Me Sulavalla katsomme metaverseä ensisijaisesti asiakkaidemme työskentelyn, kulttuurin, osaamisen, kilpailukyvyn ja tuottavuuden kehittämisen näkökulmasta. Näemme metaversessä yhtä suuren potentiaalin kuin aikanaan internetissä tai pilvisiirtymässä.

McKinseyn 06/2022 tutkimuksen mukaan 95% haastatelluista johtajista uskoo metaversen avaavan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tuovan merkittäviä positiivisia vaikutuksia.

Kohtaamiset saavat metaversessä aivan uudenlaisen ulottuvuuden, oli kyseessä sitten lääkärin virtuaalivierailu potilaan luona, kirurgin osallistuminen leikkaukseen toisella puolella maailmaa, lentokapteenien etäkoulutus, rakennuksen valmistumisen seuraaminen livenä, asiakastilaisuus tai mitä tahansa muuta. Olemme vasta raapaisseet metaversen mahdollisuuksien pintaa!

Muutamia esimerkkejä metaversen hyödyntämiseen:

  • Kokoukset ja virtuaaliset kohtaamiset
  • Koulutus ja osaamisen kehittäminen
  • Tiedon jakaminen ja työntekijöiden osallistaminen
  • Liiketoimintaprosessien kehittäminen
  • Tuotekehitys

Metaverse pohjautuu vahvasti kohtaamisille, virtuaalisille ja todellisille. Se on enemmän (yhdessä) tekemistä kuin kalenteriin sidottua olemista. Koulutus, osaamisen kehittäminen sekä tiedon jakaminen ovat sen keskeisiä teemoja. Digitaaliset kaksoset saavat metaversessä aivan uuden elämän – oli sitten kyseessä ihminen, liiketoimintaprosessi, tuote, palvelu, paikka tai vaikkapa tapahtuma.

Aki Antman, Sulavan toimitusjohtaja

Webinaari: Microsoft Mesh – räätälöidyt virtuaalimaailmat

Mesh on Microsoftin metaverse-alusta, joka on luotu viemään virtuaalinen kommunikaatio ja hybridityöskentely täysin uudelle tasolle. Mesh koostuu kolmesta eri osa-alueesta, jotka yhdessä muodostavat laajemman kokonaisuuden: avatarit, immersiiviset kokoukset ja virtuaalimaailmat. Mesh on suunniteltu toimimaan PC:llä ja Meta Quest VR-laitteilla ja se on rakennettu Microsoft 365 -alustan päälle, joten se on myös yksityinen ja tietoturvallinen ratkaisu yrityskäyttöön.

Metaversen käyttötapauksia

Metaversen mahdollisuuksia rajoittaa vain mielikuvitus. Saataville tulee toimialakohtaisia ratkaisuja sekä ratkaisuja, jotka räätälöidään tiettyä asiakasta ajatellen, mutta on myös yleisiä käyttötapauksia, jotka Sulava on luonut yritysten hyödyksi niiden erityisalasta riippumatta.

Metaversessä johdon kokoustila parantaa osallistujien kokouskokemusta, se saa heidät tuntemaan kuin he olisivat samassa, täysin immersiivisessä tilassa. Tila räätälöidään asiakkaan brändin ja muiden vaatimusten mukaan, ja sen ansiosta sisällön jakaminen voi olla kiinnostavampaa kuin Teams-kokouksessa tai jopa tavallisessa kasvokkain järjestettävässä kokouksessa.

Visiomme johdon kokoustilasta on operaatiohuone, joka voidaan luoda erilaisia tarpeita ja tarkoituksia varten: Johtoryhmän kokoukset, tapaaminen kumppaneiden kanssa, projektihuone, tilannehuone tai datavetoisia päätöksiä ja johdon tarpeita varten.

Esimerkiksi johdon kokoustilassa voisi olla uusimmat raporttikoontinäytöt, tiedot, 3D-objekteja (lentokoneita, rakennuksia, sisätiloja) ja hallituksen jäsenten käytettävissä olevia asiakirjoja sekä mahdollisuus esittää videoita ja lisätä vuorovaikutteisia elementtejä, kuten äänestäminen. Järjestäjät voisivat kutsua oikeat ihmiset mukaan tilaan, ja esitystä voidaan helpottaa työkaluilla.

