Metaverse
”Metaversen potentiaali on yhtä suuri kuin internetissä tai pilvisiirtymässä”
Me Sulavalla katsomme metaverseä ensisijaisesti asiakkaidemme työskentelyn, kulttuurin, osaamisen, kilpailukyvyn ja tuottavuuden kehittämisen näkökulmasta. Näemme metaversessä yhtä suuren potentiaalin kuin aikanaan internetissä tai pilvisiirtymässä.
McKinseyn 06/2022 tutkimuksen mukaan 95% haastatelluista johtajista uskoo metaversen avaavan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tuovan merkittäviä positiivisia vaikutuksia.
Kohtaamiset saavat metaversessä aivan uudenlaisen ulottuvuuden, oli kyseessä sitten lääkärin virtuaalivierailu potilaan luona, kirurgin osallistuminen leikkaukseen toisella puolella maailmaa, lentokapteenien etäkoulutus, rakennuksen valmistumisen seuraaminen livenä, asiakastilaisuus tai mitä tahansa muuta. Olemme vasta raapaisseet metaversen mahdollisuuksien pintaa!
Muutamia esimerkkejä metaversen hyödyntämiseen:
- Kokoukset ja virtuaaliset kohtaamiset
- Koulutus ja osaamisen kehittäminen
- Tiedon jakaminen ja työntekijöiden osallistaminen
- Liiketoimintaprosessien kehittäminen
- Tuotekehitys
Metaversen käyttötapauksia
Metaversen mahdollisuuksia rajoittaa vain mielikuvitus. Saataville tulee toimialakohtaisia ratkaisuja sekä ratkaisuja, jotka räätälöidään tiettyä asiakasta ajatellen, mutta on myös yleisiä käyttötapauksia, jotka Sulava on luonut yritysten hyödyksi niiden erityisalasta riippumatta.
Johdon kokoustila
Metaversessä johdon kokoustila parantaa osallistujien kokouskokemusta, sillä se saa heidät tuntemaan kuin he olisivat samassa, täysin immersiivisessä tilassa.
Tila räätälöidään asiakkaan brändin ja muiden vaatimusten mukaan, ja sen ansiosta sisällön jakaminen voi olla kiinnostavampaa kuin Teams-kokouksessa tai jopa tavallisessa kasvokkain järjestettävässä kokouksessa.
Uusien työntekijöiden perehdytys
Tämä ratkaisu on tarkoitettu uusien työntekijöiden perehdyttämiseen jo ennen kuin he aloittavat työskentelyn. Kun työntekijä on allekirjoittanut sopimuksen, hänelle annetaan pääsy uusien työntekijöiden metaverseen, jossa hän voi tutustua uuteen työpaikkaansa ja esimerkiksi prosesseihin ja rakennuksiin, mikä lyhentää varsinaiseen perehdytykseen tarvittavaa aikaa.
Laadukas perehdytyskokemus saa työntekijät tuntemaan itsensä tervetulleiksi ja antaa heille käsityksen yrityksen hengestä ja tunteen siitä, että he ovat juuri alkaneet työskennellä ensiluokkaisen työnantajan palveluksessa.
Metaverse-ostokokemus
Uuden ostokokemuksen avulla käyttäjä voi nähdä yksityiskohtaisesti fyysiset tuotteet: niiden värit, muodot ja koot kuten tosielämässä. Kokemus voi sisältää myös videoita, moniuloitteista ja interaktiivista sisältöä, mikä tekee ostoksista paitsi helppoa myös jännittävää. Kokemuksen sisällä ihmiset voivat ostaa sekä virtuaalisia että fyysisiä tavaroita.
Tästä voidaan saada vieläkin enemmän lisäarvoa ostettaessa lomia ja muita kokemuksia.

Kauko-ohjattavat laitteet ja ajoneuvot
Kuljettajien käyttämisen sijaan ajoneuvoja voidaan käyttää etäältä. Nämä operaattorit käyttävät haptisia laitteita ja säätimiä, jolloin saadaan mukaan tarvittavat aistit, kuten näkö ja kosketus. He voivat hypätä ajoneuvojen välillä nopeasti, mikä lyhentää vaihdon aikana tarvittavia siirtymäaikoja.
Etäpalvelu ja -huolto
Etäpalvelu ja -huolto hyötyvät yhdistetystä todellisuudesta tilanteissa, joissa tarvitsemme lisätietoja (asiakirjat, ohjeet jne) ja etäasiantuntemusta.
Digitaaliset kaksoset tehokkuuden ja koulutuksen optimointiin
Paikkojen, laitteiden ja prosessien digitaalisten kaksosten avulla voidaan suorittaa simulaatioita sekä suunnitella ja testata uusia menettelyjä, muutoksia ja toimintatapoja tehokkuuden parantamiseksi ja täysin uusien työkalujen käyttöönottamiseksi. Kaksosia voidaan käyttää myös koulutukseen, esimerkiksi skenaarioiden harjoitteluun.

