Azure-asiantuntija näkee kauas ja lähelle: mitä kannattaa tehdä ja mitä ei

Microsoftin pilvikonesalipalvelu Azurea hyödynnetään erittäin monenlaisiin tarpeisiin ja siihen liittyvät projektit voivat olla mitä tahansa satojen virtuaalikoneiden siirroista skaalautuvien arkkitehtuurien suunnitteluun nykyaikaisia sovelluksia varten. Azure-projektien suunnittelu ja vetäminen vaativat syvää osaamista ja kokonaisuuksien hahmottamista. Tässä jutussa neljä Sulavan kokenutta Azure-asiantuntijaa; Jukka Kotamäki, Dmitri Lajdinen, Arto Hannus ja Arto Kumpulainen, kertoo mitä Azuren hallitseminen antaa ja mahdollistaa, sekä asiakkaalle että asiantuntijalle itselleen.

Azure tarjoaa Microsoftin konesaleista niin perinteisempiä IaaS-konesalipalveluja (virtuaalikoneet, virtuaaliverkot, tallennuspalvelut) kuin myös PaaS-tyyppisiä palveluja. Sulavalla on paitsi monipuolista asiantuntemusta, myös useita valmiita paketteja IaaS- ja PaaS-palveluiden hyödyntämiseen. Yhteistä kaikille on uusimpien Azure-teknologioiden hyödyntäminen ja IT-kustannusten pienentäminen.

Syvällä asiakkaan bisneksessä


Vaikka Azure-asiantuntijan työkenttä on hyvin laaja ja monipuolinen niin Jukka Kotamäki koettaa kiteyttää sen: ”Kokenut kaveri osaa mallintaa helposti, miten Azure-maailman asioita voidaan hyödyntää organisaatioiden ympäristöissä, pystyy kertomaan miten kannattaa toimia, mitä mikäkin maksaa, osaa seurata Azuren teknisiä logeja ja tunnistaa mahdolliset ongelmakohdat. Lisäksi hän osaa kertoa ympäristön rajoitteista ja määritellä mitä Azureen ei kannata siirtää.”

Yhtä lailla tärkeää on asiakkaan kanssa rakennettava luottamuksellinen suhde, koska useimpien Sulavan asiantuntijoiden toimenkuvaan kuuluu kokonaiskuvan näkeminen ja rakentaminen ja myös muiden IT-toimittajien valikoiminen ja projekteihin mukaan ottaminen.

”Me Sulavalla teemme usein sen verran merkittäviä, bisnesstragiatason projekteja, että ehdoton luottamus asiakkaan kanssa on elintärkeää”, Dmitri Lajdinen kuvailee ja jatkaa:

”Olemme aina asiakkaan kanssa samalla puolella pöytää ja autetaan muun muassa valitsemaan muita yhteistyökumppaneita. Itse kuvailisin, että yksi meidän tehtävistämme on rakentaa asiakasorganisaation tulevaisuutta ja neuvoa mitkä palvelut ja tuotteet sopivat toteutukseen.”

Arto Kumpulainen muistuttaa myös, että projektit ovat eläviä kokonaisuuksia: ”Joskus olemme lähteneet liikkeelle hyvinkin pienistä asioista ja kokonaisuus laajenee, kun aletaan puhumaan siitä, miten kokonaisympäristöä käytetään ja kehitetään”, Kumpulainen sanoo. ”Tähän ja myös kustannusten tasoon vaikuttaa vahvasti se, että Sulavan asiakkaat voivat ’syödä samasta kuormasta’ eli käyttää valittuja henkilöresursseja optimaalisesti suorituskyvyn ja laskutuksenkin suhteen.”

Mitä hyötyä konsultista on – eikö tätä voisi hoitaa itse?

Kysymykseen Azure-konsultin tarpeellisuudesta omiin osaajiin verrattuna kaikki jutun haastateltavat vastaavat kuin yhdestä suusta, että asia riippuu täysin organisaatiosta. Oman osaajan palkkaaminen voi olla joissain tilanteissa kustannustehokasta ja tarpeellista, mutta toisaalta monet ovat ulkoistaneet koko Azure-toimintansa.

”Kun kokonaisuus on hyvin suunniteltu ja konfiguroitu niin työ rajoittuu lähinnä valvontaan ja tällöin konsultin käyttö voi maksaa itsensä hyvin nopeasti takaisin”, Jukka Kotamäki sanoo. ”Azure-konsultin – tai minkä tahansa konsultin – käyttäminen on tietenkin myös skaalautuvaa ja resursseja voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan ja näin varmistaa esimerkiksi käyttöpiikkien huomiointi.”

”Sulava ei ole asiakkaalla esimerkiksi vain tukipalvelu vaan haluamme olla mukana organisaation suunnittelukapasiteetissa ja olemassa olevan ympäristön tukemisessa, ja siitä on asiakasorganisaatiolle useita hyötyjä”

Dmitri Lajdinen

”Useat organisaatiot ovat siirtyneet Cloud Adoption Framework eli CAF-malliin, joka on yksi Microsoftin cloud-malleista, joilla kaikilla on omat asetukset ja policyt. Näiden kanssa teemme jatkuvasti paljon töitä, koska ympäristöt muuttuvat ja uusia palveluita tulee koko ajan tarjolle”, Lajdinen kuvailee.

Yksi asiantuntijan hyödyntämisen etuja on tietoturvan tarkka huomiointi ja palvelujen katselmointi. Jatkuvasti kehittyvät tietoturva-uhat ja suojausteknologiat vaativat organisaatioilta runsaasti panostuksia aiheeseen.

