European Collaboration & Cloud Summit 2021 -terveisiä

Marraskuun 2021 lopussa minä ja muutama kollegani nousimme, ensimmäistä kertaa aikoihin, lentokoneeseen, joka vei meidät Düsseldorfiin, Saksaan, osallistumaan konferenssiin paikan päälle. Sulavalta meitä oli CollabSummitissa parin osallistujan lisäksi puhujana minä (Teams Graph API in practice), Katja Jokisalo [MVP] (Top 10 tips for Awesome Intranet) ja Laura Kokkarinen [MVP] (Building solutions for Microsoft Teams and SharePoint – PowerClass). 

Tapahtumaan odotettiin noin 2500 osallistujaa, joten luonnollisesti myös turvallisuus oli kaikkien mielessä: koronapassit, etäisyys ja kasvomaskit olivat vaatimuksena niin osallistujille kuin puhujillekin. Melkein puolet rekisteröityneistä jäi tulematta paikalle tästä huolimatta – se tietysti tarkoitti että meille, jotka olimme paikan päällä, oli enemmän tilaa ympärillä. 

Miltä se sitten tuntui puhua paikan päälle olevalle yleisölle? No tottakai aivan upealta! Katsekontakti, lava, jolla liikkua, käsien heiluttaminen ja kontaktin luominen yleisöön on luonnollisesti aivan eri tasolla kuin perinteisessä online-tapahtumassa, varsinkin jos se on toteutettu yksisuuntaisena striiminä. Tulevaisuudessa Metaversessä esityksen pitäminen tulee olemaan tietysti lähempänä tätä paikan päällä tapahtuvaa tilaisuutta, mutta mennään siihen myöhemmin ja keskitytään tässä nyt CollabSummitiin.  

Collabsummit2021

Tapahtuma-alue oli messukeskus, jossa olisi ollut riittävästi tilaa, vaikka kaikki rekisteröityneet olisivat tulleet paikan päälle. Siellä ollessa pääsi muistelemaan minkälaista oli viimeisessä Microsoft Ignite -tapahtumassa 2019. Mainokset ja kyltit toivat vähän samoja viboja ja sitä kautta oli suuren tapahtuman tuntua. Se näkyi myös tapahtumapaikan koossa: kävelyä tuli ihan kiitettävästi, vaikkei Igniten lukemiin päässytkään. Expo-halli oli sopivan kokoinen – se ei tuntunut tyhjältä, mutta ei tarvinnut myöskään viettää aikaa väkijoukossa.  

Mikä sitten oli parasta tapahtumassa? Ystävien ja tuttujen tapaaminen, elikkä ihmisten kanssa keskustelut! Vaikka puhuminen fyysisellä lavalla olikin hienoa ja upeaa niin tiesin jo etukäteen nauttivani eniten siitä, että näen muita livenä. Osan tapasin enimmäistä kertaa, osan olin nähnyt edellisen kerran syksyllä 2019 – talvella 2020. Paljon tuli vitsailtua elävän oloisista avatareista sekä siitä ettei tarvitse laittaa mikrofonia erikseen päälle puhuessa. Keskustelut rönsyilivät valtavasti eri aiheissa.  

Collabsummit2021
Katja Jokisalo

Toivottavasti ensi vuonna, 2022, nähdään eri tapahtumissa myös paikan päällä. Online- sekä hybriditapahtumia tulee olemaan myös runsaasti, joissa käyn puhumassa. Tämä mahdollistaa hyvän tasapainon ajankäytön ja kohtaamisten kanssa, mutta tietysti myös sen, että vuonna 2022 myös online-tapahtumat tulevat muuttumaan Metaversen yleistymisen myötä entistä monipuolisemmiksi ja mahdollistavat hybriditapahtumat uudella tavalla.  

Collabsummit2021
Collabsummit2021
Collabsummit2021
Collabsummit2021
Collabsummit2021