Ensimmäinen SulavaAkatemia takana – mitä jäi käteen?

Kirjoitimme maaliskuussa vasta käynnistyneestä SulavaAkatemiasta – omasta puolen vuoden pituisesta ohjelmastamme, jolla pyrimme kiihdyttämään 8 tuoreen työntekijämme taivalta IT-alan superosaajiksi. Osa Akatemialaisista tuli suoraan koulunpenkiltä kun osalla taas oli jo hyvää työkokemusta, muttei alan konsultoinnista. Minulla CXO:n (Chief Experience Officer) roolissa oli kunnia vastata Akatemian toteutuksesta. Akatemian nyt päätyttyä on hyvä tilaisuus reflektoida mitä opimme ja jakaa kokemuksiamme.

 

Mistä oli siis kyse?

SulavaAkatemia oli Sulavan sisäinen, puolen vuoden mittainen koulutusohjelma, jonka aikana aiemmin IT-konsulttina toimimattomat lahjakkaat työntekijämme saivat ohjatusti valmiudet asiakastyössä toimimiseen.

Akatemia käynnistyi viikon perehdytyksellä Sulavaan, jossa käytiin läpi keitä me olemme, mitä me teemme ja miksi me olemme olemassa. Tämän jälkeen liiketoimintaamme syvennyttiin palvelualueittain (alusta- ja pilvipalvelut, moderni työ, liiketoiminnan tuottavuus) viikko kerrallaan. Samalla Akatemialaiset laativat omat kehityssuunnitelmansa, jossa kukin aikataulutti oman mielenkiintonsa ja intohimonsa mukaan tavoitteet osaamisensa kehittämiselle seuraavan puolen vuoden aikana. Tavoitteet liittyivät tyypillisesti opiskeluun ja Microsoft-sertifikaattien suorittamiseen, asiakasprojekteissa toimimiseen sekä oman asiantuntijabrändin luomiseen sisäisesti ja ulkoisesti.

Tuekseen jokainen Akatemialainen sai sekä PC:n että mentorin kuten muutkin uudet Sulavat. PC (personal coach) on oma versiomme esimiehestä, joka manageerauksen sijaan keskittyy oman Sulavansa uran, osaamisen ja hyvinvoinnin sparraamiseen. Mentori taas johdattaa oman Sulavansa käytännön asiakastyöhön ottamalla Sulavan mukaan omiin projekteihinsa.

 

Miten meni omasta mielestä?

Itselleni hienointa on ollut nähdä kun Akatemialaiset yksi toisensa jälkeen ovat päässeet kunnolla lentoon asiakasprojekteissa ja kehuja on sadellut niin kollegoilta kuin asiakkailtakin. Tämä ei olisi ollut mahdollista, jolleivat ihanat Akatemialaisemme olisi olleet jo alunalkaen ihan super tyyppejä kaikki – jokaisella oli jo työhaastattelussa lähestulkoon palava rakkaus Microsoft-teknologioita ja niiden mahdollistamaa parempaa työelämää kohtaan ja lisäksi tunnistettavissa jo jokin oma persoonallinen näkökulma aiheeseen, oli se sitten Azure, moderni työ tai laitehallinta.

Toinen onnistumisen tekijä oli teknisen osaamisen vahvistaminen Microsoft-testeillä ja -sertifikaateilla. Yksi perusarvoistamme on ”Pyri parhaaksi” ja Sulava-konsultilla on oltava aina tekniset asiat hanskassa, oli kyse sitten arkkitehdistä tai juniorikonsultista. Ennen asiakasprojekteihin pääsyä jokainen Akatemialainen kävi siis läpi itselleen relevantit kurssit omassa koulutuskeskuksessamme.

Lopullinen loikka loistavasta potentiaalista loistavaksi konsultiksi tapahtui Sulava-yhteisömme yhteisponnistuksena. Arvojemme ”Jaa osaamistasi” ja ”Menestymme yhdessä” mukaisesti mentorin ohella useampikin kokoneempi Sulava-konsultti otti Akatemialaisia marinoitumaan omiin projekteihinsa, missä Akatemialaiset oppivat käytännön kautta Sulavan tavan tehdä asiakastyötä.

Hyvä tyyppi yhdistettynä intohimoon, tekniseen osaamiseen ja Sulavaan asiakaspalveluotteeseen ei vaan voi epäonnistua – näinpä totean ilolla, että jokainen Akatemian suorittanut uusi Sulava toimii nyt asiakasprojekteissa itsenäisenä konsulttina ja sitä paremmin Akatemia ei mielestäni olisi voinut onnistua.

 

Miten oikeasti meni?

Akatemialaisilta palautetta pyydettäessä koulutus ja sertifiointi nousi hieman yllättäen koko Akatemian parhaaksi koetuksi puoleksi. Meillä opiskelu ja jatkuva itsen sekä yhteisön kehittäminen on itseasiassa osa jokaisen Sulavan työtä ja niihin käytetään 25% työajasta joka kuukausi.

Toinen erityisen hyvänä pidetty seikka oli itseohjautuvuus – jo nuorempi konsultti voi itse vaikuttaa työn määrään ja sisältöön eikä meillä ole monesta konsulttiyhtiöstä tuttua pyramidimallia, jossa juniorit painavat pitkää päivää partnereiden kuoriessa kermat päältä.

Kolmas itse työn sisältöön liittyvä palaute koski ylpeyttä edelläkävijyydestämme – Akatemialaiset kokivat, että on todella hienoa olla aallonharjalla työn murroksessa ja digitalisaatiossa sekä itse omalta osalta olla vaikuttamassa siihen mihin suuntaan Suomessa näissä mennään.

Prosessista ja järjestelyistä kiitosta saivat kummipäivän läpinäkyvyys sekä alun haastatteluprosessin helppous, joka oli etukäteen vaikuttanut suorastaan epäilyttävän kevyeltä.

Tuleville Akatemialaisille uusilla konsulteillamme on vain yksi neuvo – ole intohimoinen jostain ja tule sellaisena kuin olet, niin löydät kyllä Sulavalta oman paikkasi!

 

SulavaAkatemia tulee taas!

Järjestämme jälleen SulavaAkatemian vuonna 2020. Haemme nyt uusia kollegoita Akatemiaan moniin erilaisiin osaamisprofiileihin! Marraskuussa 2019 tulemme järjestämään jälleen myös Kummipäivän, jossa akatemiasta kiinnostuneet IT-alan tulevat supertähdet pääsevät tutustumaan konsultin työhön käytännössä Sulavan asiantuntijoiden johdolla. Tarkemmat tiedot Kummipäivästä ja Akatemiaan hakemisesta aivan pian, pysy kuulolla! Mikä ihmeen Kummipäivä? Tutustu viime vuonna mukana olleen Tonin kokemuksiin.