkymän kaikille.


Microsoft Teams Premium

Tämä on uusi lisäosalisenssi, joka mahdollistaa ominaisuuksia, jotka tekevät kokouksista entistä persoonallisempia, älykkäämpiä ja turvallisempia. Public preview tulee saataville joulukuussa, ja voit testata näitä ominaisuuksia ilman ostettua lisenssiä varsinaiseen julkistukseen asti. Kun Teams Premium tulee julkisesti saataville helmikuun 2023 aikana, on käyttäjillä oltava lisäosan lisenssi, jotta näitä ominaisuuksia voi käyttää jatkossakin.

Osaan ominaisuuksista riittää, että kokouksen järjestäjällä on premium-lisenssi. Esimerkkeinä edistykselliset webinaarit ja vesileimat.

Teams Premium:

Kokouksen kertaus: Personoidut kohokohdat kokouksesta, joka helpottaa sinua löytämään sen informaation kokouksesta, joka kiinnostaa sinua eniten.

Live käännökset Live tekstityksistä: Tekoäly tekee käännökset reaaliaikaisesti 40 puhutusta kielestä, jotta käyttäjät voivat lukea live tekstityksiä omalle kielelle käännettynä (34 kieltä tuettuna tällä hetkellä) Tämä on erittäin kätevä ominaisuus, voit testata tätä jo nyt public previewissä!

Edistykselliset webinaarit: Uudet vetäjän kontrollit (green room ja mahdollisuus päättää mitä osallistujat näkevät) ja tapahtuman hallintakontrollit, jotka tekevät saumattomaksi yhdistää yleisösi, ja tuottaa korkealaatuinen kokemus ennen kokousta ja kokouksen aikana. Nämä sisältävät mm. automaattiset sähköpostimuistutukset, rekisteröinnin, odotuslistan ja paljon muuta.

webinars ignite22

Kokouspohjat ’Meeting guides’: Kutsutaan myös nimellä Meeting templates. Nämä mahdollistavat erilaiset kokouspohjat eri tarpeisiin ja niihin tulee pohjan mukaiset asetukset automaattisesti kuntoon.

meeting guides ignite22

Brändäys: Lisää yrityksesi ilme helposti omaan kokoukseesi. Brändätty aula, kustomoidut taustat ja kustomoidut Yhdessä-tilat.

branding meeting ignite22

Edistyksellinen kokouksen turvaaminen, joka tekee helpoksi suojata luottamukselliset kokoukset, esim. johtokunnan kokoukset, talousryhmän kokoukset, tai vaikka jotkut tärkeät tuotelanseerauskokoukset. Näillä uusilla kokousasetuksilla, kuten vesileima, joka estää vuodot ulkomaailmaan ja rajaa kuka voi tallentaa, käyttäjät saavat lisäturvaa, kun haluavat pitää keskustelut privaattina.

Microsoft 365 E5 -käyttäjät, joilla on eniten edistyneitä tietoturvavaatimuksia pystyvät hyödyntämään olemassa olevaa Microsoft Purview Information Protection sensitivity labels -ominaisuutta kokouksen suojaamisen automaattiseen käyttöönottoon.

protected meeting ignite22

Microsoft Places


Microsoft Places on uusi sovellus, joka on tarkoitettu hybridityöhön. Microsoft Places käyttää tekoälyä optimoimaan, missä hybridityö tulee tapahtumaan: yhdistämällä virtuaalisen ja fyysisen tilan keskenään.

microsoft places ignite22

Microsoft Places -sovellus on tulossa 2023:

 • Alusta, mistä näet milloin henkilöt ovat toimistolla.
 • Paikallaoloinformaatio henkilöitten fyysisistä paikoista. Kotona / etänä, toimistolla, matkalla jonnekin.
 • Näe buukatut työtilat ja buukkaa itsellesi lähin paikka valmiiksi.
 • Tietoa ja ohjeistusta aikaan liittyen, mahdollisuus autotaattisesti aikatauluttaa matka-ajat
 • Neuvotteluhuoneiden ja muiden tilojen löytäminen talon sisällä
 • Modernisoitu konferenssihuoneen buukkaus
 • Tilojen käytöstä tietoja ja näkemyksiä

Microsoft Loop -päivitykset

Microsoft Loop -sovellus on nyt private preview:ssä! Mitään erikoista ei kerrottu tästä, mutta se tukee työtilaa, sivuja ja komponentteja.

Loop ignite22
 • Wordin private preview:n tulee vuoden loppuun mennessä mahdollisuus lisätä Loop-komponentteja kuten kysely, tarkistus- tai tehtävälista.
 • Olemassa olevan Loop-komponentin lisäys Valkotaululle.
 • Kyselykomponentti, jonka alustana toimii Microsoft Forms sallii käyttäjän tehdä kyselyjä, tietovisoja, ja sanapilviä jotka pysyvät synkassa Outlook- ja Word-nettiversion kanssa. Tämäkin tulee private preview:n vuoden loppuun mennessä
 • Q&A, uusi Loop-komponenttityyppi, joka sallii käyttäjien kerätä kysymyksiin vastauksia reaaliajassa. Q&A on tällä hetkellä testauksessa Outlook web-versiossa ja tulee julkiseksi marraskuussa.

  Loop-komponenttien turvallisuutta on myös lisätty mm. tiedon luokittelumahdollisuudella sekä DLP:llä. Nämä tulevat olemaan julkisesti saatavilla Microsoft Teams chatissa vuoden loppuun mennessä. On mielenkiintoista, että Loop-komponentteja emme saa vielä kanaviin.

  Tässä tiivis katsaus Igniten uutisiin, joita löydät laajemmin Microsoft Ignite 2022 Book of News -julkaisusta

Tutustu metaverse-palveluihimme ja materiaaleihin

Tutustu Metaverse-tarjontaamme: Parannettu ostokokemus, etäpalvelu ja -huolto, tehokkuuden ja koulutuksen optimointi, uusien työntekijöiden perehdytys, johdon kokoustila, digitaaliset kaksoset tilaratkaisuissa, kauko-ohjattavat laitteet ja ajoneuvot… Tai ota yhteyttä ja kerro omista tarpeistasi!

Sivulta löydät myös kattavasti tukimateriaalia matkalle metaverseen kuten podcasteja, blogeja ja työpajan.

Teksti on julkaistu alun perin Vesa Nopasen blogissa englanniksi. Suomennos Petri Jämsen & Vesa Nopanen