Microsoft Mesh on täällä – kokemuksia ja käytäntöjä virtuaalimaailmoista yrityskäytössä

Tätä päivää on odotettu! Microsoft Mesh tuli juuri julkiseen esikatseluun ja voimme vihdoin kertoa kokemuksistamme ja asiakasprojekteistamme, joita olemme Meshillä jo toteuttaneet. Kuten olemme aiemmissa Meshiin liittyvissä artikkeleissamme kertoneet, olemme olleet Meshin yksityisessä esikatselussa jo pitkään ja päässeet sitä kautta toteuttamaan asiakasprojekteja Meshin ympärillä.

Lue aiemmat artikkelit: Microsoft Mesh julkaistaan lokakuussa – oletko valmiina virtuaalimaailmoihin? & Mikä on Microsoft Mesh ja miten organisaatiosi voi valmistautua siihen?

Mesh koostuu kolmesta eri osa-alueesta, jotka yhdessä muodostavat laajemman kokonaisuuden: avatarit, immersiiviset kokoukset ja virtuaalimaailmat. Meshin kokonaisuus on suunniteltu toimimaan PC:llä ja Meta Quest VR-laitteilla. Omakohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, että kannattaa kokeilla Meshiä VR-lasien kautta, sillä immersiivinen kokemus on parhaillaan silmiä avaava elämys! Jatkossa voidaan odottaa käyttötapojen lisääntyvän myös esimerkiksi web-selaimen, mobiilin ja laajemman laitetuen myötä. Mesh on rakennettu Microsoft 365 -alustan päälle, joten se on yksityinen ja tietoturvallinen ratkaisu yrityskäyttöön.

Webinaari: Räätälöidyt virtuaalimaailmat yrityskäyttöön Microsoft Meshin avulla

 

Katso tallenne webinaaristamme, jossa käsittelemme Microsoft Meshiä laajemmin ja näytämme samalla demoja!

 

Katso tallenne

Räätälöidyt virtuaalimaailmat tarjoavat rajattomat mahdollisuudet

Räätälöidyt virtuaalimaailmat tarjoavat lähes rajattomat mahdollisuudet luoda erilaisia tiloja organisaation käyttötarpeisiin. Tilat voivat olla digitaalisia kaksosia organisaation todellisista tiloista tai sitten täysin räätälöityjä, brändin mukaisia, Unityllä suunniteltuja tiloja. Rakennamme tilat toiminnallisuuksien ja tarpeiden mukaisesti niin, että ne ovat käyttäjille innostavia ja viihdyttäviä! Mesh-tilojen pohjalla on samat ominaisuudet kuin immersiivisssä Teams-kokouksissa: tilaääni, avatarit, keskustelut ja tietoturvallinen käyttö. Nämä tulevat aina oletuksena Mesh-alustasta.

Itse käytän mielelläni näistä tiloista termiä maailma, koska vain mielikuvitus on rajana mitä niillä voidaan tehdä. Niitä luodessa voidaan hyödyntää monipuolisesti interaktioita, fysiikkamallinnusta, animointeja, reaaliaikaisia dataintegrointeja ja esimerkiksi triggereitä, jotka käynnistävät muita toimintoja. Tilaääni luo kokemuksesta audiovisuaalisen, jossa äänimaailma on osana kokonaisuutta ja lisää läsnäolon tuntua, varsinkin VR-laseja käytettäessä. Samassa maailmassa voi myös olla lähes lukematon määrä erilaisia tiloja ja niihin pääsy ja niiden välillä liikkuminen voidaan rakentaa eri tavoin.

Esimerkkejä erilaisista virtuaalimaailmoista ja tiloista

Virtuaalimaailmat rakennetaan aina asiakkaan tarpeista ja yksi yleinen esimerkki on yhteinen yleistila / kahvihuone, jossa 3D-ympäristöön ja uusiin yhdessäolon mahdollisuuksiin voi tutustua, mutta samalla tilaa voidaan käyttää monipuolisesti kokouksiin, kokoontumisiin, tiedonjakoon ja vapaamuotoiseen jutusteluun. Kun sanoimme, että räätälöinnin mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, tarkoitamme sitä, että muun muassa tämä tila voi olla hyvinkin persoonallinen, kuten kahvihuone kuussa tai meren pohjassa. Näihin tiloihin rakennetaan yleensä erilaisia viihdykkeitä, kuten pieniä pelejä, musiikkia tai animointeja. Tästä yleisestä tilasta pääsee usein muihin tiloihin, joita organisaatioilla on käytössä, kuten vaikkapa perehdytys, koulutus tai esittelytilat.

