Sulavan Microsoft MVP -porukka kasvaa – Petri Jämsenistä uusin Microsoft MVP:mme!

Sulavan asiantuntija Petri Jämsen on nimitetty Microsoft MVP:ksi eli Most Valuable Professionaliksi, osaamisalueenaan M365 Apps & Services. Isot onnittelut ja taputukset Petrille! MVP-tunnustuksia myönnetään henkilöille, jotka jakavat hyödyllistä Microsoftin teknologioihin liittyvää tietoutta vapaaehtoisesti ja aktiivisesti. Tunnustusta on jaettu vuodesta 1995. 

Petri on työskennellyt Sulavalla konsulttina vuodesta 2020 keskittyen erityisesti Microsoft 365 -palveluihin loppukäyttäjien näkökulmasta. Ennen Sulavalle siirtymistä Petri työskenteli vuosia keskisuomalaisen Konneveden kunnan IT-tuessa ja auttoi työssään muun muassa opettajia IT-asioissa. Lue Petrin, valtakunnallisissa uutisissakin mainetta saanut, mielenkiintoinen tarina siitä, kuinka hän lopulta päätyi Sulavalle töihin monen sattuman kautta keväällä 2020. 

Sulavalla on Petrin lisäksi kolme MVP-tunnustuksen omaavaa konsulttia: Laura Kokkarinen (ohjelmistoarkkitehti sekä Azure & M365 Development -ratkaisualueen vetäjä), Katja Jokisalo (senior konsultti & Moderni työ -ratkaisualueen vetäjä) sekä Vesa Nopanen (tulevaisuuden työn & metaversen johtava konsultti). Koko Suomessa MVP-tason tunnustuksia on tällä hetkellä 30. 

Haastattelimme Petriä tunnustuksen myötä ja tässä tuoreen Microsoft MVP:n mietteitä. 

Petri kesäisellä kotitoimistolla

Onnittelut Petri! Miltä nyt tuntuu olla MVP? 

– Oikein hyvältä! Kokonaisuudessaan tämä prosessi kesti kaksi vuotta, tuntui erittäin hyvältä saada sähköpostilla ilmoitus, että onneksi olkoon – olet saavuttanut MVP-tunnuksen! Olen tehnyt vastaavia hommia, eli auttanut muita IT-asioissa, viimeiset 20 vuotta.  

– Kun siirryin Sulavalle vuonna 2020, aloitin systemaattisen tekemisen kohti MVP:tä melko pian sen jälkeen. Alussa kokeilin tehdä suomeksi sisältöä, mutta sillä ei vielä tunnustusta tullut, joten vaihdoin kielen englantiin. Selkeästi siitä oli hyötyä, sillä nyt vihdoin kahden vuoden jälkeen sain tunnustuksen! En tietenkään tee tätä pelkästään tunnustuksen takia, vaan minulla on aina ollut luonnostaan halu auttaa muita, se on minulla veressä. Ilman MVP-titteliäkin jatkaisin samalla tavalla, sillä koen, että tämä on minulle kutsumus!  

– Auttamisen haluni on huomioitu laajemminkin, sillä Presidentti Sauli Niinistö kutsui minut Suomen itsenäisyyspäiväjuhliin vuonna 2021. Koronapandemian takia isot juhlat valitettavasti peruuntuivat silloin, mutta pääsin samalla kutsulla Linnan juhliin viime joulukuussa 2022. Se oli unohtumaton kokemus!   

Petrin kutsu Linnan juhliin

Millaisia aktiviteetteja olet tehnyt MVP-tunnustuksen eteen? 

– Kaikki lähti alun perin siitä, kun koronapandemian aikana autoin vapaaehtoisesti opettajia etäopetukseen siirtymisessä Facebookissa opettajien Office 365 -aiheisessa vertaistukiryhmässä. Kun siirryin Sulavalle töihin, jatkoin samaa työtä.  

– Tällä hetkellä tekemiseni koostuu kolmesta eri osasta: blogista, videoista ja aktiivisesta somettamisesta. Jaan seuraajilleni infoa mitä uudistuksia Microsoft 365 roadmapilla tulee loppukäyttäjille, jaan käytännön vinkkejä työvälineiden käyttöön ja yleisesti tuen seuraajia erilaisissa Microsoft 365:een liittyvissä ongelmissa. Toisinaan seuraajat lähettävät toiveita, että voisinko tehdä videon tietystä aihepiiristä.  