Sulavan osaaja ylläpitää osaamistaan muiden tuella

Azure-maailman monipuolisuudesta kertoo myös se, että tie osaajaksi voi kulkea hyvin eri reittejä, monenlaisilla taustoilla ja profiileilla. Nuoruudesta asti koodannut Jukka Kotamäki opiskeli sähkö- ja automaatioinsinööriksi, teki vuosia paperitehtaiden käyttöönottoja ja löysi tiensä Azure-maailmaan jo 10 vuotta sitten. Dmitri Lajdinen puolestaan rakensi uran lapsuuden tietokoneharrastuksesta, perusti teininä nettisivuyrityksen, ja päätyi monien suuyrityspestien jälkeen Sulavalle pilvistrategioiden pariin. Arto Hannus taas aloitti IT-töissä jo 18-vuotiaana ja kiinnostui konesaleista ja pilviasioista vuoden 2012 tienoilla, jolloin Azure tuli kuvioihin. Kumpulaisen Arto työskenteli 20 vuotta Nokialla ja innostui opiskelemaan Azurea vuonna 2016 ja päätyi sitä kautta Sulavalle.

Dmitri Lajdinen, Jukka Kotamäki, Arto Hannus ja Arto Kumpulainen
Dmitri Lajdinen, Jukka Kotamäki, Arto Hannus ja Arto Kumpulainen

Microsoft kehittää kaikkia palveluitaan vauhdilla ja Azure ei ole tässä poikkeus. Uusia päivityksiä, ominaisuuksia ja työkaluja tulee tarjolla satoja vuodessa. Sulavalla on useiden asiakkaiden kanssa ns. Evergreen-palvelu (”vuosihuolto”), jossa käydään läpi Azuren uusia ominaisuuksia ja arvioidaan niiden sopivuutta ja hyötyjä organisaation ympäristöön ja liiketoimintaan. Tästäkin syystä osaamista pitää jatkuvasti ylläpitää, jotta organisaatioille voidaan suositella uusiakin ratkaisuja.

”Azuren hieno puoli on se, että koko ajan pitää ja saa opiskella uutta – uuden omaksuminen onkin meille jokapäiväistä leipää. Tähän liittyy osaltaan se, että monille vanhoille, palvelinmallia hyödyntäneille, asiakkaille tehdään asioita nyt uudella PaaS-mallilla.”

Arto Kumpulainen

Arto Hannus kuitenkin muistuttaa, että joka ikistä asiaa tai ominaisuutta ei tarvitse itse omaksua. ”Sulavan mallissa olemme jakaneet eri osa-alueita eri konsulteille ja hyödynnämme ristiin yhteistä osaamistamme. Eli yksin ei tarvitse kaikkea tietää vaan voimme kollektiivisesti selvittää ja löytää asioita mitä kukakin organisaatio tarvitsee.”


Monipuolisuutta ja mageita asiakkaita


”Ei ole olemassa asiaa, johon Sulavan Azure-tiimissä ei osattaisi vastata”, Jukka Kotamäki kommentoi ja korostaa kollegoiden äärimmäistä ammattitaitoa. ”Sulavalla ammattitaidon kehittäminen on avainasia – monipuolisiin koulutuksiin pääsee aina osallistumaan ja sertifioitua voi, jos haluaa osoittaa pätevyytensä. Osaavat kollegat ovat todella tärkeitä ja he kannustavat myös pitämään omaa osaamista maailman huipputasolla.”


Dmitri Lajdinen korostaa projektien ja asiakkuuksien laaja-alaisuutta:

”Sulavalla pääsee tekemään Azure-juttuja jokaisesta näkökulmasta, ei pelkkää tiettyä siiloa. Jos on kiinnostusta tiettyyn osa-alueeseen niin varmasti löytyy kiinnostavaa tekemistä. Meillä on myös mageita asiakkaita ja hienoja projekteja, joissa pääsee tekemään omaan osaamiseen sopivia juttuja, korkean tason pilviarkkitehtuureja ja strategioita.”

Sulava on oiva paikka myös alan aloittelijalle: ”Noviisit voivat saada täällä todella hyvän pohjan uralleen ja voivat kehittyä koviksi konsulteiksi. Meillä on koulutusohjelma, jossa voi kokeilla ja rakentaa siipiään. Tätä kautta todella monet ovat löytäneet vakituisen työpaikan Sulavalta”, Arto Hannus kertoo.


”Uskon, että Sulavalla on myös alan kilpailukykyisin palkkaus”, Jukka Kotamäki sanoo lopuksi.

Kuinka saat Azuren helposti käyttöön ja hyödynnettyä täysimääräisesti? Katso, kuinka voimme auttaa sinut alkuun ja kehittämään palveluita:

Etkö pääse alkuun Azuren käyttöönotossa? Tai onko se otettu käyttöön, mutta et saa hyötyjä ulosmitattua kuten haluaisit? Onko uusien palveluiden käyttöönotto haastavaa? Kasvoiko palveluista hallitsematon viidakko?

Kuinka laajennat ja kehität liiketoimintaasi älykkäästi, kustannustehokkaasti ja ketterästi uusilla palveluilla? Miksi ottaa Azure käyttöön ja miten pääset liikkeelle?

Kuinka voimme auttaa? Sulavalla on paitsi monipuolista asiantuntemusta, myös useita valmiita paketteja IaaS- ja PaaS-palveluiden hyödyntämiseen. Yhteistä kaikille on uusimpien Azure-teknologioiden hyödyntäminen ja IT-kustannusten pienentäminen. Onko organisaatiosi ottamassa Azurea käyttöön? Tai onko käyttöönotto tehty, mutta palveluiden hallinta on haastavaa? Haluatko tietää lisää laajentamismahdollisuuksista tai Azuren tietoturvasta?

Vie osaamisesi uudelle tasolle kursseillamme!

Teksti: Juhani Lassila