Microsoftin uusin aluevaltaus on ihmisten johtamisessa

Microsoft on jälleen uudistamassa itseään ja tarttumassa nyt haasteista visaisimpaan – ihmisten johtamiseen. Koronan myötä Teams muutti jo tavan tehdä töitä ja nyt koronan jälkimainingeissa on pakko muuttaa myös tapa johtaa. Microsoft on mahdollistamassa sen uudistuvan Viva-alustan myötä, joka julkaistaan ensi vuoden puolella. Katso tuotejulkistuksesta video Microsoftin sivuilta.

Teknologia itsessään ei koskaan muuta mitään, mutta merkittävää tässä julkistuksessa on akuutti kriisi yhdistettynä Microsoftin markkinajohtajuuteen tietotyöläisten parissa. Kaikki me johtamiskirjallisuutta koskaan lukeneet tiedämme, että kriisin tunne toimii oivallisena vauhdittajana suurellekin muutokselle.

Kriisi

Korona muutti työelämän pysyvästi. Koronan jälkeen ihmiset tekevät entistä enemmän töitä johtajien samaan aikaan ollessa epäileväisempiä alaistensa tuottavuudesta etätöissä (tuottavuusparadoksi). Työntekijät vaihtavat työpaikkaa ennennäkemättömällä taajuudella kehittääkseen itseään ja toisaalta, koska sitoutuminen omaan työpaikkaan on kärsinyt.

Edellisten seurauksena, ja näiden ehkäisemiseksi, työntekijöitä yritetään pakottaa palaamaan toimistoille, minkä työntekijät ymmärrettävästi kokevat epämotivoivana. Pakon sijaan työpaikoille haluttaisiin mieluummin palata työkavereiden tapaamisen ja yhteishengen rakentamisen vuoksi. Oheiset tekijät luovat syöksykierteen, jossa työntekijöiden ja työnantajien tavoitteet vain vetävät osapuolia kauemmas toisistaan, jonka lopputuloksena työntekijät voivat huonosti ja yritysten tuottavuus kärsii.

(Markkina)johtajuus

Teamsin oli helppo lyödä korona-aikana läpi, koska valtaosalla tietotyöläisistä oli jo Teams käden ulottuvilla. Teams -sovelluksen helppokäyttöisyyden lisäksi tarvittiin vain todellinen tarve opetella uusi käyttöliittymä ja toimintatapa, joiden seurauksena miljoonat käyttäjät siirtyivät fyysisistä kokoushuoneista Teams-kokouksiin.

Nyt sama on edessä Microsoft Vivan kanssa. Viva tuo tavoitteiden asetannan, tulosten seurannan, palautteen antamisen ja saamisen sekä viestinnän Teamsin kaltaiselle yksinkertaiselle ja päivittäiselle tasolle. Viva tekee hankalille, etäisille, komplekseille ja epärelevanteille tuloskorteille sen, mitä sähköposti teki aikoinaan viestinnälle.

Tavoitteet ja niiden saavuttaminen

Tavoitteiden asettamisella ja niiden saavuttamisen näkyväksi tekemisellä on käsittämätön vaikutus työntekijöiden motivaatiolle ja hyvinvoinnille. Nämä poistavat sekä omat että pomon epäilykset omasta riittämättömyydestä ja toimivat tehokkaana työvälineenä ylipäätään tavoitteiden molemminpuolisessa tunnistamisessa ja niiden sanoittamisessa. Kuinka moni tietotyöläinen tietää tällä hetkellä tarkalleen, mitä itseltä odotetaan? Kuinka moni voi lisäksi sanoa olevansa varma, että oma käsitys tavoitteista vastaa koko organisaation käsitystä?

Ja mikä parasta, kun päivän tavoitteet on saavutettu, on lupa ottaa rennosti. Lopettaa työt kahdelta ja hakea lapsi aikaisin päiväkodista tai mennä kaljalle työkaverin kanssa. Voi haahuilla toimistolla käymässä merkityksellisiä tai ei-niin-merkityksellisiä, mutta hauskoja keskusteluja. Tai jos tavoitteet eivät kovasta työstä huolimatta täyty, on käsissä työkalu tähänkin tilanteeseen – sanoa ääneen, että tavoitteet ovat epärealistiset. Tällöin pahan olon korjausliikkeeksi irtisanoutumisen sijaan riittää keskustelu esimiehen kanssa.

Ehkä asetelma kääntyy jopa näin päin: kun päivän akuutit työt on kotona tehty, toimistolle tullaan inspiroitumaan ja tapaamaan työkavereita.

Kiinnostuitko kuulemaan miten voitte yrityksessänne parantaa tavoitteiden asetantaa, tulosten seurantaa, palautteen keräämistä sekä viestintää Microsoft Vivan avulla?

 

Varaa 30 min tietoisku Sulavan asiantuntijan kanssa tästä