Digitaaliset kaksoset tilaratkaisuissa
Fyysisten tilojen digitaaliset kaksoset on helppo luoda yksinkertaisella 3D-skannauksella. Ne mahdollistavat lukuisia liiketoimintaratkaisuja useille erilaisille yrityksille ja organisaatiolle. Esimerkiksi kiinteistöjen 3D-mallit mahdollistavat mm. paremman asiakaskokemuksen, uusia liiketoimintamalleja ja innovatiivista markkinointia ja fyysisen tilan muuntaminen eCommerce-ratkaisuksi kasvattaa myyntiä.
Kymenlaakson hyvinvointialueen digitaalinen kehittäminen etenee yhdessä kumppaneiden Sulavan, Alinen & Microsoftin kanssa. Katso videolta kuinka toteutimme Kymenlaakson hyvintointialueen digitaaliset kaksoset sairaalarakennuksista.

Haluatko kuulla ensimmäisenä kaikki Sulavan uutiset tekoälyyn & metaverseen liittyen? Liity mukaan meidän Tekoäly & Metaverse -yhteisöön!
Työpaja
Tutustu metaverse-työpajaan
Mikä metaverse on ja millaisia mahdollisuuksia se voi tuoda organisaatiollesi esimerkiksi liiketoiminnan ja liiketoimintaprosessien kehittämiseen, henkilöstökokemukseen, henkilöstön kouluttamiseen tai työtapoihin? Kuinka työelämä muuttuu metaversen mahdollisuuksien ansiosta?
Täytä lomake ja varaa aika tunnin maksuttomaan työpajaan!

Lue ja kuuntele lisää metaversestä
Futucast
Miten metaverse muuttaa työn tulevaisuutta? Kuuntele podcast!
Toimitusjohtajamme Aki Antman oli mukana Futucast -podcastissa keskustelemassa metaversesta ja siitä, miten se tulee muuttamaan työn tulevaisuutta. Akin mukaan olemme tällä hetkellä metaversen osalta siinä pisteessä, missä olimme internetin kanssa vuonna 1997.
Mitä kaikkea siis onkaan tulossa? Erittäin mielenkiintoinen keskustelu Futucastin hostien Isak Raution ja William von der Pahlen kanssa – kannattaa kuunnella!