Esimerkiksi näissä oppimiseen tarkoitetuissa tiloissa kannattaa hyödyntää virtuaalimaailman tuomia mahdollisuuksia kuten 3D-malleja, -tehtäviä ja riippumattomuutta fyysisen maailman rajoista ja mittakaavoista. Miten olisi perehdytyspolku, joka opastaa uutta työntekijää näkemään ja kokemaan eli oppimaan yrityksen toimintaa uudella tavalla? Entäpä ”pakohuonepelit”, joissa ryhmän on ratkaistava erilaisia haasteita päästäkseen eteenpäin? Visualisoimalla informaatiota ja käyttämällä erilaisia integrointeja ja interaktioita hyödyksi voidaan luoda monipuolisia kokonaisuuksia.

Esittelytiloissa voidaan esitellä yritystä tai yrityksen tuotteita uudella tavalla, kuten tuotteita, kulkuvälineitä, rakennuksia yms. Virtuaalimaailma antaa myös mahdollisuuden visualisoida erilaisia prosesseja ja tuloksia uudella, Exceliä kiinnostavammalla, tavalla. Pitäisikö tuotekehityksen, joka on sijoitettuna ympäri maailmaa, tavata virtuaalisessa huoneessa, jossa nähdään tuotteen malli kolmiulotteisena ja sitä voi käsitellä, sen sijaan, että jaetaan tietoa kuvina?

Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.
Katso videolta Sulavan esimerkkejä Mesh-toteutuksista

Immersiiviset kokoukset lisäävät kokouksiin uuden ulottuvuuden

Olisiko mukavaa, jos Teams-kokouksessa voisit puhua parille kokouksen jäsenelle samaan aikaan kun muu kokous on menossa ilman, että häiritset kaikkia osallistujia? Voisit nojata työkaverisi suuntaan ja käydä hiljaisella äänellä keskustelua? Voisit käyttää eleitä ilman, että näyt kamerassa kaikille muille osallistujille? Immersiivinen kokous Teamsissa mahdollistaa juuri nämä asiat eikä siihen siirtyminen ole mitenkään monimutkaista: voit ottaa sen käyttöön kokouksen View / Näkymä -valikosta. Helppoa! Ei siis ole tarvetta asentaa mitään erillistä ohjelmaa tai käyttää eri tunnuksia.

Kokouksessa on mahdollista, että osa henkilöistä osallistuu siihen perinteisesti (2D), kun taas osa valitsee omaksi kokemuksekseen immersiivisen ympäristön. 3D-tilassa on tietty alue, jossa olemalla pystyy kuuntelemaan muita ja puhumaan 2D-kokouksessa olijoiden kanssa. Jaetut ruudut näkyvät sekä 2D- että 3D -kokouskokemuksessa.

Tällä hetkellä immersiiviset kokoukset tukevat parhaiten niiden käyttöä tilanteessa, jossa nimenomaan halutaan hyödyntää tilaääntä tai halutaan yhteisöllisempi, keskustelupainotteinen, kokouskokemus. Käyttöä kannattaakin miettiä innovoinnin, ideoinnin, retrojen tai tiimikokousten kanssa.

Virtuaalilasien kanssa osallistuja saa vahvemman ”paikallaolemisen” tunteen ja keskusteluun tulee enemmän luontevuutta kuin ilman laseja. Joskus pelkästään maiseman vaihto perinteisestä 2D-kokouksesta 3D:hen tuo kaivattua vaihtelua päivään tai viikkoon, jossa online-kokouksia on runsaasti. Verrattuna 2D-kokoukseen, 3D-kokouksessa on enemmän läsnä muiden osallistujien kanssa. Voi katsoa puhujaa, nostaa käden fyysisesti sekä puhua käsiä käyttäen.

Omien kokemusten myötä täytyy sanoa, että on aika erilainen tunne olla kokoustamassa siellä verrattuna perinteiseen online-tapaan. Hauskana ominaisuutena Mesh for Teamsissa voi tuoda jaetun sisällön lähelle itseään, vaikka muuten olisi kaukana kokousalueesta.

Kiinnostuitko kuulemaan lisää?

Me Sulavalla tuemme ja autamme mielellämme kaikessa Meshiin liittyvässä, niin eri käyttötarkoituksien ideoinnissa, virtuaalimaailmojen suunnittelussa ja rakentamisessa, käyttöönotossa, integraatioissa ja käyttäjien koulutuksessa. Kuten jo totesimme, Meshin mahdollisuudet ovat rajattomat!

Voit hankkia Meshin käyttöönoton projektimuotoisena tai sitten jatkuvana palveluna, jolloin olemme teidän Mesh-matkalla mukana jatkuvasti kehittämässä kokonaisuutta. Ole yhteydessä, niin keskustellaan lisää Meshin hyödyntämisestä juuri teidän organisaatiossa!