Metaversumi mullistaa Kymenlaakson kuntalaisten sairaalakokemuksen – digitaaliset kaksoset arjen helpottajina

Kymenlaakson hyvinvointialueella asuu 160 000 kuntalaista ja hyvinvointialueella työskentelee 7000 työntekijää. Alueen keskussairaala, lempinimeltään KOKS, sijaitsee Kotkassa. KOKSin lisäksi Kouvolassa palvelee Ratamokeskus, joka tarjoaa kouvolalaisille laajat ja monipuoliset terveys- ja sosiaalipalvelut.

Kymenlaakson hyvinvointialueen digitaalisen kehittämisen keskiössä ovat hyvinvoivat kymenlaaksolaiset. Kuntalaisten arkea ja asiointia terveydenhuollossa halutaan tukea ja helpottaa laadukkaiden digitaalisten palveluiden avulla. Sulavan metaversumi-mahdollisuudet herättivät Kymenlaakson hyvinvointialueen mielenkiinnon ja kesällä 2022 kartoitimme yhdessä, kuinka metaversumin avulla voimme parantaa kuntalaisten terveydenhuollon palveluita ja asiointia.

Sairaaloiden digitaaliset kaksoset perustana

Kotkan keskussairaala ja Kouvolan Ratamokeskus ovat laajoja rakennuskokonaisuuksia, joiden välillä ja sisällä navigointi voi olla haastavaa potilaille, heidän vierailleen ja alueen työntekijöille. Liikkumisen helpottamiseksi Sulava rakensi sairaaloiden julkisista alueista digitaaliset kaksoset, eli fotorealistiset kolmiulotteiset mallinnukset, joiden avulla asiakkaat pääsevät tutustumaan sairaalatiloihin digitaalisesti etukäteen esimerkiksi ennen varsinaista lääkärin vastaanottoa tai muuta toimenpidettä sairaalassa.

Digitaaliset kaksoset toteutettiin kuvaamalla Kotkan ja Kouvolan julkiset sairaala-alueet ja rakentamalla 3D-mallinnus tiloista. Jotta mallinnukset ovat mahdollisimman informatiivisia, niihin lisättiin erilaisia lisäominaisuuksia, kuten opastuksia miten käytetään ja mistä löytyy itseilmoittautumisautomaatti, puhelinpisteet ja reittiohjeet lounaskahvilaan. Lisäominaisuuksien luominen on helppoa myös Microsoft Power Appseja hyödyntämällä ja suunnitteilla on jo paljon uutta sisältöä.

Suunnitelma on, että mallinnukset toimivat jatkossa alustana sairaala-alueen jatkuvalle digitaaliselle kehittämiselle.

Kymenlaakson hyvinvointialueen ICT-infrasta vastaava palvelupäällikkö Teemu Kiiveri kertoo.

Etäopasteet helpottamaan sairaalavierailuja

Kun asiakas on tulossa käymään sairaalassa, hän saa tulevasta vierailusta etukäteen tiedon tekstiviestinä tai sähköpostina. Ohjeessa esimerkiksi tieto hoitohuoneen sijainnista voi olla hyperlinkkinä, jota klikkaamalla mallinnus aukeaa ja asiakas näkee ohjeistetun reitin oikeaan paikkaan. Digitaaliset tilat ovat käytössä ympäri vuorokauden, joten sairaala-alueeseen voi tutustua missä ja milloin tahansa mallinnuksen avulla. Mallinnukseen pääsy on tehty mahdollisimman helpoksi: digivisiitille pääsee suoraan selaimella tai Android- tai iPhone-laitteille ladattavan mobiilisovelluksen kautta.

Mallinnus ketteröittää asiointia sairaalassa – jos esimerkiksi päivystyksessä on ruuhkaa niin tulevaisuudessa, mallinnuksessa asiakas voi helposti vaihtaa etävastaanottoon.

Kymenlaakson digitaalisen sotekeskuksen projektipäällikkö Tuula Joronen kertoo.

Esimerkiksi lastensairaalassa asioidessa tilojen digitaaliset kaksoset ovat erittäin hyödylliset, kun lapset ja perheet voivat käydä etukäteen tutustumassa sairaalaan mallin avulla ennen lääkärikäyntiä. Lapselle toimenpiteeseen meno helpottuu, kun sairaalaympäristö ja sen reitit ovat jo etukäteen tutut. Myös synnytysvalmennuksiin voidaan tulevaisuudessa osallistua digitaalisesti etukäteen, joko nauhoitteen tai online-valmennuksen avulla, jolloin mahdollisimman laaja yleisö pääsee osallistumaan.