– Teen opetusvideoita suomeksi ja englanniksi, niin Youtubeen kuin Tiktokkiin. Twitteriin ja Linkediniin avaan viikottain viestiketjun, johon lisään sen viikon aikana tulleet uudistukset Microsoft 365 roadmapilta. Teen videoita joka päivä, joten siinä riittää hommaa! Harrastan video- ja valokuvausta sekä editointia, joten pystyn hyvin yhdistämään omat mielenkiinnonkohteet tähän tekemiseen.  

Mitä hyötyä siitä on, että asiantuntijalla on MVP-tunnus?  

– Koen, että se on tunnustus siitä, että olen tehnyt tärkeää työtä muiden eteen. Minulle on suuri kunnia saada tämä tunnustus! Toki tunnustus tuo mukanaan myös muita etuja, mutta en tee tätä työtä sen takia, vaan siksi, että se on osa minua. Minulta tämä tekeminen tulee luonnostaan eikä kukaan pakota tähän. Tunnustuksen ansiosta tiedän tehneeni jotain oikein ja se myös samalla kannustaa jatkamaan samaan malliin!  

Mitkä ovat vinkkisi muille, joita kiinnostaa MVP-tunnustuksen tavoitteleminen ja mitä itse odotat eniten tulevalta? 

– Jos haluaa lähteä tavoittelemaan MVP-tunnustusta, sen kipinän täytyy olla sydämessä, että tätä haluaa tehdä. Silloin se onnistuu parhaiten, sillä oma halu auttaa muita on tärkein motivaattori tässä hommassa! Tätä ei tehdä toimistoaikana klo 9–17 välillä, vaan se vie paljon omaa vapaa-aikaa. Eli tähän täytyy olla valmis satsaamaan paljon ajallisesti! Minulle itselle tämä on yksi harrastuksista. Toiset menee pelaamaan jalkapalloa töiden jälkeen ja minä teen esimerkiksi videoita.  

– Odotan tulevalta sitä, että tämä sama homma jatkuu, mutta skaala vaan laajeenee. Alussa tekemiseni oli Suomen rajojen sisäpuolella suomenkielellä. Sitten vaihdoin kielen englantiin, joka mahdollistaa minulle paljon enemmän ja tällä hetkellä vain taivas on rajana! Tavoitteeni on levittää Microsoft 365 tietoutta mahdollisimman laajalle yleisölle.  

– Huomasin heti tunnustuksen saamisen jälkeen, että somekanavat aukesivat eri tavalla kuin aiemmin ja alkoi tulla haastattelukutsuja esimerkiksi erilaisiin podcasteihin, joissa haastatellaan MVP-tittelin omaavia henkilöitä. MVP-porukka on tiivis yhteisö, niin saa nähdä mihin asiat etenevät seuraavan vuoden sisällä! Ainakin paljon uusia kontakteja tulee varmasti eri puolilta maailmaa.  

Mikä on parasta työssäsi ja mihin alueisiin keskityt Sulavalla?  

– Työyhteisö ja työkaverit ehdottomasti! Kun toimistolle tulee käymään, tulee olo, että on päässyt kotiin. Meillä otetaan kaikki lämpimästi vastaan! Lisäksi paikkariippumaton työ on plussaa, sillä voin tehdä töitä siellä missä itsestä tuntuu parhaalta. Välillä menen kesäisin esimerkiksi kotini lähellä olevan kosken rantaan!  

– Sulavalla keskityn opetusalaan sekä loppukäyttäjien tukemiseen Microsoft 365:n parissa. Aikalailla sama rooli mitä MVP-hommissakin!  

Lopuksi: AI Petri As a Service -palvelu – mistä on kyse? 

– Meillä syntyi toimitusjohtajamme Aki Antmanin aloitteesta idea keväällä AI Petri As a Service -palvelusta eli suunnittelemme minusta botin, joka vastaa käyttäjien kysymyksiin. Botti tekisi samaa työtä, mitä minä tein alussa auttaessani opettajia. Tämä botti on kuitenkin räätälöitävissä asiakaskohtaisesti, mutta pääpointtina on vastata käyttäjien ongelmiin Microsoft 365:een liittyen. Jos botti ei tiedä vastausta, niin siinä tapauksessa viesti siirtyisi minulle hoidettavaksi. Tekoälyn mahdollisuudet ovat rajattomat ja tämä on yksi esimerkki niistä!  

Lue myös: 

Laura Kokkarisesta Microsoft MVP – meitä on nyt viisi!

Katja Jokisalo on tuore Microsoft MVP