Keskustelut ja ongelmanratkaisu kollegoiden kanssa etätyöviikon parasta antia – Terveisiä Malagasta!

Sulava vietti lokakuussa jo viidettä kertaa etätyöviikkoja ulkomailla, kohteeksi valikoitui jo aiemmin hyväksi havaittu Malaga. Konsepti toimii niin, että kohteesta on etsitty töiden tekemisen hyvin mahdollistava talo, päivät tehdään töitä ja illat vietetään porukalla erilaisten aktiviteettien parissa. Porukka vaihtuu viikon välein ja kaikkiaan reissuja on kolmen viikon ajan. Tässä kirjoituksessa toisella Malagan viikolla mukana olleet pohtivat viikon merkitystä.

Isoimpana asiana kaikille viikko tarjosi mahdollisuuden olla yhdessä kollegoiden kanssa ja vaihtaa ajatuksia, kehittää toimintaa ja saada sparrausapua. Viikko tuo kollegan lähemmäksi monella tavoin, joka antaa yhteistyölle paljon myös jatkossa. Asiantuntijana työskentelevä Katja Jokisalo tiivistää:

”Olen etätyöviikkokonkari – olen ollut mukana jo neljästi. Viikko tarjoaa minulle sekä hyvää vaihtelua arkeen että mahdollisuuden tutustua työkavereihin ja jakaa ajatuksia normaalia intensiivisemmin. Aurinko, lämpö, hyvät yhdessä kokkaillut herkut ja asunnon upeat puitteet latasivat akkuja työn ohessa. Vitsailen käyväni aurinkoenergialla, joten palaverit aurinkovarjon alla ja pulahdus altaaseen tehokkaan työrupeaman välissä toivat hyvän boostin työn tuotoksiin.”

Etätyöviikko Malaga

”Olin ensimmäistä kertaa osallistumassa etätyöviikkoon, enkä olisi voinut juuri parempaa kokemusta saada! Jollekin voi ajatus siitä, että lähdetään lomakohteeseen työporukalla kuulostaa oudolta. Lomakohteeseen mennään lomalle? Ei välttämättä! Lokakuun lopussa viikko auringossa on todella hyvää vaihtelua, vaikka se olisikin työviikko”, komppaa konsultoinnista Sulavalla vastaava Olli Jääskeläinen.

Keskustelut kollegoiden kanssa

Kun aikaa vietetään pitkään yhdessä, niin työhön kuin vapaa-aikaan liittyvät keskustelut luonnollisesti pääsevät aivan uudelle tasolle. Tämän mainitsee tärkeimpänä jokainen haastatelluista.

”Tusina ihmisiä nauraa vedet silmissä. Joku heitti juuri huonon vitsin, jolle ulkopuolinen kohottaisi kulmiaan. Tunnelma on vaivaton, kukaan ei esitä mitään. Muutama päivä sitten nämä ihmiset olivat toisilleen enemmän ja vähemmän vieraita. Mitä tapahtui? Etäviikko. Jotain eriskummallista käy, kun ottaa joukon ihmisiä ja vie heidät pois tavallisista arkiympyröistään – laittaa asumaan saman katon alle keskelle vierasta maata. Etäisyys vapauttaa keskittymään hetkeen”, fiilistelee asiantuntijana työskentelevä Tuulia Halttunen.

”Etätyöviikko antaa hyvän mahdollisuuden tutustua paremmin kollegoihin, sillä tuossa ajassa ehtii viettää aikaa pienemmällä porukalla erilaisissa työhön ja vapaa-aikaan liittyvissä tilanteissa. Tälläkin viikolla tuli keskusteltua mielenkiintoisista töihin liittyvistä aiheista, teknologioista ja tulevaisuudenvisioista. Mutta yhtä tärkeänä koin sen, että pystyi kysymään kollegalta: “Mitä sinulle kuuluu?” ja keskustelemaan myös asioista työteemojen ulkopuolelta”, kommentoi asiantuntijana työskentelevä Jussi Palo.

Etätyöviikko Malaga

”Tämä oli toinen kerta kun osallistuin etätyöviikolle ja tuntuu todella etuoikeutetulle, että meihin satsataan näin. Viikon parasta antia ovat ehdottomasti keskustelut kollegoiden kanssa, niin ammatilliset kuin vapaa-ajan”, kertoo markkinointipäällikkönä työskentelevä Hanna Valjakka.

”Meillä Sulavalla jokaisesta välitetään ja avun antaminen on itsestäänselvyys, mutta viikko saman katon alla syventää sosiaalista turvallisuutta kummasti. On joka kerta huisin hienoa huomata, että meidän huippuammattilaiset ovat myös huipputyyppejä”, komppaa Katja.

”Myös minulle parasta antia oli keskustelut työkaverien kanssa. Me puitiin paljon työasioita, niin 1:1 -keskusteluissa työpäivän aikana kuin myöhemmin saunanlauteilla. Todella antoisia keskusteluja, ja toki ei pelkästään työasioita, kyllä me maailmaakin parannettiin”, Olli kommentoi.

