Etätöissä matkailuautolla ympäri Eurooppaa – miten se onnistuu?

Meillä Sulavalla työ ei ole koskaan ollut paikka. Olemme olleet Sulavan perustamisesta saakka hybridityöskentelyn edelläkävijöitä ja meillä on aina vapaasti saanut valita missä ja milloin kukakin työskentelee. Tärkeintä on, että työt hoituvat ja työntekijällä on hyvä olla. Kuten arvommekin sanovat: ”sinulla on valta, käytä sitä viisaasti”.

Tiedämme, että näin vapaata etätyökäytäntöä ei ole jokaisessa työpaikassa. Ei edes IT-alalla. Pandemia-ajan pakotetun etätyöskentelyn jälkeen on tullut mitä erilaisempia sääntöjä sille, kuinka paljon työntekijät saavat tehdä etätöitä ja monta päivää viikosta pitää olla toimistolla. Meillä näitä sääntöjä ei ole, eikä tule.

Haluamme antaa puheenvuoron niille työntekijöillemme, jotka tekevät pääosin etänä töitä vuodesta toiseen. Miksi he ovat päätyneet tähän ratkaisuun? Miltä työpäivät tuntuvat, kun työkaverit ja asiakkaat ovat Teamsin päässä eivätkä istu viereisessä penkissä toimistolla? Ja tärkeimpänä: miltä vapaus tuntuu, kun työntekijöihin luotetaan 100 %:sti ja annetaan heidän itse päättää missä ja milloin he haluavat työnsä tehdä?

Ensimmäisenä päästetään ääneen Sulavan Azure-konsultti ja maailmanmatkaaja Arto Kumpulainen, joka parhaillaan reissaa vaimonsa Heli Kumpulaisen kanssa ympäri Eurooppaa matkailuautollaan, ja he molemmat tekevät samalla töitä Sulavan konsultteina. Ole hyvä Arto, kerro tarinasi!

Azure-konsultti ja maailmanmatkaaja Arto Kumpulainen

”Olen työskennellyt Sulavalla lähes kuusi vuotta pääasiassa Azuren parissa. Ennen Sulavalle tuloa työskentelin reilut 20 vuotta Nokialla ja silloin suurin osa työstäni oli pilottipäivityksien tekemistä ympäri maailmaa ja eskaloitujen ongelmatapauksien selvittämistä. Teknologia puolelta tutuiksi tulivat lähes kaikki aina Frame Relay -protokollista on-premiseen ja pilviratkaisuihin. Ehdottomasti hedelmällisin osa työtäni oli ihmisten auttaminen siinä vaiheessa, kun heillä oli hätä.

Kun 2016 Nokialla päätettiin, että meidän yksiköllemme ei ollut enää tarvetta, lähdin etsimään uutta suuntaa uralleni. Pidin silloin muutaman kuukauden loman, jolloin vietin paljon aikaa luonnossa patikoiden ja meloen muun muassa Pohjois-Norjassa. Lomani jälkeen löysin Azure-maailman ja pinnallisen tutustumisen jälkeen ryhdyin suorittamaan Azuren sertifikaatteja ja opettelemaan syvällisemmin teknologiaa. Reilun puolen vuoden jälkeen taskussani oli Azure Admin, Architecture ja Linux -sertifikaatit. Sen jälkeen löysinkin Sulavan verkkosivut, laitoin viestiä ja hetkeä myöhemmin olin kirjoittamassa työsopimusta.

Sulavalla työskentely on alusta asti sopinut minun ajatusmalliini. Edelleenkin minua motivoi eniten se, että pystyn auttamaan ihmisiä oman osaamiseni kautta. Nyt minulla vaan on tukena myös koko Sulavan osaaminen, joten harvoin tulee tilannetta, etteikö vastusta löytyisi. Ja jos näin pääsisi käymään, niin silloinkin meillä on käytettävissä Microsoftin tuki.

Etätyö mahdollistaa omanlaisen elämäntyylin

”Jo 10 vuotta sitten aloin miettimään oman matkailuauton rakentamista, joka olisi optimoitu omiin tarpeisiini. Kun olin ollut muutaman vuoden Sulavalla, ja nähnyt kuinka vapaasti saamme työskennellä omien ehtojemme mukaisesti, päätin vihdoinkin toteuttaa suunnitelmani omasta matkailuautosta vuonna 2019. Korona tuli hieman sotkemaan suunnitelmia, mutta lopulta löysin itselleni projektiini soveltuvan lava-auton rungon. Seuraavan kahden vuoden aikana runko muuttui kahden hengen etätyötä tukevaksi matkailuautoksi. Siinä matkan varrella tuli opeteltua muun muassa apurungon ja kuormakorin suunnittelua ja rakentamista sekä auton maalaamista, koska auringon polttama sininen väri ei miellyttänyt silmääni.

