Tehosta liiketoimintaasi itse koodattavien appien avulla – vihdoin se on oikeasti mahdollista!

Microsoft julkaisi jo vuonna 2004 – eli yli 15 vuotta sitten – Report Services laajennuksen suosittuun SQL Server -tietokantapalvelimeensa. Pidän tätä ensimmäisestä testiversiosta alkaen täysin game changerinä ja niin pitivät jo silloin edistykselliset asiakkaani erityisesti finanssisektorilla. Kyseessä oli ensimmäistä kertaa väline, jolla kuka tahansa pystyi tekemään monipuolisia raportteja – ilman kallista käyttöönottoprojektia ja valtavia investointeja uuteen tuotteeseen.

Itsepalveluraporttien yksi keskeinen käyttötapa oli jo tuolloin kokousten tehostaminen. Ajatus siitä, että vaikka johtoryhmällä on aina ajantasainen tieto käytettävissä kokouksissa esitettävien leikkaa-liimaa-PowerPoint -kalvojen sijaan oli todella houkutteleva. Näiden esitysten työstäminen kun kuluttaa valtavasti aikaa ja ne ovat aina vanhentuneita. Pahimmassa tapauksessa eri osallistujilla on ollut ennen kokousta käytettävissään erilaiset versiot ja näkymät samasta tiedosta ja päätösten sijaan aika meneekin siihen, että ihmetellään kenen luvut ovat oikein. Kalvoista ei myöskään pääse ikinä porautumaan tarkemmin yksityiskohtiin.


Valitettavan moni johtoryhmä, hallitus ja mikä tahansa muu tiimi työskentelee vielä 2021 vuonnakin puutteellisen tiedon varassa. Power Platform tarjoaa nimensä mukaisesti voimakkaan (itsepalvelu)alustan ja muuttaa sekä työn, työn johtamisen sekä raportoinnin pysyvästi. Vihdoinkin.

Mikä on Power Platform?

Power Platform on laajennus Microsoft 365-tuoteperheeseen ja sisältää pähkinänkuoreen tiivistettynä neljä keskeistä palvelua:

  • Power BI, välineet itsepalveluraportointiin
  • Power Apps, low code/no code -ratkaisut, joiden avulla voidaan nopeasti rakentaa sovelluksia jopa täysin ilman koodausosaamista. Kyllä, näitä voidaan tehdä ilman meitä konsultteja ihan liiketoimintaosaajien toimesta.
  • Power Automate, sovellusrobotiiikka erilaisten rutiinien, työnkulkujen sekä prosessien että sovellusten välisen kommunikoinnin automatisointiin.
  • Power Virtual Agents, itsepalveluna tehtävät virtuaaliassistentit, joilla voidaan laajentaa mitä tahansa olemassa olevia palveluita ja sovelluksia – vaikkapa tehdä kokouksista paljon tehokkaampia ja järjestelmällisempiä, kysellä SAPista omat lomasaldot tai palvella asiakkaita aivan uudella tavalla verkossa.

Mihin näitä voi käyttää?

Suomi on ollut edelläkävijä pilvipalveluiden hyödyntämisessä. Tämä oli yksi keskeinen syy sille, miksi kansakuntamme pystyi siirtymään sulavasti etätyömoodin keväällä 2020 COVID-tilateen pahennuttua. Erityisesti tästä syystä minulle on edelleen täysi mysteeri, miksi Suomessa ei silti ole pystytty hyödyntämään Power Platformin tarjoamaa mahdollisuutta työn tehostamiseen, merkittäviin kustannussäästöihin sekä itsepalveluasteen nostamiseen työskentelyssä.

Ehkä yksi syy on se, että näiden automatisointi vie laskutettavaa työtä monelta konsultilta sekä tekee monesta kalliista palvelusta ja ohjelmistotuotteesta tarpeettoman. Itse asiassa Power Platform on ainoa alue, jossa UAE:n asiakkaamme näyttävät ottavan todellisen ja merkittävän digiloikan ennen suomalaisia asiakkaitamme. Mutta eiköhän me tässäkin vielä näytetä muulle maailmalle mallia!

Meiltä löytyy kuitenkin Suomestakin kymmeniä loistavia menestystarinoita. Esimerkiksi YIT on jo vuosikausia tehostanut työskentelyä, työn hallintaa ja raportointia Power Platformin avulla. Kotikatu vältti toimialaa perinteisesti riivaavat järjestelmäviidakot. HUS aloitti hetkessä etävastaanotot COVID-19:n vuoksi. Terrawise rakensi modernien ja kevyen järjestelmän projektien hallintaan. Stora Enso hallitsee huoltoseisokit selkeästi, kustannustehokkaasti ja työturvallisesti.


Power Platformin avulla voi luoda vaikkapa ajasta ja paikasta riippumattomat (mobiili)palvelut, tehdä aivan uudenlaisia kokouksia – eli laajentaa Teamsin toiminnallisuutta, automatisoida sekä sisäisen että ulkoisen asiakaspalvelun, mullistaa raportoinnin, integroida minuuteissa ja päivissä eri järjestelmiä, tehostaa omaa henkilökohtaista työtään ja erityisesti tarjota suoraan liiketoiminnoille välineet ja mallin työnsä digitalisoimiin ja tehostamiseen.


Itse asiassa kysymys kuuluu, mihin Power Platformia ei voisi käyttää. Oma vastauksena tähän on se, että kerrankin edes mielikuvitus ei ole rajana. Alustan hyödyntäminen ei rajoitu vain yksittäisen projektin jäseniin eikä ole kokonaisuudessaan kalliin konsulttiarmeijan takana. Aivan jokainen organisaation jäsen pystyy osallistumaan sovellusten ja palveluiden ideointiin ja jopa niiden toteuttamiseen. Hyvä lähtölaukaus on tapaaminen meidän kanssamme ja sen jälkeen vaikkapa liiketoiminnan digitalisointikurssimme.

Tilaa Sulavan Power Platform startti -webinaaritallenne!

Katso asiantuntijamme 9.11.2022 vetämä webinaari, jossa pääset tutustumaan liiketoiminnan prosessien digitalisointiin ja automatisointiin Power Platformin avulla. Webinaarissa oppimiesi perusteiden avulla pääset mainiosti liikkeelle omien Power Apps -sovellusten ja Power Automate -työkulkujen luomisessa.

Parhaat vinkit Power Platformin käyttöön – lataa maksuton opas!