Sulavan etätyöviikko Kreetalla – kustannus vai investointi?  

Vietimme etätyöviikkoja ulkomailla jo seitsemättä kertaa. Tänä vuonna kohdemaaksi valikoitui Kreikka, tarkemmin sanottuna Rethymnonin kaupunki Kreetan saarella. Etätyöviikkojen konsepti toimii niin, että sopivasta kohteesta etsitään töiden tekemiseen soveltuva villa, joka vuokrataan useammaksi viikoksi kerrallaan Sulavan työntekijöille. Reissuun lähdetään yleensä noin 10–12 hengen porukoissa ja osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Päivät tehdään töitä ja iltaisin puuhataan kaikkea kivaa porukalla. Tänä vuonna vuokrasimme villan kolmeksi viikoksi ja lähdimme reissuun 12 hengen porukoissa per viikko. 

Sulavan henkilöstöetuihin kuuluva etätyöviikko on yksi monista tavoista markkinoida Sulavaa mahdollisille uusille asiantuntijoille ja samalla näyttää todeksi, että modernissa tietotyössä työ ei ole paikkasidonnaista. Etätöistä on ollut mediassa paljon keskustelua, ja moni työnantaja onkin vaatinut työntekijöitä palaamaan ainakin osittain takaisin toimistolle. Sulavan ideologiassa työt tehdään siellä, missä ne saadaan parhaiten tehtyä; oli se sitten kotona, mökillä, toimistolla tai vaikka ulkomailla aurinkovarjon alla.  

Etätyöviikko ulkomailla on toki myös kulu työnantajalle, ja monia saattaa askarruttaa saadaanko etätyöviikon rahallinen panostus näkymään euroina viivan alla – toisin sanoen, onko kyseessä kustannus vai tuottava investointi? Tähän ei valitettavasti varmaan kukaan pysty antamaan suoraa laskukaavaa (tai jos pystyy, niin laitathan CV:si meidän HR:lle ja sovitaan tapaaminen), jonka voi upottaa Excel-taulukkoon, mutta teen parhaani ja yritän kertoa blogissa, miksi etätyöviikko ulkomailla on Sulavalle ja sulaville todella arvokas asia. 

Auringonlasku Rethymnonin rannalta.

Miksi juuri etätyöviikko ulkomailla, kaukana normiarjesta?  

Työntekijälle etätyöviikko tarjoaa mahdollisuuden yhdistää työ- ja vapaa-aika lämpimässä ympäristössä työkavereiden kanssa. Keskusteltuani etätyöviikolle osallistuneiden sulavien kanssa, on helppo todeta, että etätyöviikolla on positiivisia vaikutuksia työmotivaatioon, luovuuteen, työnantajamielikuvaan sekä ryhmädynamiikkaan. 

2. viikon porukka rannalla katsomassa auringonlaskua.

Ammatillisissa suhteissa luottamukseen perustuva ilmapiiri, sekä välittömän viestintätavan rakentaminen luo pohjaa yhteistyölle, jonka arvoa on vaikea mitata tai todentaa. Tällainen yhteys ei ainoastaan lisää työniloa, vaan myös parantaa kykyä ratkaista haasteita ja kehittää uusia ideoita yhdessä. Näitä suhteita luodaan työkavereiden kanssa yhdessä kokemalla asioita. Etätyöviikko on täydellinen alusta näiden kokemusten luomiseen – parhaimmillaan työkaveruus voi muuttua ystävyyssuhteeksi.  

Uskon vahvasti, että etätyöviikolla koetut elämykset ja kokemukset tuottavat myönteisiä vaikutuksia myös liiketoiminnallisesti. Käyttökate kiittää, kun työntekijät ovat tuottavia. 

Työhyvinvointi lisää tuottavuutta 

Tutkimusten mukaan hyvinvoiva työntekijä tuottaa työnantajalleen enemmän ja työilmapiiri on työhyvinvoinnin yksi tärkeimmistä tekijöistä. Vaikka pääkonttorimme sijaitsee Helsingissä, niin silti suurin osa Sulavista asuu pääkaupunkiseudun ulkopuolella, joten teemme paljon etänä töitä – meille työ ei ole koskaan ollut paikkasidonnaista. Asiakastyötä teemme usein melko itsenäisesti tai pienissä tiimeissä, joten kasvotusten yhdessä vietetyt hetket työporukalla ovat arjessa melko vähissä. Tämä on yksi syy, miksi Sulava panostaa henkilöstön yhteisiin tapahtumiin, kuten kuukausiaktiviteetteihin, kesäpäiviin, kick-offiin, pikkujouluihin ja lukuisiin muihin yhdessä vietettyihin hetkiin. Etätyöviikolla pääsemme viettämään sekä työ- että vapaa-aikaa kollegojen kanssa, ja sillä on erittäin iso myönteinen vaikutus työhyvinvointiin ja -ilmapiiriin. 

