Tietoturva-asiantuntija Jussi Metsosta Microsoft MVP

Kuten jo aiemmin kerroimme, tammikuun 9. päivä Sulavan kolme asiantuntijaa saivat iloisia uutisia, sillä heidät oli nimetty Microsoft MVP:ksi eli Most Valuable Professionaliksi. Yksi näistä kolmesta oli tietoturva-asiantuntija Jussi Metso, joka sai tunnustuksen kategoriassa SIEM (Security information and event management) & XDR (Extended detection and response). Jussi on alun perin itseoppinut tietoturva-asiantuntija, jolla on pitkä kokemus Microsoftin tietoturvaratkaisuista. Hän on aiemmin työskennellyt tietoturvapäällikkönä ja hankkinut laajan käytännön kokemuksen erilaisista teknisistä toteutuksista useissa eri organisaatioissa. Jussin poikkeuksellisesta teknisestä johtajuudesta tietoturvan parissa kertoo nyt myös tuore MVP-tunnustus.

Kuvassa tuoreet MVP:t Jussi Metso (vas.), Miska Kytö ja Tatu Seppälä.

MVP-tunnustuksia myönnetään henkilöille, jotka jakavat hyödyllistä Microsoftin teknologioihin liittyvää tietoutta vapaaehtoisesti ja aktiivisesti. Sulavalla on tällä hetkellä seitsemän MVP:tä ja koko Suomessa 34. Tunnustusta on jaettu vuodesta 1995.

Haastattelimme Jussia tunnustuksen myötä ja tässä tuoreen Microsoft MVP:n mietteitä.

Onnittelut Jussi! Miltä nyt tuntuu olla MVP?

– Älyttömän mahtavaa! Kaksi vuotta olen tehnyt aktiivisesti töitä tämän tunnustuksen eteen ja vihdoin kova työ tuotti tulosta. Kyllähän se tuntuu hyvältä!

Millaisia aktiviteetteja olet tehnyt MVP-tunnustuksen eteen?

– Ryhdyin reilu kaksi vuotta sitten kirjoittamaan omaa blogiani ja halusin kohdentaa kirjoitukset kaikille tietoturvasta kiinnostuneille, joten kieleksi valikoitui englanti. Näin tavoitin laajemman yleisön ja sain sen myötä enemmän tunnettuutta. Liityin myös Microsoft Security -yhteisöihin ja aloin tekemään enemmän yhteistyötä Microsoftin tuoteryhmien kanssa. 

– Tuoteryhmien kanssa työskentely on melko intensiivistä ja puheluita viikon aikana tulee todella paljon oman Sulava-työni lisäksi. Microsoft MVP-työt, kun ovat omalla vapaa-ajalla tehtävää. Tällä hetkellä lähes kaikki vapaa-aika on mennyt tähän, joten tämä on käytännössä yksi harrastuksistani.

– Viimeisen kahden vuoden aikana aktivoiduin myös LinkedInissä. Laajensin siellä verkostoani, jaoin paljon oman sisältöni lisäksi myös muiden sisältöjä niin tietoturvasta kuin muista aihealueista!

Jussin Security Community -tarroja tietokoneen kannessa.

Mitä hyötyä siitä on, että asiantuntijalla on MVP-tunnus?

– Koen, että etenkin Suomessa erilaisista tunnustuksista on hyötyä erottautumiskeinona ja oman asiantuntijuuden vahvistamisessa. Tunnustuksen myötä myös kansainväliset kontaktit kasvaa, Linkedinissä tulee paljon kontaktipyyntöjä ja saan sitä kautta laajennettua verkostoani entisestään.

– Sulavalla ei ole aiemmin ollut Security-puolen MVP:tä, joten toivon, että tästä on niin minulle itselleni kuin Sulavallekin hyötyä jatkossa. Tunnustuksen myötä saan paljon hyviä etuja käyttööni, joilla Microsoft helpottaa MVP:eiden työtä jatkossakin. Saan myös paljon tukea oman asiantuntijuuteni kasvattamiseen, kuten jos haluaisin esimerkiksi kirjoittaa kirjan.

Mitkä ovat vinkkisi muille, joita kiinnostaa MVP-tunnustuksen tavoitteleminen ja mitä itse odotat eniten tulevalta?

– Tämä vaatii sitoutumista, aikaa ja suurta paloa tekemistä kohtaan! Omasta puolestani voisin sanoa vinkkinä, että tämä ei kuitenkaan vaadi erityistä esiintymishalua, vaan kuten itse teen, keskityn tekstien kirjoittamiseen ja tuoteryhmien kanssa yhteistyössä toimimiseen. Kaikki kun ei ole niin puhujatyyppejä! On hyvä, että tässä löytyy jokaiselle oma polku ja tapa tehdä töitä.

– Odotan tulevalta kiinnostavia projekteja ja erilaisia tutkimushankkeita, joihin päästä mukaan. Mahdollisesti myös haluaisin hakea puhujaksi johonkin tapahtumaan, vaikka se ei olekaan aiemmin tuntunut niin omalta jutulta. Joskus sitäkin on kokeiltava!

Mikä on parasta työssäsi ja mihin alueisiin keskityt Sulavalla?

– Parasta työssäni on ehdottomasti se, että pääsen näkemään ja testaamaan Microsoftin Security -palveluita laaja-alaisesti ja sen myötä auttamaan asiakkaitamme paremmin. Tiedän mitä tuotteita on tulossa ja mihin suuntaan kehitys on menossa. Sulavalla on paljon korkealuokkaisia asiantuntijoita, jotka ovat myös hyviä kollegoita, oli MVP tai ei. Täällä on mukava työskennellä.  

– E5-Security on pääalueeni tällä hetkellä, mutta ydinosaamiseni on Azuren puolella. AI Security kiinnostaa erityisesti tällä hetkellä ja sitä tulen käsittelemään myös tänä vuonna omassa blogissani. Kannattaa siis lukea blogiani aktiivisesti ja seurata minua myös LinkedInissä!

Lue myös:

Miska Kytöstä Euroopan nuorin Microsoft MVP
Kolme uutta Microsoft MVP-nimitystä Sulavan asiantuntijoille – paljon onnea Tatu Seppälä, Miska Kytö ja Jussi Metso!
Sulavan Microsoft MVP -porukka kasvaa – Petri Jämsenistä uusin Microsoft MVP:mme!
Laura Kokkarisesta Microsoft MVP – meitä on nyt viisi!
Katja Jokisalo on tuore Microsoft MVP