Mitä Microsoftin investointi pelialaan lupaa Metaverseen?

Tiistain 18.1.2022 iso uutinen oli se, jossa kerrottiin Microsoftin ostavan pelijätti Activisionin noin 60 miljardilla eurolla. Satya Nadella kommentoi kauppaa mm. niin, että peliala on dynaamisin ja jännittävin viihteen ala ja sillä on keskeinen rooli metaversen kehityksessä. Vaikka peliala onkin Microsoftilla suuri, sen pääliiketoiminta on edelleen yrityspuolen ratkaisuissa eikä tässä ole kyse siitä, että kuluttajista ja peleistä tulisi Microsoftin pääkohderyhmä.

Microsoft Teams on ollut Microsoftin nopeiten suosiota kasvattava yritysratkaisu – mutta Teamsin 250 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää on silti vähemmän kuin mitä Activisionin hankinnan myötä tulevat 400 miljoonaa käyttäjää lisää lukuihin. Ja Activisioning kuukausittainen käyttäjämäärä on silti enemmän, vaikka Teamsin käyttäjämäärään lisäisi Xbox Liven yli 100 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää. Luvut ovat valtavia, mutta tuo noin 800 miljoonaa käyttäjää on se mahdollinen yhä kasvava määrä käyttäjiä, joilla tulee olemaan helppo pääsy Microsoftin metaverseen.

He, jotka ovat kokeilleen AltSpace VR:ää tänä päivänä tietävät kuinka alkeellinen se on, mikäli verrataan moderneihin peleihin. Ne demot, mitä Microsoft on esittänyt Mesh for Teamsista ovat edelleen aikamoisen matkan päässä peleistä, vaikka hyppy AltSpacen olemukseen onkin merkittävä. Activision tuo Microsoftille valtavasti osaamista 3D-maailmoista ja kuinka isoja alustoja rakennetaan. Tämä lupaa erittäin hyvää Microsoft Metaversen sekä Microsoft Meshin ja Teamsin tulevaisuudelle.

Metaversessä osallistut kokouksiin, työpajoihin tai vaikka tapahtumiin kuten konsertteihin

Itse visioin, että tulevaisuudessa voimme siirtyä metaverseen eri laitteiden avulla. Sulavasti Teamsista kokousnäkymän kautta – vaikka mobiilisti – mutta myös muiden päätelaitteiden avulla. Erilaiset VR/MR-laitteet ovat tietysti yksi kategoria (koskakohan näihin tulee Microsoftilta uutisia.. ), mutta miksei vaikka sohvan pohjalta Xboxia käyttäen? Avatar, meidän digitaalinen ilmentymämme, edustaisi meitä aktiivisena.

Mikä parasta, Mesh for Teams tuo kesällä 2022 jo mahdollisuuden osallistua metaverseen suoraan Microsoft Teams -kokouksen kautta – eikä VR/MR -visiiriä ole pakko käyttää. Visiiri tuo lisää läsnäolon tuntua, sen avulla voi olla immersiivisesti läsnä, mutta Microsoftin Metaverse lisää saavutettavuutta ja kaikkien mukaanottoa sillä, että siihen voi liittyä helposti nykyisillä laitteilla – ilman tarvetta asentaa uusia ohjelmistoja: kaikki on Teamsissä mukana, myös mobiilisti.

Monimuotoisuus on etu, kuten myös mahdollisuus vaihtaa yksityis- ja työminämme välillä. Voisin osallistua kokoukseen, työpajaan, konferensseiin tai seminaariin työidentiteetilläni, mutta peleihin tai konserttiin vaikkapa yksityishenkilönä. Ostamani lisäosat taas olisivat käytössäni laitteesta riippumatta – ehkä myös rajoitetusti työpuolella.

Metaverseen on helppo liittää ajatus siitä, että mikäli yritys ei ole näkyvissä metaversessä sitä ei ole – kuin verkossa oleminen nykyisin yritykselle. Saman ajatuksen jatkona on helppo visioida virtuaalinen esittelytila, kauppa, asiakaspalvelu tai vastaanotto. Kuulostaa ideaaliselta tavalta ja paikalta laajentaa koulutusta Sulavasti.

