Miten koulutamme ja opimme tulevaisuudessa Metaversessä? Mitä uusia mahdollisuuksia teknologia tuo meille? Itseasiassa paljonkin – aina niin pitkälle, että se voi muuttaa monia tapoja oppimisessa ja siinä, miten asioita harjoitellaan. Tässä blogissa esittelen muutamia esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu jo nyt ja mitä näen tapahtuvan koulutuksen ja oppimisen saralla Metaversen ansiosta.
Metaversen ja virtuaalitodellisuuden avulla harjoituskerrat voidaan kasvattaa suuremmaksi, kuin mikä reaalimaailman puolella on mahdollista. Tätähän tapahtuu jo nykyään vaikkapa lentäjien koulutuksessa, jossa simulaattoria käytetään paljon tuomaan kokemusta varsinaisten lentotuntien lisäksi. Samaa tullaan näkemään monessa muussakin oppimisessa ja pätevöitymisessä – ympäristö vain on pitkälle räätälöidyn simulaattorin sijasta immersiivinen Metaverse.
Virtuaaliympäristössä voidaan tutustua rakennuksiin, prosessien vaiheisiin, korjauksiin, hätätilanteisiin, tehtäviin tai tilanteisiin etukäteen, ja näillä harjoituksilla voidaan lyhentää sitä aikaa, mikä harjoitteluun vaaditaan reaalisen maailman puolella. Lisäksi harjoitusympäristöä voidaan monistaa, tallentaa ja sitä kautta kehittää oppimista & skaalata sitä – ja kaiken lisäksi samassa virtuaalisessa oppimisympäristössä voi olla osallistujia vaikka eri puolilta Suomea.
Metaverse tuo myös uusia mahdollisuuksia oppia ja tarkastella asioita uudesta perspektiivistä, mikä ei ole mahdollista reaalimaailmassa: tutustua avaruuskävelyyn, käydä pikaisella avaruuslennolla läpi aurinkokunnan, käydä kävelyllä eri planeetoilla ja oppia samalla niiden erityispiirteistä, tutkia kaukaisia galakseja tai sukeltaa mikromaailmaan tutkimaan bakteereita, solujen tai vaikkapa atomien toimintaa. Leikkauksen suunnittelu tai jopa harjoittelu etukäteen on jo mahdollista HoloLensien avulla, ja leikkausta voidaan avustaa tuomalla leikkaukseen suunnitelma ja potilaan 3D-kuvannus tehostetun todellisuuden avulla mukaan.
Virtuaalioppiminen on ollut aikaisemminkin esillä ja käytössä, mutta Metaverse ja sen yleistyminen tulee tarkoittamaan myös sitä, että tällaisia ympäristöjä tullaan hyödyntämään entistä enemmän oppimisessa ja koulutuksessa. Tämähän ei ole mitenkään utopiaa, vaan esimerkiksi Turun AMK on jo tehnyt ansiokkaasti työtä trukkikoulutussovelluksen, jolla voi suorittaa trukinkäytön ajokortin – paikkariippumattomasti.
Metaverse on erinomainen paikka harjoitella erilaisten sosiaalisten tilanteiden kohtaamista ja niihin reagoimista – aivan eri tavalla kuin mitä 2D-kokous antaa myöten. Avatar voi myös helpottaa ihmisten heittäytymistä erilaisiin rooleihin ja madaltaa kynnystä ottaa aktiivisemmin osaa, kuin mitä vaikka reaalimaailman luokkahuoneessa tapahtuisi. Ympäristö voi vaikuttaa oikealta, harjoitellaan sitten esihenkilö-, asiakaspalvelun tai myyjän taitoja.
Teknologia kehittyy vauhdilla ja ohjaimet saavat uusia ominaisuuksia, kuten haptisen (kosketus) palautteen – jolloin käyttäjästä voi tuntua, että hän koskettaa oikeasti esinettä tai toista henkilöä virtuaalitodellisuudessa. Yhtenä esimerkkinä näistä on vaikkapa tuleva Playstation VR2, jossa sekä virtuaalilaseissa että ohjaimissa on haptinen vastine. Tällaiset mahdollisuudet tuovat paljon uutta ulottuvuutta monenlaiseen harjoitteluun, vaikkei ihan haptisiin käsineisiin tai vaatteisiin mentäisikään. En epäile, etteivätkö nämä ominaisuudet tulisi seuraavan sukupolven VR/XR-laitteisiin jo vakiona.
Oculuksen sivuilta löytyy erilaisia case study-esimerkkejä siitä, kuinka VR:n käyttö on auttanut yrityksiä sekä kuinka se on hyödyttänyt koulutusta. Näistä löytyy aikamoisia esimerkkejä ja suuntaa siitä, kuinka VR ja Metaverse muuttaa oppimisen ja koulutuksen. Katso lisää esimerkkejä blogin lopusta.
Esimerkiksi Boeing uskoo, että VR:ää ja Microsoftin Hololensiä käyttäen on mahdollista vähentää jopa 75% koulutukseen tarvittavasta ajasta.
Sulavalla mietimme asiaa myös meille konkreettisesta näkökulmasta: onko Metaversen avulla mahdollista toteuttaa online- ja hybridikursseja nykyistä paremmin? Kuinka saadaan tasavertaisesti mukaan niin ihmiset reaalisesta koulutusluokasta Helsingissä kuin online-osallistujat?
Monipuolisempi ympäristö Metaversessä mahdollistaa kurssilaisten yhdessä olemisen tunteen perinteistä 2D-kokousta paremmin ja tarjoaa puitteet interaktiivisemmalle oppimiselle. Kouluttajan on mahdollista käyttää monipuolisempia menetelmiä opetuksessa, joka osaltaan aktivoi osallistujia. Oppimisesta tulee mielekkäämpää ja sillä saa parempia tuloksia. Esimerkkeinä menetelmistä ovat tilaan tuodut 3D-mallit, verkkokaaviot ja sisältöä selkeyttävät esineet sekä uudenlaiset ryhmätyöt ja harjoitukset, joissa kurssilaiset saavat tehostetusti tietoa haluamistaan kohdista.
Metaverse mullistaa oppimisen ja tavat, joilla kouluttaudumme.
Esimerkkejä Oculuksen case-studyistä:
Kiinnostuitko siitä, mitä Metaverse voisi tarjota teille? Katso lisää blogikirjoituksia ja tutustu Sulavan metaverse-työpajaan, tai ole meihin yhteydessä!
Metaversumi Sulavasti – webinaari
Mikä metaverse on ja millaisia mahdollisuuksia se voi tuoda organisaatiollesi? Kuinka työelämä muuttuu? Mistä Microsoft Metaversessä on kyse ja miten tutut asiat kuten Microsoft Teams ja Viva liittyvät siihen?
Lue Marianna Halosen blogi, jossa pureudutaan kokemuksen merkitykseen oppimisessa ja mitä mahdollisuuksia Metaverse tuo oppimiseen.
Haluatko kuulla ensimmäisenä kaikki Sulavan uutiset Metaverseen liittyen? Liity mukaan meidän Metaverse -yhteisöön!