Windows 11 tulossa – katsaus muutoksiin!

Windows 11 julkaistaan 5.10.2021. Päivitys tuo mukanaan nipun uudistuksia, jotka painottuvat pääasiassa ulkoasuun, mutta kyllä siellä konepellin allakin on tapahtunut. Tässä kirjoituksessa vinkkimme siihen, miksi päivittää Windows 11:sta, kattaus näkyvimmistä muutoksista ja katsomme myös konepellin alle. Ensin ne näkymimmät muutokset:

1. Tehtäväpalkki

Tehtäväpalkki muuttuu oleellisesti, käynnistä-valikko ja ohjelmien pikakuvakkeet ovat nyt keskellä tehtäväpalkkia. Käynnistettävät ohjelmat vain levittävät palkkia ja käynnissä olevat ohjelmat esitetään pienellä indikaattorilla kuvakkeessa. Tehtäväpalkkia ei voi enää siirtää mihinkään, siinä lepää!

Tehtäväpalkkiin ei myöskään voi enää raahata sovelluksia, ne pitää erikseen kiinnittää siihen. Palkin hiiren oikealla klikkaaminen ei enää näytä samaa valikkoa kuin Windows 10:ssä, vaan pelkästään tehtäväpalkin asetuksen. Vanhan kunnon pikavalikko löytyy kuitenkin käynnistä-valikkoa oikealla klikkaamalla.

2. Käynnistä-valikko

Käynnistä-valikko on nyt tehtäväpalkin keskellä oletuksena. Tehtäväpalkin asetuksista voi toki paikan vaihtaa vasempaan reunaan, jolloin kuvakkeetkin seuraavat. Käynnistä-valikko on ainakin omasta mielestäni parhaimmillaan keskellä, isolla näytöllä kun toimitaan, ei hiirtä tarvitse enää viedä alanurkkaan.

Kosketusnäytöillä tai tableteilla loogista on, että painikkeet ovat keskellä ruutua eikä siis reunassa. Itse tykkään! Käynnistä-valikko kerää yleisimmin käytettyjä dokumentteja nyt nätisti isoon valikkoon, valikkoon voi myös kiinnittää omia ohjelmia oman maun mukaan.

Windows 11 käynnistä-valikko. Lähde: Microsoft

3. Hakutoiminnot

Hakutoimintoja on parannettu löytämään paremmin ohjelmia ja tiedostoja. Cortana on poistettu käytöstä. Widgetit tekivät paluun! Ei todellakaan siis sama asia kuin Windows Vista -widgetit, mutta lähes. Widgetti aukeaa vasempaan reunaan, johon voit lisätä valmiista widgettivalikosta sinulle tärkeitä asioita näytettäväksi. Virtuaalityöpöydät ovat edelleen mukana, mutta aikajana on poistettu.

4. Sovellukset ja ilme

Windows 11 pitää sisällään myös paljon natiiveja sovelluksia, joita päivitetään edelleen Windows 11 -maailmaan. Windows 11 uusi visuaalisen ilmeen kertaheitolla. Visuaalisessa ilmeessä käytetään Mica-materiaali visualisointia, joka pyöristää reunat, on läpinäkyvä sovellusikkunan reunoissa, ikonit ovat aiempaa värikkäämpiä ja koko käyttöjärjestelmän ilmettä on kehitetty suorituskyky edellä. Hienoja uudistuksia, jotka tuovat Windows-käyttöjärjestelmän tälle vuosikymmenelle.

Isoin muutos näkyy asetukset-sovelluksessa. Asetukset on kokenut kertaheitolla visuaalisen ilmeen uudistuksen, jossa on pieni oppimiskynnys. Tämän lisäksi Ohjauspaneelista ei ole vieläkään päästy eroon.

Konepellin alla

Eniten keskustelua Windows 11 ympärillä ovat aiheuttaneet laitteistovaatimukset. Eri keskustelupalstoilla keskustelu kääntyy lähes aina laitteistovaatimuksiin, ihmetellään vaatimuksia ja todetaan, että nykyinen Dev- tai Beta-versio toimii ihan hyvin vanhemmallakin raudalla. Autuaasti on ohitettu se tosiasia, että kyseisissä versioissa tarkoituksena onkin kehittää Windows 11:sta paremmaksi mahdollisimman monella laitteella ja jos laite ei täytä julkaisussa vaatimuksia, edessä on Windows 10:n uudelleenasennus. Ei Microsoft turhaan julkaise työkaluja, jolla yhteensopivuus voidaan testata tai uusissa beta- tai dev-julkaisuissa mainitaan nämä ehdot todella tarkasti.