Haluamme myös tuoda metaversen edut kasvokkain järjestettävän kokouksen elinkaareen henkilöille, jotka vierailevat asiakkaiden toimistoissa. Tähän kokousta edeltävään kokemukseen voi sisältyä:

  • Tutustuminen ihmisiin, jotka tapaat hologrammien muodossa
  • Kokouksen esityslista
  • Tietoja turvatoimista, pysäköinnistä ja rakennuksesta: mihin ja miten saavutaan, mitä pitäisi tietää etukäteen
  • Kokousmateriaalin jakaminen etukäteen lukemista ja kommentointia varten
  • Kokouksen jälkeinen seuranta

Tämä metaverse-ratkaisu on tarkoitettu uusien työntekijöiden perehdyttämiseen jo ennen kuin he aloittavat työskentelyn. Kun työntekijä on allekirjoittanut sopimuksen, hänelle annetaan pääsy uusien työntekijöiden metaverseen, jossa hän voi tutustua uuteen työpaikkaansa ja sen prosesseihin, rakennuksiin ja pohjapiirroksiin – erityisesti niihin, jotka liittyvät hänen työtehtäväänsä. Tällä tavoin hän tuntee työpaikan heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Voimme myös lisätä puhe tekstiksi -toiminnon, käännöspalveluja ja laadukkaalla puhesynteesillä toimivan teksti puheeksi -toiminnon, jonka avulla voidaan luoda monikielinen henkilökunta ja ihmisiä jäljitteleviä botteja, jotka ymmärtävät kyseisen henkilön kieltä ja puhuvat sitä.

Uusi työntekijä voi katsella videoita ja muuta sisältöä, mikä lyhentää varsinaiseen perehdytykseen tarvittavaa aikaa. Laadukas esiperehdytyskokemus saa uudet työntekijät tuntemaan itsensä tervetulleiksi ja antaa heille käsityksen yrityksen hengestä ja tiedon siitä, että he ovat juuri alkaneet työskennellä ensiluokkaisen työnantajan palveluksessa.

Uuden ostokokemuksen avulla käyttäjä voi nähdä yksityiskohtaisesti fyysiset tuotteet: niiden värit, muodot ja koot kuten tosielämässä. Kokemus voi sisältää myös videoita, moniuloitteista ja interaktiivista sisältöä, mikä tekee ostoksista paitsi helppoa myös jännittävää. Kokemuksen sisällä ihmiset voivat ostaa sekä virtuaalisia että fyysisiä tavaroita.

Tästä voidaan saada vieläkin enemmän lisäarvoa ostettaessa lomia ja muita kokemuksia. Hotellien, lomakohteiden ja huvipuistojen digitaaliset kaksoset esittelevät tiloja ja tarjontaa virtuaalisena kokemuksena metaversessä, jossa ihmiset voivat liikkua, varata lippuja tai huoneita, ostaa tavaroita, merkitä kiinnostavia paikkoja muistilistalle ja olla vuorovaikutuksessa pelien kanssa.

Asiakkaat voivat myös olla yhteydessä muihin vierailijoihin ja digiopas-hologrammeihin tai keskustella interaktiivisten bottien ja metaverseen holoportattujen todellisten myynti- tai asiakaspalvelutyöntekijöiden kanssa.

Kuljettajien käyttämisen sijaan ajoneuvoja voidaan käyttää etäältä. Nämä operaattorit käyttävät haptisia laitteita ja säätimiä, kuten haptisia käsineitä ja säätimien kopioita, jolloin saadaan mukaan tarvittavat aistit, kuten näkö ja kosketus. He voivat hypätä ajoneuvojen välillä nopeasti, mikä lyhentää vaihdon aikana tarvittavia siirtymäaikoja.

LiDAR-skannaus voi antaa käyttäjälle tietoja ajoneuvon ympäristöstä.