Etätyöviikko Malaga

”Suurinta antia on toki mielenkiintoisen paikan ja usein lämpimän sellaisen lisäksi ajanvietto kollegoiden kanssa. Vapaamuotoiset keskustelut avaavat joskus henkilön siviilimaailmaa tuoden kiinnostavan kulman henkilöstä ja esille kenties yhteisen mielenkiinnon kohteen. Toisaalta joskus taas mennään työasioihin ja kehitetään yhdessä maailmasta parempi paikka hieman vahingossa”, miettii asiantuntijana työskentelevä Riku Riikonen, ja jatkaa:

”Koen, että Sulavalle on päätynyt hyvin samantyyppisiä henkilöitä, joiden seurassa jaksaa viihtyä näin vapaa-ajallaan, yksittäisiä projektejakin enemmän. Tähän jatkona on vielä toki kollegat, jotka tulevat joko konsulttina toiselta teknologia-alueelta tai kokonaan toisesta roolista, ja keihin ei välttämättä arjessa juuri törmää. Mukava saada siten hieman perspektiiviä muiden työtehtäviin sivusta seuraten, mutta myös keskustellen.”

Toiminnan kehittäminen ja ongelmanratkaisu

Keskustelut niin työpäivän aikana kuin vapaalla veivät viikon aikana erilaisissa tehtävissä toimivat usein monipolviseen keskusteluun siitä, kuinka toimintaa voitaisiin kehittää. Myös käytännön haasteita esimerkiksi teknologioihin ja asiakkaille tehtäviin ratkaisuihin ratkottiin porukassa paikan päällä.

”Saimme viikon aikana useita hyviä ideoita toiminnan kehittämiseen ja ne pystyttiin puhumaan auki saman tien useammalla eri näkökulmalla, jolloin ne ovat eteenpäin mennessään pidemmällä. Keskustelut tuovat ihmiset lähemmäksi toisiaan, mikä edesauttaa ideoiden syntymistä ja jalostumista myös jatkossa”, kertoo Hanna ja jatkaa:
”Neuvoni muille etätyöviikolle lähtijöille onkin, että omasta työviikosta kannattaa suunnitella sellainen, että siellä on pakollisten edistettävien asioiden lisäksi myös sellaisia, joiden tekemistä voit siirtää, sillä ammatillisille keskusteluille kannattaa viikossa olla tilaa.”

Etätyöviikko Malaga

”Tiesin jo kokemuksesta varata aikaa asiakastyön lomaan myös oman työn, yhteisten toimintamallien ja tarjooman kehittämiselle. Kun töitä tekee saman pöydän ääressä, spontaani kysymys tai keskustelunavaus saa useita näkökulmia ja jalostuu yhteisellä työstöllä ongelman ratkaisuksi tai kehitysideaksi. Ja jos juttu jää työpäivältä kesken, se jatkuu patikkapolulla tai saunassa. Joukkoistamisessa on voimaa!”, iloitsee Katja.

”Koska samalle viikolle kanssani sattui useampi modernin työn konsultti, pystyin sparrailemaan helposti myös muun muassa markkinointitiimin viestinnän parhaista käytänteistä, meidän vastuulla olevien intra-sivujen rakenteesta ja vastaavista asioista niin, että parannukset näkivät heti päivänvalon”, jatkaa Hanna.

”Vaikka etäpalaverit ovat varsin hyvin toimivia ja niissä syntyy loistavasti myös konkreettisia tuloksia, niin näen, että kyllä ihminen sosiaalisena eläimenä saa oman buustinsa kun keskustelua voi käydä fyysisesti kohdaten. Tämä näkyy omasta näkökulmasta erityisesti uuden kehittelyssä ja ideoinnissa, mitä on hankala saada toteutumaan puhtaasti kalenterista varattavien slottien kautta muutenkaan”, kommentoi Riku.

Etätyöviikko Malaga

Lämmin suositus ja muutamia vinkkejä

Suosittelemme lämpimästi kaikkia työnantajia kokeilemaan etätyöviikkoja. Aikanaan otimme itse pehmeän laskun niin, että first edition oli vain muutamalla työntekijällä, otettiin opit talteen ja toteutettiin vielä samana vuonna kaikille avoin versio.

Muutamia selvitettäviä asioita toki on, esimerkiksi;

  • Työnantajan vakuutusyhtiön kanssa selvitetään mitä omia vakuutuksia työntekijällä tulee olla voimassa ja mikä menee työnantajan vakuutuksen piiriin. Kuinka esim. sairastumistilanteessa toimittaisiin? Euroopan alueella Kelalta haettava eurooppalainen sairaanhoitokortti on työntekijöiden hyvä hakea.
  • Kuinka tietoliikenneyhteydet pelaavat kun asunnolla on monta käyttäjää yhtaikaa ja millaiset puitteet talo muutoin tarjoaa työnteolle, säästä riippumatta. Laadukas asunto niin tietoliikenneyhteyksien kuin työntekopaikkojen suhteen on luonnollisesti erittäin tärkeä ja näitä etsintöjä olemme tehneet pienellä työryhmällä ennen kohteen valintaa.
  • Kuinka viikko sopii erilaisten työntekijöiden tilanteeseen, jotta ihmisillä on tasapuolinen mahdollisuus osallistua. Keskenään erilaisissa ammateissa toimivien osallistuminen on erittäin hedelmällistä talolla käytäville keskusteluille.
  • Mitkä ovat viikon pelisäännöt, esimerkiksi mitkä ajat on talolla varattu siihen, että kaikki voivat työskennellä rauhallisessa ympäristössä.

Mutta kun nämä on kerran selvitetty, ovat seuraavat kerrat paljon helpompia. Uusina ideoina asioiden kehittämiseen ja työntekijöiden tyytyväisyytenä viikko antaa kaiken takaisin moninkertaisesti!

Etätyöviikko Malaga