Etätyöviikkojen aikana syntyy kohtaamisia ja keskusteluja, jotka eivät Teams-kokouksissa, lyhyissä kahvipöytäkeskusteluissa tai arjen viestinvaihdoissa olisi mahdollisia. Kreetalla oli aikaa paitsi työnteolle, myös epämuodollisille hetkille, joissa tutustuimme toisiimme paremmin – ja juuri nämä hetket rakentavat aitoa yhteishenkeä ja luottamusta. Kun tunnemme työkaverimme hyvin, yhteistyö sujuu saumattomammin ja kynnys avun pyytämiseen tai ideoiden jakamiseen madaltuu. 

1. viikon porukka patikoimassa vesiputoukselle.

Vahvat ihmissuhteet luodaan yhdessä koetuissa hetkissä. En usko, että mikään laskentakaava pystyy täysin välittämään sitä arvoa, joka syntyy, kun yhteistyö sujuu saumattomasti. Olen myös varma, että työn laatu paranee, kun työystävillä on vahva yhteys ja halu tukea toisiaan. Näiden asioiden toteutuessa jokainen pystyy ja ennen kaikkea haluaa antaa itsestään enemmän – ja näin asiakaskin saa parempaa palvelua ja laatua.  

Menestymme yhdessä 

Kreetan etäviikon aikana ehdimme käsitellä asiakkaidemme haasteita, ideoida uusia ratkaisuja ja jopa solmia uuden kansainvälisen asiakassuhteen, jolle skoolasimme yhdessä työpäivän jälkeisellä illallisella. Työpajat, koulutukset ja palaverit onnistuivat erinomaisesti Kreetalta käsin. Kun työpäivä oli pulkassa, teimme yhdessä normaalista arkiviikosta poikkeavia asioita: kävimme syömässä, menimme rannalle uimaan, patikoimme upeissa maisemissa rotkolla ja tutustuimme yleisesti uuteen kaupunkiin sekä toisiimme.  

Tämä Kreetan etätyöviikko oli minulle jo neljäs Sulavalla vietetty etätyöviikko. Se vahvisti entisestään sitä, miten paljon arvostan mahdollisuutta työskennellä ympäristössä, jossa yksilöön luotetaan, ja työilmapiiriin ja -hyvinvointiin panostetaan muun muassa lähettämällä 36 Sulavaa Kreikan auringon alle tekemään töitä. Meillä Sulavalla etätyö on tehty joustavaksi ja luottamukseen perustuvaksi. Luottamus työntekijää kohtaan on yksi arvoistamme, joka kuuluu näin: “Sinulla on valta, käytä sitä viisaasti”

Koska luotamme toisiimme, emme tarvitse esihenkilöitä. Me työntekijät vastaamme suoraan asiakkaillemme ja se on vastuu, jonka jokainen meistä haluaa hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla, tehtiin työ sitten toimistolta, kotoa tai Kreetalta käsin. Minulla on valta ja minä vastaan siitä, että käytän valtaani viisaasti. 

3. viikon porukka patikoimassa rotkolla.

Kun yrityksessä panostetaan työilmapiiriin ja -hyvinvointiin, sekä luodaan tilaa vahvojen ihmissuhteiden kehittymiselle, syntyy ilmapiiri, jossa jokainen viihtyy ja haluaa antaa parhaansa. Sellaisessa ympäristössä jokainen yksittäinen onnistuminen – oli se sitten uuden asiakkaan hankinta, hyvin suoritettu koulutus tai asiakkaan haasteiden ratkominen – merkitsee enemmän kuin lyhyen aikavälin tulos viivan alla. Nuo onnistumiset edellä mainitussa ilmapiirissä luovat tilaa kasvulle ja jatkuvuudelle.  

Loppuun haluan kiittää Sulavaa ja kanssaetäilijöitä tästä uskomattomasta viikosta Kreetalla! En malta odottaa ensi vuoden kohdetta ja uusia kokemuksia etätyöviikolla. 

Artikkelin kirjoittaja

Ossi Ågren

Ossi Ågren

Consulting & Training

Sulavalla Ossi ratkaisee digitalisaation haasteita ja hyödyntää sen tuomia mahdollisuuksia modernien työvälineiden sekä pilvipalveluiden avulla. Ossin erityisosaamista on M365 -ympäristön ja työkalujen kokonaisvaltainen hyödyntäminen ja ylläpidon tehtävät. M365 Copilotin käyttöönotto sekä liiketoiminnan prosesseja hyödyntävien käyttötapausten jalkauttaminen on Ossin erityisosaamista. Ossi on aiemmin työskennellyt taloushallinnon ja projektijohtamisen töissä vetämässä tietotyön ja digitalisaation muutosprosesseja.

Lue lisää aiheeseen liittyen

Kun koti sijaitsee toisella puolella Suomea kuin työpaikan toimisto

Tietotyötä Atlantin takaa – mitä opin etätyöstä ulkomailla?

Kevättalvi etätöissä Suomen Lapissa & Pohjois-Norjassa

Etätöissä matkailuautolla ympäri Eurooppaa – miten se onnistuu?

Keskustelut ja ongelmanratkaisu kollegoiden kanssa etätyöviikon parasta antia – Terveisiä Malagasta!