Laitteistovaatimukset tällä hetkellä ovat:

  • 1Ghz tai nopeampi prosessori 2 tai useammalla ytimellä. Tähän riittää oikeasti vain nykyaikainen prosessori
  • 4Gb tai enemmän keskusmuistia
  • 64Gb tallennustilaa
  • UEFI, Secure boot käytössä
  • TPM versio 2.0
  • DirectX 12 tai uudempi, WDDM 2.0 ajurituki näytönohjaimelta
  • 720p tai korkeampi näyttö, joka on suurempi kuin 9″

TPM 2.0 on siis vaatimus! Itse pidän tätä hyvänä asiana, sillä vihdoin Microsoft ohjaa laitevalmistajia panostamaan turvalliseen rautaan! TPM-piirillä mahdollisestaan esim. salasanaton kirjautuminen Windows Hellon avulla ja levyn kryptaus Bitlockerilla. Prosessorista pitää löytyä siis tuki virtualisoinnille, jota hyödynnetään suojaamaan käyttöjärjestelmän ydintä.

Mainitut suojaustoimenpiteet ovat vain pintaraapaisu! Nämä samat ominaisuudet ovat olleet saatavilla jo Windows 10 -käyttöjärjestelmässä, mutta ne eivät ole oletuksena toiminnassa, vaan tuki on pitänyt erikseen varmistaa laitetta hankittaessa.

Windows 11 tuo mukanaan myös paremman monen näytön tuen, kosketusnäyttötuen, kynätuen sekä äänikomennot. Teams on integroitu suoraan käyttöjärjestelmään, vielä tosin niin, että vain Microsoft-tilillä käytettäessä. Integroitu Teams käyttää jo kuitenkin tulevaa Teams 2.0 -moottoria, joka perustuu Edge WebView2 -tekniikkaan. Tämä keventää Teamsin muistin- ja prosessorinkäyttöä oleellisesti verrattuna vanhaan.

Julkaisusykli noudattaa samaa linjaa kuin Windows 10, ensi vuonna julkaistaan molemmista käyttöjärjestelmistä vain yksi ominaisuuspäivitys, jolle tukea on saatavilla 30kk.

Miksi päivittää?

Pelkästään oletuksena käytössä olevat suojaustoiminnot ovat selkeästi isoin syy päivittää. Suorituskykyparannukset, tablettikäyttö ja viimeistellympi ulkoasu ovat toissijaisia, mutta osalle käyttäjäkunnasta varmasti tärkeitä ominaisuuksia. Windows 11 on suunniteltu suoraan pilvihallittavaksi Endpoint Managerilla ja Windows 365:stä ajettavaksi.

Windows 10 end of life on lokakuussa 2025. Tämä päivämäärä on ollut jo vuodesta 2015 tiedossa, 10 vuoden tuki on niin Microsoftia 😉 Viimeistään siis 2025 on syytä päivittää Windows 11:sta ja siirtymäprojekti on hyvä aloittaa jo nyt!

Sulavalla on pitkä kokemus ja osaavat tekijät toteuttamaan jo nyt Windows 11 siirtymää ja näin varmistamaan tuki myös vuoden 2025 jälkeen. Pitää myös muistaa, että Windows 11 julkaisusykli on kerran vuodessa, ensi vuoden Windows 11 ominaisuuspäivitys on jo kehitteillä!

Miten eteenpäin: Windows 11 Kick-Off Sulavalta ja kurssi käyttöönoton tueksi

Saavuta henkilökohtaiset ja tiimisi tavoitteet sisäänrakennetuilla uusilla Windows 11 -ominaisuuksilla. Windows 11 ei ole tavallinen Windows-päivitys – sen avulla pilvipohjainen laitehallinta nousee uudelle tasolle parantaen työn tuottavuutta ja tietoturvaa.

Kick-offissa Sulavan kokeneet asiantuntijat auttavat sinua ymmärtämään Windows 11:n todellisen arvon ja sen paikan organisaatiosi IT-tiekartassa. Lisäksi tuemme sinua onnistuneessa käyttöönotossa. Kick-off -työpajojen aikana organisaatiosi saa tietoa ja oikeat askelmerkit Windows 11:een valmistautumiseen.

Haluan, että minuun ollaan yhteydessä

Windows 11 -käyttöönottokoulutuksessa käydään läpi mm. sekä uuden että olemassa olevan työaseman käyttöönotto, AutoPilot-toiminnallisuus, työasemien liittäminen sekä perinteiseen Active Directory -hakemistoon että Azure AD -pilvihakemistoon, sekä hallintaa.