Tulevaisuudessa tekoäly (AI) voi automatisoida ajoneuvojen toimintaa, ja käyttäjä voi edelleen valvoa toimintaa ja ottaa ajoneuvon hallintaansa odottamattomissa tilanteissa.

Etäpalvelu ja -huolto hyötyvät yhdistetystä todellisuudesta (Mixed Reality). Tämä on jo todellisuutta ja rutiinia Dynamics Remote Assistin ja muiden RA-palveluntarjoajien kautta.

Tulevaisuudessa yhdistettyä todellisuutta sekä jatkuvasti läsnäolevaa tekoälyä ja tietojenkäsittelyä käytetään useammissa skenaarioissa, joissa tarvitsemme lisätietoja (asiakirjat, ohjeet, toimintaohjeet, kaaviot, suunnitelmat ja niin edelleen) ja etäasiantuntemusta.

Jatkossa on runsaasti käyttötapauksia, jotka kattavat useita toimialoja – tehtaista voimalaitoksiin, sähköverkosta vähittäiskauppoihin ja lääketieteelliseen käyttöön.

Paikkojen, laitteiden ja prosessien digitaalisten kaksosten avulla voidaan suorittaa simulaatioita sekä suunnitella ja testata uusia menettelyjä, muutoksia ja toimintatapoja tehokkuuden parantamiseksi ja täysin uusien työkalujen käyttöönottamiseksi. Tähän voisi sisältyä esimerkiksi seuraavia käyttötapauksia:

  • Rahdin käsittely
  • Rakennusten kunnossapito
  • Varasto- tai vähittäismyyntitoimintojen optimointi
  • Arkkitehtuuri ja rakentaminen

Digitaalisia kaksosia voidaan käyttää myös koulutukseen kuten skenaarioiden harjoittelemiseen ihmisten kanssa normaalin toiminnan häiriintymättä.

Fyysisten tilojen digitaaliset kaksoset on helppo luoda yksinkertaisella 3D-skannauksella. Ne mahdollistavat lukuisia liiketoimintaratkaisuja useille erilaisille yrityksille ja organisaatioille.

Muutamia esimerkkejä:

  • Hotellit, ravintolat, viihdeteollisuus, kiinteistöt: 3D-mallit mahdollistavat mm. paremman asiakaskokemuksen, uusia liiketoimintamalleja ja innovatiivista markkinointia.
  • Virtuaaliset galleriat ja kaupat: Fyysisen tilan muuntaminen eCommerce-ratkaisuksi kasvattaa myyntiä.
  • Sairaalat ja muut julkiset tilat: Julkisissa tiloissa voidaan auttaa asiakkaita esimerkiksi  löytämään perille ja sujuvoittaa heidän asiointiaan esimerkiksi auttamaan sisäänkirjautumisessa tai näyttämällä historiatietoa.  
  • Työntekijöiden ohjaus: Mikä vain organisaatio voi skannata toimistorakennuksensa tai muun tilan ja tarjota perinteisesti intranetissä tarjottua tietoa sen päälle. Tieto on kontekstiin ja paikkaan pohjautuvaa, joten se on käyttäjälle helppoa löytää juuri tarvittaessa. 
  • Työntekijöiden perehdytys ja kouluttaminen: Intranet-tyyppinen lähestyminen, jossa toimistot skannataan voidaan laajentaa mihin tahansa muuhun tilaan kuten korjaamoille, ravintolan keittiöihin tai sairaaloihin ja hyödyntää työntekijöiden koulutuksessa.

Digitaaliset kaksoset antavat mahdollisuuksia liiketoiminnalle, joita pystyy kuvittelemaan vasta esimerkin nähtyään. Voimme esimerkiksi tuoda dataa ja tekoälyä mallien päälle tai hypätä niiden sisään VR-laitteita käyttäen. Rohkaisemme jokaista organisaatiota aloittamaan matkansa nopealla ja tuottavalla proof of concept -projektilla, joka vie vain viikkoja.

