Laadukas ja tuottava työpäiväkokemus – vielä ei ole myöhäistä!

Valtava myllerrys. Täysi sotku. Vakava ongelma. Näin Helsingin Sanomien Visio kuvaa tietotyöläisten digitaalista työpäiväkokemusta. Olisiko ongelma kuitenkin osaamisen mahdollistamisessa ja työn tekemisen mallissa? Ei ole olemassa erillistä digikulttuuria, on työpaikan kulttuuri. Jos ihminen on keskiössä työpaikalla, hän on sitä digimaailmassakin. Hälyn karsiminen on johdon asia ja kyse on aivan muusta kuin pelkästä teknologiasta.

Pandemian tuomista muutoksista työn tekemiseen on kirjoitettu kyllästymiseen asti ja ongelmia on löytynyt kasapäin. Suurimmassa osassa havainnoista ei ole uutta modernin työn maailmassa marinoituneille asiantuntijoille. Tarina on tuttu jo aikaa ennen etätyösuosituksia: tietoa sanotaan olevan liikaa milloin missäkin välineessä ja samaan aikaan viestinnän toimimattomuus tai tiedon löytymättömyys on ainainen palautteiden kirvoittaja. Jos tehtävät eivät ole selvillä ja tarvittavaa tietoa ei löydy, ihmiset räiskivät viestejä kaikille eri kanavissa ja kutsuvat huonosti valmisteltuihin palavereihin aivan liikaa osallistujia.

Ongelman kylvö aloitetaan, kun uusi palvelu otetaan teknisesti käyttöön ja sen jälkeen strategiana onkin ’toivotaan toivotaan’. Toivotaan, että ihmiset löytävät tiensä uuden teknologian äärelle ja ikään kuin intuitiivisesti löytävät parhaat tavat työskennellä ja oppia uudet toimintamallit. Tähän vielä mausteeksi sosiaalisen eristäytymisen aika, joka kurittaa meitä vertaistuen puutteella.

Digihälyn suitsiminen mahdollistuu niin toimintatapoja kuin työvälineitä järkeistäen. Ilman aktiivista pelisääntöjen jatkuvaa päivittämistä ja työtapojen johtamista homma hajoaa käsiin. Pilven pitäisi olla se työn alusta, jonka päälle automatisoidaan asiat muista taustajärjestelmistä ja samalla korjataan niiden puutteita. Ja lopulta päästään myös karsimaan vanhoja järjestelmiä pois.

Kohti yhteisiä, yhteisöllisiä toimintamalleja

Kauan ennen älypuhelimia ja navigaattoreita tein matkan Tunisiaan. Päätin vuokrata auton ja ajaa itse, vaikka minulle kovasti kuskia suositeltiin. Oppaana toimi Lonely Planetin etukannen kartta, jossa näkyi muutama päätie. Tavoitteenani oli löytää amfiteatteri El Jem. Aika monessa liikenneympyrässä päädyin kiertämään useamman kierroksen, mutta harhailuni päättyi onnekkaasti ja pääsin katsomaan upeaa maailmanperintökohdetta.

Jossain määrin Teamsissa tai Slackissa harhailua voi verrata hortoiluuni. Merkittävä ero on kuitenkin olemassa, onhan reissaamisessa matka usein yhtä tärkeä kuin päämäärä, mutta hyvin harva meistä kokee pilvipalveluissa matkailun kovin elämyksellisenä. Ja siksi tarvitsemme palveluiden teknisen käyttöönoton lisäksi toiminnallisen käyttöönoton, yhteiset pelisäännöt ja parhaat yhteiset käytänteet.

Toiminnallinen käyttöönotto on vuosikymmeniä vanha termi, johon nykyään harvoin törmää. Sen puuttumiseen kylläkin ja sitä HS Vision artikkelissa kuvattiin. Artikkelissa oli myös lista hyviä vinkkejä jokaiselle. Jäin pohtimaan työntekijän vinkkiä nro 3: Hyödynnä teknologiaa. Hyvä vinkki, mutta edelleen uupumaan jää tieto, mitä teknologiaa, miten ja missä tapauksissa.