“Sydänklinikalle tulee paljon puheluita alueen reittiohjeista ja sen takia klinikalta tuli toive sisällyttää malliin opastusvideo ulko-ovelta sydänkeskukseen. Esimerkiksi rytmihäiriöpotilaiden digitaalisen hoitopolun sisään on nyt tallennettu tämä opastusvideo, jonka avulla oikeaan paikkaan on helppo löytää. Videoon on oltu todella tyytyväisiä, eikä erillisiä opastuspuheluita tarvitse enää järjestää”, Joronen sanoo.

Kymenlaakson hyvinvointialueen henkilökunta on lyhyellä koulutuksella opetettu käyttämään ja tuottamaan materiaalia digitaalisiin mallinnuksiin. “Sisällön tuottaminen valmiiseen mallinnukseen on helppoa ja Sulavan asiantuntijoilta saa nopeasti apua aina tarpeen mukaan”, Joronen jatkaa.

Arkea helpottavia toiminnallisuuksia Power Appseilla

Digitaalista käyttökokemusta on helppo lähteä laajentamaan, kun perusteet on tehty huolella. Digitaaliset kaksoset toimivat alustana kehityshankkeille ja uusia toiminnallisuuksia on helppo lisätä Microsoft Power Appseilla. Ensihoidon kaluston digitaalinen hallinta on jo käytössä ja myös muita manuaalisten prosessien automatisointiin suunniteltuja, arkea helpottavia työkaluja on mietinnässä. Mallinnusten sisältö tulee pian laajenemaan, sillä suunnitelmissa on kuvata 50 sairaalayksikköä lisää.

Tällä hetkellä kehityspolulla on menossa sairaalasänkyjen kunnostustoimenpiteiden automatisointi, jotta voidaan seurata mitkä sängyt ovat vapaana, mitkä varattuna ja mitkä kaipaavat pesua tai huoltoa. Sänkyjen pesun ja huollon automatisointiin suunniteltu sovellus tulee korvaamaan tällä hetkellä vielä manuaalisesti tehtävän työn. Sotealueen autojen huoltoon ja varauksiin on myös suunnitteilla vastaava huolto-ominaisuus, joka tulee ketteröittämään huoltotoimenpiteitä merkittävästi.

Kymenlaaksolaiset innolla metaversumiin

Sairaaloiden digitaaliset kaksoset lanseerattiin helmikuussa 2023 ja sekä kuntalaiset että sairaalan henkilökunta ovat ottaneet ne innolla vastaan. Mallinnuksiin tehdyt vierailut puhuvat myös puolestaan: ensimmäisien kuukausien aikana Kouvolan Ratamokeskuksen mallinnuksessa käyttökertoja on lähes 14 000 ja Kotkan Keskussairaalassa melkein 17 000.

Katso videolta kuinka toteutimme Kymenlaakson hyvintointialueen digitaaliset kaksoset sairaalarakennuksista. Kokonaisuudessaan Kymenlaakson hyvinvointialueen digitaalinen kehittäminen etenee yhdessä kumppaneiden Sulavan, Alinen & Microsoftin kanssa.

Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.

Kirjoittaja: Merja Turpeinen
Julkaistu toukokuussa 2023

Nopeat faktat
  • Kymenlaakson hyvinvointialueen digitaalisen kehittämisen keskiössä ovat hyvinvoivat kymenlaaksolaiset ja kuntalaisten arkea halutaan tukea ja helpottaa laadukkaiden digitaalisten palveluiden avulla
  • Sulava rakensi sairaaloiden julkisista alueista digitaaliset kaksoset, eli fotorealistiset kolmiulotteiset mallinnukset, tukemaan asiakkaiden asiointia sairaalassa
  • Mallinnuksiin lisättiin erilaisia lisäominaisuuksia Microsoft Power Appseja hyödyntämällä, kuten opastuksia
  • Tulevaisuudessa mallinnuksessa voi vaihtaa jopa etävastaanottoon, jos päivystyksessä on ruuhkaa. Mallinnukset tulevat toimimaan jatkossa alustana sairaala-alueen jatkuvalle digitaaliselle kehittämiselle.