Asiakastarina: Kymenlaakson hyvinvointialueen digitaalinen kehittäminen

Kymenlaakson hyvinvointialueen digitaalinen kehittäminen etenee yhdessä kumppaneiden Sulavan, Alinen & Microsoftin kanssa. Katso videolta kuinka toteutimme Kymenlaakson hyvintointialueen digitaaliset kaksoset sairaalarakennuksista.

Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.

Haluatko kuulla ensimmäisenä Sulavan uutiset tekoälyyn ja metaverseen liittyen? Liity mukaan Sulavan Tekoäly & Metaverse -yhteisöön!

Kehitä osaamistasi työpajassa

Mikä metaverse on ja millaisia mahdollisuuksia se voi tuoda organisaatiollesi esimerkiksi liiketoiminnan ja liiketoimintaprosessien kehittämiseen, henkilöstökokemukseen, henkilöstön kouluttamiseen tai työtapoihin? Kuinka työelämä muuttuu metaversen mahdollisuuksien ansiosta?

Varaa Microsoftin kanssa yhteistyössä toteutettava työpaja! Laita viestiä sivun alalaidassa olevan Ota yhteyttä -lomakkeen kautta, niin katsotaan teille sopiva työpaja yhdessä.

Miten metaverse muuttaa työn tulevaisuutta? Kuuntele podcast!

Toimitusjohtajamme Aki Antman oli mukana Futucast -podcastissa keskustelemassa metaversesta ja siitä, miten se tulee muuttamaan työn tulevaisuutta. Akin mukaan olemme tällä hetkellä metaversen osalta siinä pisteessä, missä olimme internetin kanssa vuonna 1997.

Mitä kaikkea siis onkaan tulossa? Erittäin mielenkiintoinen keskustelu Futucastin hostien Isak Raution ja William von der Pahlen kanssa – kannattaa kuunnella!

Lue lisää metaversestä

Webinaaritallenne: Digitaalinen sote – kuinka metaverse mullistaa hoitotyön

Metaverse on kriittisessä roolissa kaikkien toimialojen tulevaisuuden digitalisoinnissa. Se mm. mahdollistaa tilojen, prosessien, datan ja henkilöstön simuloinnin niin sanottuina digikaksosina ja näin ollen kaiken toiminnan tehokkaamman suunnittelun ja optimoinnin.

Esimerkiksi terveydenhuoltoalalla tilojen siivousta voidaan tehostaa ja laatu varmistaa, koska siivoushenkilöstö tietää tarkalleen, mitkä sängyt on jo siivottu ja pelastuslaitoksen tarkistuslistat digitalisoida.

Olemme olleet jo toteuttamassa Kymenlaakson hyvinvointialueen transformaatiota digikaksosiksi. Tässä tallenteessa jaamme kokemuksia prosessista, tuloksista ja seuraavista askeleista. Puhujina Tuula Joronen Kymenlaakson hyvinvointialueelta ja Sulavan asiantuntija Veli Kynsijärvi.

Löytyykö ratkaisu työvoimahätätilaan teollisesta metaversumista?

Olemme mukana VTT:n aloittamassa hankkeessa, joka uudistaa teollista työntekoa työntekijä edellä. Hankkeessa haetaan toimialarajat rikkovia skaalautuvia ratkaisuja paikkariippumattomaan työhön erityisesti kentällä tapahtuviin käytännön työtehtäviin.

”Hanke on vahvistanut uskoamme metaversen realisoitumiseen nopeammin, kuin uskoimmekaan. Suomen johtavissa teollisuusyrityksissä liiketoimintaa tehdään jo metaversessa vähintään pistemäisesti. Nyt tarvitsee vaan kytkeä pisteet yhteen ja jalkauttaa uudet toimintatavat koko organisaatiolle”, Karoliina Partanen, Chief Future Scientist toteaa.

Metaversumin avulla vakuutusyhtiöstä Elämänturvayhtiöksi?

