Mikä on Microsoft Mesh ja miten organisaatiosi voi valmistautua siihen?

Microsoft Mesh on tuote, joka on jo muutamassa vuodessa onnistunut keräämään itsellensä värikkään historian, vaikka itse lopputulosta ei ole vielä julkisesti julkaistu. Nyt kuitenkin alustan julkaisu häämöttää, joten on täydellinen aika oppia mistä Meshissä on kyse, ja miten voit valmistella organisaatiosi sen käyttöönottoon.

Mikä ihmeen Mesh?

Mesh on Microsoftin Metaverse-alusta, joka on luotu viemään virtuaalinen kommunikaatio ja hybridityöskentely täysin uudelle tasolle. Meshin pohjimmainen idea on, että kaksiulotteisen Teams-palaverin sijasta voimme järjestää kokouksen kolmiulotteisessa virtuaalitilassa. Tämä 3D-tila tuo mahdollisuuksia nähdä asioita uudella tavalla, ja avaa oven esimerkiksi täysin uudenlaisiin visualisointeihin ja kokemuksiin.

Mesh on suunniteltu toimimaan niin PC:llä, kuin Metan Quest VR-laseilla. Tämä tarkoittaa sitä, että voit saada immersiivisen kokemuksen VR-laseilla, mutta se ei kuitenkaan ole pakollinen alustan käyttöön, vaan jo olemassaoleva laitteisto riittää!

Webinaari: Räätälöidyt virtuaalimaailmat yrityskäyttöön Microsoft Meshin avulla

Katso tallenne webinaaristamme, jossa käsittelemme Microsoft Meshiä laajemmin ja näytämme samalla demoja!

KATSO TALLENNE

Lue myös muut Mesh-artikkelit: Microsoft Mesh on täällä – kokemuksia ja käytäntöjä virtuaalimaailmoista yrityskäytössä & Microsoft Mesh julkaistaan lokakuussa – oletko valmiina virtuaalimaailmoihin?

Avatarit

Avatarit ovat osa Meshiä, jonka monet tuntevat ja ovat jopa jo kokeneet. Mesh Avatarit ovat olleet julkisesti käytössä alkukesästä 2023 alkaen, ja olen nähnyt miten monet ovat innolla ottaneet ne käyttöön. Avatarin ideana on luoda virtuaalinen hahmo, joka voi esiintyä kokouksissa sinun puolestasi. Avatarin suu liikkuu kun puhut, ja voit ilmaista itseäsi erilaisilla reaktioilla. Avatar on täydellinen työkalu siihen maanantaiaamun ensimmäiseen palaveriin, johon et haluaisi liittyä kameran kanssa, mutta haluat antaa muille osallistujille paremman läsnäolon tunteen, kuin pelkän profiilikuvan tai nimikirjaimet.

Immersive Spaces ja omat Mesh-maailmat

Toinen puoli Mesh-alustasta on 3D-maailmat, joihin voit liittyä suoraan kokouksesta. Näihin voidaan sukeltaa joko suoraan Teams-kokouksesta muutamalla klikkauksella, tai Meta Quest -virtuaalilasien avulla. Tarjolla on Microsoftin luomat valmiit 3D-maailmat, joista voi valita kokoukseen sopivimman.

Organisaatioilla on myös mahdollisuus luoda täysin omia 3D-maailmoja! Nämä mukautettavat ympäristöt ovat erittäin kiinnostavia, koska niissä ainoastaan taivas on rajana. Mesh taipuu erittäin moneen käyttötarkoitukseen, ja maailmat ovat myös laajennettavissa sekä integroitavissa ulkoisiin järjestelmiin. Käytettävissä on erilaisia tapahtumatyökaluja, joiden avulla voit järjestää vaikkapa seuraavat firman juhlat Meshissä! Kaikki tämä tapahtuu Microsoftille yleisellä tyylillä, eli tietoturvallisesti ja luotettavasti. Luomasi maailmat ja niiden data elää omassa Microsoft 365 -ympäristössäsi, eikä sinun siis tarvitse pelätä datan viemistä taas uudelle alustalle.

Immersive Spaces eli “Mesh for Teams” sekä räätälöidyt Mesh maailmat ovat tällä hetkellä Private Preview -tilassa, mutta niiden odotetaan laajentuvan julkiseen käyttöön tämän vuoden aikana.

Miten organisaatio voi valmistautua Meshin tuloon?

Nyt on erinomainen tilaisuus organisaatioissa valmistautua Meshin saapumiseen, sillä kun alusta on saatavilla, on hyvä olla jo valmiiksi selvät sävelet etenemisestä. Tässä kolme asiaa, jotka kannattaa käydä läpi valmistautuessa:

1. Jos organisaatiossa ei käytetä vielä Avatareja, ota ne käyttöön nyt!

Avatarit ovat tärkeä osa Meshin kokonaisuutta ja ne voidaan jo nyt helposti ottaa käyttöön jakamalla applikaatio Teams-käyttäjille. Näin työntekijät pääsevät luomaan Avatar-hahmonsa valmiiksi, sekä tottuvat niiden käyttöön kokouksissa. Olen itse nähnyt kuinka lämpimästi erilaisissa yrityksissä Avatarit on otettu vastaan, kaikenikäisten työntekijöiden toimesta.

2. Kartoita organisaatiosi osaaminen

Mesh-maailmojen luominen vaatii kokemusta Unity-pelimoottorin käytöstä, joka ei yleensä kuulu organisaatioiden M365-asiantuntijoiden osaamispatteristoon. Tässä tilanteessa onkin hyvä kartoittaa, löytyykö organisaatiostasi kokemusta pelimoottoreista, esimerkiksi harrasteprojektien tai Meshiä edeltäneen AltspaceVR:n puolesta. Mikäli ei löydy, niin vaihtoehtona on löytää sopiva kumppani tähän, kuten esimerkiksi Sulava 😉

3. Suunnittele erilaisia käyttötapauksia

Mesh ei mahdollista ainoastaan uudenlaista kokouskokemusta, vaan toimii myös laajasti erilaisissa käyttöskenaarioissa, kuten esimerkiksi tilannehuoneena tai interaktiivisen perehdytyksen työkaluna. Kartoittakaa yhdessä käyttötarkoituksia ja ottakaa keskusteluun mukaan laajasti henkilöitä eri puolilta organisaatiota, sillä Mesh voi alustana tuoda jotain uutta jokaisen osa-alueen tekemiseen.

Apua Meshin kanssa?

Me Sulavalla tuemme ja autamme mielellämme kaikessa Meshiin liittyvässä, niin eri käyttötarkoituksien ideoinnissa, Meshin käyttöönotossa, kuin maailmojen suunnittelussa ja rakentamisessa. Kuten jo alussa totesin, Meshin mahdollisuudet ovat rajattomat!

Lisätietoja Microsoft Meshistä

Olemme seuranneet aktiivisesti Meshin kehitystä ja kerroimmekin toukokuussa Microsoft Buildin tunnelmia blogissamme. Voit lukea kirjoituksen täältä.

Microsoftin oma blogikirjoitus on myös hyvä aloitus kerätä lisätietoja aiheesta: Microsoft Mesh: Transforming how people come together in the modern workplace. Buildin on-demand sessio kannattaa myös katsoa, sillä sitä kautta ymmärtää paremmin mitä yrityksen omat virtuaalitodellisuusympäristöt ovat ja miten niitä toteutetaan: Explore how to build in 3D with Microsoft Mesh.

Lisäksi minun omalta YouTube-kanavaltani löytyy lisäinfoa Meshistä. Suosittelen siis katsomaan alla olevan videon!

Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.