Vuonna 2022 projekti oli jotakuinkin valmis ja oli aika suunnata ensimmäiselle etätyöreissulle. Lähtö oli elokuun alussa ja ainoa kiinteä ajankohta oli olla syyskuun puolivälissä Budapestissä, jolloin vaimoni Heli liittyi reissuun mukaan. Reitti kulki aina Bulgariaan asti ja sieltä hissukseen takaisin Romanian, Unkarin, Kroatian, Italian, Itävallan ja Saksan kautta Helsinkiin marraskuun alussa. Reissu oli sen verran onnistunut, että keväällä 2023 vietimme pohjoisessa reilun kuukauden mökkimajoituksessa, mutta muuten samalla konseptilla.

Tämän vuoden reissu alkoi heinäkuun lopulla ja tavoite on olla reissussa aina joulukuun alkuun asti. Tällä hetkellä majailemme Kreikassa Peloponnesoksen niemimaalla ja nautimme pääasiassa auringosta, mutta aina kun mahdollista suuntaamme myös vuorille, jotta saisimme vähän etäisyyttä lämpöön. Etenkin koiramme arvostavat vuoristoreissuja!”

Työn jaksottaminen reissun päällä

”Reissussa työskennellessä työajan jaksottaminen korostuu. Kalenterissa minulla on merkintä ”dynaaminen työaika” kello 14–22 väliselle ajalle, jolloin yritän välttää palavereja. Tällä hetkellä täällä on päivisin yli 30 astetta lämmintä, joten jatkamme työpäiväämme helposti neljään asti ja sen jälkeen suuntaamme ulos, kun kuumin polte on mennyt ohi. Aurinko menee mailleen joskus ilta kahdeksan jälkeen, joten tuolloin on ihan hyvä aika olla ulkona. Myöhemmin syksyllä tauotamme usein työpäivää kello kahden jälkeen niin, että pidämme taukoa ja jatkamme työpäivää pimeän tulon jälkeen. Etenkin kellojen siirron jälkeen pimeä tulee sen verran aikaisin, että ilta on pitkä ja soveltuu siten hyvin työnteolle.

Muutenkin itselleni on tärkeää rytmit, eli normaalina aamuna herään noin kuuden aikaan, jolloin täällä on vielä hieman pimeää. Seuraavaksi teen joitakin harjoituksia, jotta kroppa pysyisi kunnossa, jonka jälkeen lähden koirien kanssa ulos. Siitä se päivä sitten lähtee liikkeelle.

Työskentely etänä toimii omalla kohdallani vallan mainiosti ja normaalistikin Suomessa yhteydenpito asiakkaisiin ja työkavereihin tapahtuu etänä, kunhan yhteydet ovat kunnossa. Asiakasvierailut tulee ajoitettua aikaan, jolloin olen Suomessa ja myös Sulavan pikkujoulut on heti Suomeen saapumisen jälkeen, joten pääsemme taas näkemään työkavereita pitkän kaavan mukaan.”

Matkailuauton varustelu etätyöhön sopivaksi

”Jotta pystymme työskentelemään tehokkaasti autosta, täytyy pari asiaa olla kunnossa. Ensimmäisenä on ergonomia. Työpiste on rakennettu Martelan sähköpöydän ympärille itsetehdyllä pöytälevyllä. Pöydälle mahtuu vastakkain kaksi 32” näyttöä ja lisäksi kannettavien tietokoneiden viereen hyvät näppäimistöt ja hiiret. Normaaleille työtuoleille autossa ei ole tilaa, joten käytämme Human Toolin satulatuoleja, jotka toimivat meidän käytössämme vallan mainiosti.  

Toinen huomioon otettava seikka on nettiyhteydet ja autossa meillä onkin kaksi eri yhteyttä. Pääsääntöisesti käytämme Starlinkin satelliittiyhteyttä, joka on asennettu kiinteästi auton katolle ja toissijaisena yhteytenä on käytössä Teltonikan Wi-Fi 4G -modeemi. Yhteysmuodot täydentävät toisiaan, mutta nykyään 95 % työskentelystä tapahtuu Starlinkin kautta. Myös puhelimen hotspot -toimintoa on tullut käytettyä joissakin paikoissa.”

Sulavan suhtautuminen etätöihin

”Sulavan suhtautuminen tapaamme tehdä töitä reissun päältä on mielestäni esimerkillistä. Satuimme juttelemaan aiheesta alkukesästä toimitusjohtajamme Aki Antmanin sekä myyntijohtajamme Harri Tervon kanssa, niin pari kommenttia jäi mieleen.

”Ei niinkään se, että tuollainen on mahdollista, mutta se, että joku uskaltaa toteuttaa tuollaisen projektin ja oikeasti elää tavalla jonka Sulava mahdollistaa.”


”Mä lähden teidän mukaan!”

Ja Harrin tuntien tähän tuli kommentoitua, että ”et mahdu kyytiin” 😉.”

PS. Mikäli sinulle heräsi kysyttävää etätyöskentelystä reissun päältä tai Azure-konsultin arjesta, niin aina saa laittaa viestiä!

Kiinnostuitko Sulavasta työnantajana?

Lue lisää meistä ja tutustu avoimiin työpaikkoihin.

Lue lisää