Webinaaritallenne: Digitaalinen sote – kuinka metaverse mullistaa hoitotyön
Metaverse on kriittisessä roolissa kaikkien toimialojen tulevaisuuden digitalisoinnissa. Se mm. mahdollistaa tilojen, prosessien, datan ja henkilöstön simuloinnin niin sanottuina digikaksosina ja näin ollen kaiken toiminnan tehokkaamman suunnittelun ja optimoinnin.
Esimerkiksi terveydenhuoltoalalla tilojen siivousta voidaan tehostaa ja laatu varmistaa, koska siivoushenkilöstö tietää tarkalleen, mitkä sängyt on jo siivottu ja pelastuslaitoksen tarkistuslistat digitalisoida.
Olemme olleet jo toteuttamassa Kymenlaakson hyvinvointialueen transformaatiota digikaksosiksi. Tässä tallenteessa jaamme kokemuksia prosessista, tuloksista ja seuraavista askeleista. Puhujina Tuula Joronen Kymenlaakson hyvinvointialueelta ja Sulavan asiantuntija Veli Kynsijärvi.
Katso maksuton tallenne YouTubessa
Löytyykö ratkaisu työvoimahätätilaan teollisesta metaversumista?
Olemme mukana VTT:n aloittamassa hankkeessa, joka uudistaa teollista työntekoa työntekijä edellä. Hankkeessa haetaan toimialarajat rikkovia skaalautuvia ratkaisuja paikkariippumattomaan työhön erityisesti kentällä tapahtuviin käytännön työtehtäviin.
”Hanke on vahvistanut uskoamme metaversen realisoitumiseen nopeammin, kuin uskoimmekaan. Suomen johtavissa teollisuusyrityksissä liiketoimintaa tehdään jo metaversessa vähintään pistemäisesti. Nyt tarvitsee vaan kytkeä pisteet yhteen ja jalkauttaa uudet toimintatavat koko organisaatiolle”, Karoliina Partanen, Chief Future Scientist toteaa.
Metaversumin avulla vakuutusyhtiöstä Elämänturvayhtiöksi?
LähiTapiolassa on ollut useamman vuoden visio siitä, että yrityksen roolin täytyy olla enemmän kuin vain vahinkojen käsittelijä. Uusilla tiedon keräämisen ja sitä kautta tiedolla johtamisen keinoilla tämä on mahdollista kun esimerkiksi reaaliaikaista tietoa riskeistä tuotetaan sensoridatan ja digitaalisten kaksosten avulla..
Lue lisää Chief Specialist of Business Development and Innovation Pasi Korhosen vieraskynästä.
Metaversen käyttöesimerkkejä yrityksille ja organisaatioille
Mikä tekee Metaversestä niin suuren mullistajan ja mitä muuta se mahdollistaa kuin kokoukset virtuaalitodellisuudessa? Emme edes tiedä kaikkea vielä, koska Metaversessä vain mielikuvitus on rajana. Tässä blogissa inspiraatioksi muutamia esimerkkejä.
Kuinka hyödyntää metaverse-tekniikkaa kenttätyöntekijöiden tehtävissä?
Millaisia mahdollisuuksia Metaverse-tekniikka tarjoaa esimerkiksi tuotannon optimointiin, vikojen määrittämiseen ja korjaamiseen tehtaissa sekä huollon tehostamiseen, jotta tuotannon katkokset saadaan minimoitua?
Miten sujuu esimerkiksi teknikkojen välinen yhteistyö, uuden osaamisen kartuttaminen ja tehtävien vastaanotto?
Universumin parasta oppimista Metaversumissa
Tekeminen on tärkeä keino oppimisen konkretisoinnissa. Virtuaaliset ympäristöt sekä reaali- ja virtuaalimaailman yhdistelmät voivat jo nyt laajentaa oppimisen kokemuksia tuomalla konkretiaa ja elämyksellisyyttä abstrakteihin asioihin.
Syvemmän oppimiskokemuksen saamme, kun lähdemme virtuaalisesti itse rakentamaan oppimisen kohteena olevia asioita, olipa se vaikkapa tietoturvasimulaatio tai ihmisen hermosto.
Blogissa pureudutaan kokemuksen merkitykseen oppimisessa ja mitä mahdollisuuksia metaverse tuo oppimiseen.
Webinaaritallenne: Kuinka nykyisillä metaverse-ratkaisuilla kehitetään liiketoimintaa ketterästi?
Kuinka metaverse-ratkaisuja voidaan hyödyntää esim. sairaaloissa, hotelleissa, ravintoloissa, verkkokaupoissa ja kiinteistöalalla jo nyt? Kuinka mm. julkisia tiloja ja työntekijäkokemusta voi kehittää?
Paljon hedelmiä on poimittavaksi heti, olemassaolevilla ratkaisuilla ja kevyillä projekteilla!
Microsoft Mesh – Tulevaisuuden Metaversumin alusta
Microsoft Mesh on tuote, joka nousee usein esille puhuttaessa Metaversestä ja tulevaisuuden työstä. Se rakentuu kolmen pääidean päälle, jotka ovat läsnäolon tunteminen, yhdessä kokeminen ja laiteriippumattomuus.
Odotamme, että suurin osa asiakkaistamme tulee käyttämään Meshiä Teamsin kautta. Lue mikä Mesh on, mikä on Mesh for Teams, ja mitä ne tarjoavat tulevaisuuden tietotyöhön
Mikä on Metaverse ja kuinka se tulee muuttamaan työelämää
Mikä se metaverse sitten on? Tähän ei ole oikeaa tai väärää vastausta, koska olemme vasta kehityksen alkumetreillä.
Metaverse pohjautuu vahvasti kohtaamisille, virtuaalisille ja todellisille. Se on enemmän (yhdessä) tekemistä kuin kalenteriin sidottua olemista. Koulutus, osaamisen kehittäminen sekä tiedon jakaminen ovat sen keskeisiä teemoja. Digitaaliset kaksoset saavat metaversessä aivan uuden elämän – oli sitten kyseessä ihminen, liiketoimintaprosessi, tuote, palvelu, paikka tai vaikkapa tapahtuma.