LähiTapiolassa on ollut useamman vuoden visio siitä, että yrityksen roolin täytyy olla enemmän kuin vain vahinkojen käsittelijä. Uusilla tiedon keräämisen ja sitä kautta tiedolla johtamisen keinoilla tämä on mahdollista kun esimerkiksi reaaliaikaista tietoa riskeistä tuotetaan sensoridatan ja digitaalisten kaksosten avulla..

Lue lisää Chief Specialist of Business Development and Innovation Pasi Korhosen vieraskynästä.

Metaversen käyttöesimerkkejä yrityksille ja organisaatioille

Mikä tekee Metaversestä niin suuren mullistajan ja mitä muuta se mahdollistaa kuin kokoukset virtuaalitodellisuudessa? Emme edes tiedä kaikkea vielä, koska Metaversessä vain mielikuvitus on rajana. Tässä blogissa inspiraatioksi muutamia esimerkkejä.

Kuinka hyödyntää metaverse-tekniikkaa kenttätyöntekijöiden tehtävissä?

Millaisia mahdollisuuksia Metaverse-tekniikka tarjoaa esimerkiksi tuotannon optimointiin, vikojen määrittämiseen ja korjaamiseen tehtaissa sekä huollon tehostamiseen, jotta tuotannon katkokset saadaan minimoitua?

Miten sujuu esimerkiksi teknikkojen välinen yhteistyö, uuden osaamisen kartuttaminen ja tehtävien vastaanotto?

Universumin parasta oppimista Metaversumissa

Tekeminen on tärkeä keino oppimisen konkretisoinnissa. Virtuaaliset ympäristöt sekä reaali- ja virtuaalimaailman yhdistelmät voivat jo nyt laajentaa oppimisen kokemuksia tuomalla konkretiaa ja elämyksellisyyttä abstrakteihin asioihin.

Syvemmän oppimiskokemuksen saamme, kun lähdemme virtuaalisesti itse rakentamaan oppimisen kohteena olevia asioita, olipa se vaikkapa tietoturvasimulaatio tai ihmisen hermosto.

Blogissa pureudutaan kokemuksen merkitykseen oppimisessa ja mitä mahdollisuuksia metaverse tuo oppimiseen.

Webinaaritallenne: Kuinka nykyisillä metaverse-ratkaisuilla kehitetään liiketoimintaa ketterästi?

Kuinka metaverse-ratkaisuja voidaan hyödyntää esim. sairaaloissa, hotelleissa, ravintoloissa, verkkokaupoissa ja kiinteistöalalla jo nyt? Kuinka mm. julkisia tiloja ja työntekijäkokemusta voi kehittää?

Paljon hedelmiä on poimittavaksi heti, olemassaolevilla ratkaisuilla ja kevyillä projekteilla!

Microsoft Mesh – Tulevaisuuden Metaversumin alusta

Microsoft Mesh on tuote, joka nousee usein esille puhuttaessa Metaversestä ja tulevaisuuden työstä. Se rakentuu kolmen pääidean päälle, jotka ovat läsnäolon tunteminen, yhdessä kokeminen ja laiteriippumattomuus.

Odotamme, että suurin osa asiakkaistamme tulee käyttämään Meshiä Teamsin kautta. Lue mikä Mesh on, mikä on Mesh for Teams, ja mitä ne tarjoavat tulevaisuuden tietotyöhön.

Mikä on Metaverse ja kuinka se tulee muuttamaan työelämää

Mikä se metaverse sitten on? Tähän ei ole  oikeaa tai väärää vastausta, koska olemme vasta kehityksen alkumetreillä.

Metaverse pohjautuu vahvasti kohtaamisille, virtuaalisille ja todellisille. Se on enemmän (yhdessä) tekemistä kuin kalenteriin sidottua olemista. Koulutus, osaamisen kehittäminen sekä tiedon jakaminen ovat sen keskeisiä teemoja. Digitaaliset kaksoset saavat metaversessä aivan uuden elämän – oli sitten kyseessä ihminen, liiketoimintaprosessi, tuote, palvelu, paikka tai vaikkapa tapahtuma.

Lue kuinka olemme auttaneet muita organisaatioita