Modernit työskentely-ympäristöt, niin virtuaaliset kuin fyysisetkin, ovat yhteisöllisiä ympäristöjä ja vaativat yhteiset pelisäännöt, joiden puitteissa uutta otetaan haltuun yhdessä ja systemaattisesti johdettuna. Vaikka tilanne pandemian alkaessa vaati nopeaa reagointia ja etätyövälineiden käyttöönottoa, peli ei suinkaan ole vielä menetetty. Aina on mahdollista luoda toimintamalleja, jotka parantavat arjen sujuvuutta, työntekijöiden osaamista sekä työtyytyväisyyttä. Tämä on samalla tie modernien työtapojen organisaatioksi.

Toiminnallinen, johdettu käyttöönotto on ennen kaikkea uuden työkulttuurin, osaamisen johtamisen ja kehittämisen sekä oppivan organisaation rakentamisen systemaattinen prosessi. Ja tästä pääsemmekin muutosjohtamisen ihmeelliseen maailmaan.

Miten liikkeelle?

On aika ottaa työpäiväkokemuksesta niskalenkki ja hyötyä uusista mahdollisuuksista! Sulavan missio on jo yli 10 vuoden ajan ollut tehdä työelämästä parempaa tuomalla pilvestä organisaatiolle juuri ne digitaaliset palvelut, jotka auttavat uudistamaan tai kehittämään työtapoja ja liiketoimintaa kaikista fiksuiten. Mahdollistamme koko organisaation osaamispääoman hyödyntämisen ja uusien innovaatioiden rakentamisen olemassa olevan tiedon päälle.

Voimme auttaa organisaatiotasi kehittämään työpäiväkokemusta, muutosjohtamista, järkeistämään työvälineiden käyttöä, parantamaan tiedon löytymistä ja karsimaan hälyä. Luomme kanssanne yhteiset pelisäännöt Pelikirjan muodossa ja tuemme organisaationne informaatioarkkitehtuurin rakentamisessa. Parhaat käytänteet autamme juurruttamaan henkilöstölle jatkuvan oppimisen suunnittelulla ja toteutuksella ja tukemalla esimerkiksi työn fasilitoinnissa.

Microsoft Teamsista rakennamme kanssanne käyttöliittymän koko työpäivään, joka sekä auttaa suitsimaan sovellusten käytön hajoamista, kehittämään sovellusten käyttöä että tuomaan uusia mahdollisuuksia tiedon hyödyntämiseen ja prosessien automatisointiin. Valmennamme myös henkilöstöänne kehittämään arkeaan low-code / no-code -ratkaisuilla, joilla ihmiset voivat itse automatisoida asioita & jakaa tuotoksensa muille. Ota yhteyttä ja keskustellaan organisaatiosi tarpeista!

Haluan, että minuun ollaan yhteydessä

Tutustu lisää Sulavan blogeista


Hybridityö:

Hybridityön vastuunkantajat

Hybridityö = uusi normaali. Mitä se pitää sisällään?

4+1 vinkkiä hyvään hybridikokoukseen

Muutosjohtaminen ja yhteiset pelisäännöt:

Blogisarja muutosjohtamisesta

Pelikirja muutoksen läpiviennin tukena

Osaamisen jatkuva kehittäminen:

Moderni työ jatkuvassa muutoksessa – Osaamisen Evergreen

Digiloikka vai osaamisloikka?

Liiketoiminnan digitalisointi – No-code/low-code:

Tehosta liiketoimintaasi itse koodattavien appien avulla – vihdoin se on oikeasti mahdollista!

Kirjoittaja: Marianna Halonen

Oppimisen muutoksen johtaminen, oppimisen personointi ja koulutusteknologian saavutettavuus ovat Mariannan vahvaa osaamisaluetta. Mariannalla on pitkä kokemus kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta muun muassa opettajana Suomessa sekä opetusteknologian parissa Opetushallituksessa. Ennen Sulavaa Marianna työskenteli 12 vuotta Microsoftin oppilaitostiimissä pedagogisena asiantuntijana.