Töissä osallistuminen tiimin kanssa helpottuu, kun meillä on käytössä yhteinen tila – tai toimistomme digitaalinen kaksonen – metaversessä. Tilat tulevat olemaan pysyviä (eihän se fyysinen toimistokaan usein yössä katoa alta), jolloin tiimi voi kerätä sinne oleellisia raportteja, dokumentteja, valkotauluja, postit-lappuja ja muita asioita, joita tarvitaan työssä. Ehkä myös jotain millä saadaan rentouduttua ja pidettyä vähän hauskaa tiiminä. Kuinka monessa pelissä onkaan sisällä minipelejä – miltä tuntuisi vaikka flipperi tai ajopeli virtuaalitodellisuudessa kun kaverit ovat siinä ympärillä sen sijaan, että näitä pelaisi yksin kotona?

Fyysisen maailman rajat eivät päde digitaalisiin kaksosiin

Entäpä jos puhutaankin laajemmasta virtuaalisesta elämyksestä – digitaalisesta kaksosesta, joka kattaa koko toimiston? Fyysisen maailman rajoitteet ja rajat eivät päde metaversessä olevaan toimistoon tai digitaaliseen kaksoseen, mutta mikään ei estä fyysisen maailman tuontia metaverseen.

Kuinka siistiä olisikaan nähdä ihmiset kävelemässä avatariensa esittäminä metaversessä, vaikka he vain kävelisivät fyysisesti kahvihuoneessa? Ja mikä estäisi käyttämästä sovellusta puhelimessa tuohon seurantaan – kun samaa sovellusta voisi käyttää myös metaversessä olevan henkilön kanssa käytävään keskusteluun?

Metaversessä voidaan rikastaa ympäristöä tiedoilla, siirtymisillä ja miksei myös vaikka tiloilla, joita ei fyysisessä maailmassa ole. Tämä mahdollistaa ketterät tilanne- ja projektihuoneet, koulutusluokat ja tietysti metaverse on myös ihanteellinen ympäristö tarkkailla esineiden ja tilojen digitaalisia kaksosia. Toimiston tai rakennuksen suunnittelu hyppää äkkiä seuraavalle tasolle, kun jokainen kiinnostunut voisi virtuaalisesti kävellä tilassa ja antaa palautetta asioista jo ennakkoon. Ehkä tulevaisuudessa toimistoilla on rauhoittumisellekin oma tilansa – sekä auditorioita, jonne mahtuu tuhansia työntekijöitä kuuntelemaan toimitusjohtajan esitystä.

Vuonna 2016 Microsoft osti LinkedIn-palvelun n. 23 miljardilla eurolla. Vuonna 2012 Yammerista ei Microsoft maksanut ”edes” miljardia euroa. Tämä kertoo kuinka tärkeänä ja valtavana Microsoft näkee metaversen tulevaisuudelle. Activisionin osaaminen ja 400 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää tarkoittavat merkittävää kokemuksen ja tiedon määrää. Sillä on merkitystä kehityksen, hallinnan ja operatiivisen toiminnan varmistamisessa, kun kohteena on valtavan käyttäjämäärän metaverse.

Tätä voi miettiä myös siltä kannalta minkälainen merkitys esimerkiksi Hotmailin ostolla kauan sitten on ollut Microsoft 365 -palvelun rakentamisessa. Se kustansi noin 500 miljoonaa dollaria, mutta toi paljon tietoa Microsoftille 8,5 miljoonan käyttäjän myötä. Nyt voidaankin puhua hypystä tulevaisuuteen, jolla on samankaltainen – tai oikeastaan paljon valtavampi : game changer – merkitys.

Haluatko kuulla ensimmäisenä kaikki Sulavan uutiset Metaverseen liittyen? Liity mukaan meidän Metaverse -yhteisöön!

Haluan liittyä Sulavan Metaverse -yhteisöön

Lisää metaversestä:

Katso lisää blogikirjoituksia ja tutustu Sulavan metaverse-työpajaan!

Metaversumi Sulavasti – webinaari

Mikä metaverse on ja millaisia mahdollisuuksia se voi tuoda organisaatiollesi? Kuinka työelämä muuttuu? Mistä Microsoft Metaversessä on kyse ja miten tutut asiat kuten Microsoft Teams ja Viva liittyvät siihen?

Tilaa maksuton webinaaritallenne!