Microsoft Build 2021 -konferenssin anti – 48 tunnin julkistukset 5 minuutissa

Microsoftin tämänvuotinen Build konferenssi on päättynyt pari tuntia sitten. Istun koneen ääressä ja yritän koota ajatuksiani ja kirjoittaa blogipostauksen konferenssin tärkeimmästä annista. Build-konferenssi järjestettiin täysin virtuaalisena, kuten jo vuosi sitten, ja samaan tapaan kuin kaksi muuta Microsoftin isoa konferenssia, IT-ammattilaisille suunnattu Ignite ja kumppanikonferenssi Inspire kesällä. Formaattina on nyt reilun vuoden verran ollut 48 tuntia kestävä virtuaalikonferenssi, jossa sessioita lähetetään sekä live-lähetyksinä että toistoina lähes kellon ympäri koko tuoon 48 tunnin ajan, ja lisäksi tarjotaan myös aiheeseen liittyviä nauhoituksia ja oheismateriaalia. Seurailin itse aika montaa live-sessiota tuon 48 tunnin aikana, mutta paljon jäi katsottavaa ja tutkittavaa myös tuleville viikoille.

Pääpaino Azuressa, Power Platformsissa ja Teamsissa

Build-konferenssi on perinteisesti keskittynyt sovelluskehittäjiin ja aiheisiin, jotka liittyvät sovelluskehitykseen ja Microsoftin alustan ja palveluiden hyödyntämiseen sovellusten rakentamisessa. Aiemmin Windows-käyttöjärjestelmä oli keskeisessä roolissa Build-konferenssia, mutta viime vuosina WIndowsin rooli on pienentynyt, ja alustakomponentit, kuten Azure ja eri Azure-palvelut, ovat ottaneet Windowsin paikan. Näin tänäkin vuonna: Windowsista ei kauhean montaa sessiota ollut, ja sen sijaan useimmat sessiot käsittelivät Azurea ja sen eri palveluja ja komponentteja, sekä Power Platformia ja Teamsiä.

Sovelluskehitys jakautuu kahtia – tavoitteena innovaatiot ja ketteryys

Satya Nadella totesi keynotessaan, että sovelluskehitys on vahvasti muuttumassa ja siirtymässä lähemmäs sovelluksia hyödyntäviä käyttäjiä ja organisaatioita. Osoituksena tästä on se, että sovelluskehittäjiä palkataan tällä hetkellä enemmän sovelluksia hyödyntäviin organisaatiohin kuin niitä kehittäviin ja myyviin teknologiafirmoihin. Iso tekijä tämän kehityksen taustalla on varmasti Power Platformin kaltaiset low-code/no-code-alustat, jotka helpottavat sovelluskehitystä ja tuovat sitä lähemmäs sovelluksia ja toiminnallisuutta hyödyntäviä käyttäjiä.

Sovelluskehitysmaailma onkin Nadella mukaan jakautumassa vahvasti perinteiseen sovelluskehitykseen ja low-code/no-code-sovelluskehitykseen, ja Microsoftin tavoitteena on tarjota paras mahdollinen alusta molempia maailmoja varten, sekä toisaalta mahdollistaa myös näiden alustojen ja sovelluskehitysmallien joustava integraatio. Nadella totesi myös, että Microsoftin keskeiset tavoitteet alustojen kehittämisessä on mahdollistaa innovaatiot ja nopeuttaa sovelluskehitystä.

Azure-julkistuksilla parempaa kokonaisuuksien hallintaa

Kuten todettua, keskeiset julkistukset ja uudet asiat keskittyivät aika pitkälle kolmeen osa-alueeseen: Azureen ja sen eri palveluihin ja komponentteihin, Power Platformiin ja Teamsiin. Teamsin uudistuksista ja julkistuksista on hyvä Vesa Nopasen kirjoittama artikkeli, joten keskityn tässä kirjoituksessa Azureen ja Power Platformiin.

Azuressa on monia eri palveluja, joita voidaan hyödyntää sovellusten alustana, mutta Kubernetes ja Azuren Kubernetes Service on kiistatta ottamassa suurinta roolia alustakilpailussa. Kuberneteksen suurimpana hyötynä on universaalisuus – sovelluksia voidaan ajaa samalla alustalla sekä Azuressa, paikallisessa konesalissa että siinä välillä “Edgessä” ilman sen suurempia muutoksia, ja alustoja voidaan Azure Arcin avulla myös hallita samojen työkalujen avulla. Tätä kun vielä täydennetään hyvin mietityllä DevOps-mallilla, Azure Bicepin avulla hallituilla Azure-resursseilla ja Azure Monitorin avulla toteutetulla valvonnalla ja operatiivisella hallinnalla, saadaan aikaan hyvin hallittavissa oleva kokonaisuus.

Azure Data ja Power Platform ratkaisevat arjen ongelmat

Data- ja analyysipalvelut Azuressa ovat sovelluskehittäjälle vähintään yhtä tärkeitä kuin alustapalvelutkin. Buildissä ei tullut data- ja analyysipalveluihin mitään suurempia julkistuksia, enemmänkin keskityttiin siihen, miten näitä palveluja ja erityisesti tekoälyyn ja koneoppimiseen liittyviä palveluja hyödynnetään osana sovellusta ja jokapäiväisten ongelmien ratkaisua.

Myös Power Platform -kokonaisuus on uudistunut viimeisten kuukausien aikana, erityisesti sovellusten kehittämiseen käytettävien työkalujen osalta. Monet Buildin Power Platform -sessioista keskittyivät kuitenkin uusien ominaisuuksien lisäksi siihen, miten Power Platformin ja työkalujen avulla tehdään sovelluksia jokapäiväisten ongelmien ratkaisemiseen. Myös integraatio eri Azure-komponentteihin ja esimerkiksi Microsoft 365 -palveluihin oli monen session aiheena.

Lisää aiheesta

Kaiken kaikkiaan Build 2021 jatkoi mielestäni jo aiempien Ignite-konferenssien aloittamaa linjaa, jossa konferenssin keskeisessä roolissa ei ole niinkään uudet julkistukset, vaan ennen kaikkea se, miten olemassa olevia toiminnallisuuksia ja teknologioita voidaan hyödyntää tämän päivän ongelmien ratkaisemiseen. Vaikka osa sessioista tulikin jo katsottua, paljon jäi vielä tuleville viikoille omaksuttavaksi, ja onneksi https://mybuild.microsoft.com tarjoaa sekä konferenssisessioiden taltioinnnit että paljon jo aiemmin nauhoitettua matskua katsottavaksi.

Tarkempia tietoja Buildin tuote- ja teknologiajulkistuksista myös Build 2021 -konffan Book of News -julkaisusta osoitteessa Microsoft Build 2021 Book of News.