Ovatko kenttätyöntekijät oleellinen osa organisaatiotanne?

”Tietysti ovat! He tekevät tärkeää työtä eturintamalla ja heitä arvostetaan kovasti meillä. Lisäksi, tarjoamme hyvät työsuhde-edut ja niin edelleen.”

Kuta kuinkin näin vastaa jokainen yritys, minkä työntekijöihin kuuluu merkittävä määrä kenttätyöntekijöitä. Valitettavan usein kuitenkin kenttätyöntekijä jää yrityksen tärkeimmän voimavaran ulkopuolelle – informaation.

Tyypillisimmät syyt miksi kenttätyöntekijät jäävät organisaatiotason informaation ulkopuolelle

Mobiililaitteiden käytön rajoittaminen on yksi selkeä syy, miksi kenttätyöntekijät jäävät organisaatiotason informaation ulkopuolelle. Rajoittaminen voi ilmetä kahdessa muodossa:

  1. Haluttomuus investoida kenttätyöntekijöiden laitteisiin
  2. Toimivan bring your own device (BYOD) -politiikan puuttuminen

Yrityksien, keille laitteiden ja niiden käytön hallinta on tärkeää, tulisi investoida henkilöstön mobiililaitteisiin. Jos taas investoinnin summa hirvittää, voimme rakentaa toimivan BYOD -säännöstön. Tärkeintä mobiililaitteiden käyttöönotossa kenttätyössä on tarjota jotain aidosti hyödyllistä. Lounaslistojen siirtäminen digitaalisiin palveluihin on vanha, mutta erittäin totuudenmukainen vitsi.

Mobiililaitteiden lisäksi toisena juurisyynä on kenttätyöntekijöiden aito arvostus. Liian usein kuulemme selityksiä kuten: ”Ei heitä kuitenkaan kiinnosta”. Tähän totean vain, että ihmisistä yleensä saa irti sen mitä heihin satsaa.

Miten yritys voisi hyötyä kenttätyöntekijöiden tuomisesta organisaatiotason informaation äärelle?

Esittelen kolme yksinkertaista kulmaa:

  1. Yrityksen sisäisen viestinnän tehostaminen
  2. Yhteneväisyyden tunne
  3. Idearikkaus

IBM:n teettämän tutkimuksen mukaan 28 % henkilöstöstä ymmärtää yrityksen strategian ja tavoitteet. Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan puolestaan 26 % kokee, että ovat ajan tasalla yrityksen uutisten kanssa. Tässä on selkeä peiliin katsomisen paikka viestinnällä ja ylimmällä johdolla. Yritysten tulee olla parempia oman viestinsä välittämisessä työntekijöilleen. Nämä prosentit eivät varsinaisesti nouse, jos jätämme kenttätyöntekijät kokonaan tämän informaation ulkopuolelle. Suosittelen lukemaan kollegani Antti Kirmasen kirjoittaman artikkelin aiheeseen liittyen ”Tehosta kenttätyöntekijöiden kommunikointia ja tiedonvälitystä”.

Jos jätämme yhden ison työntekijäryhmän tietovirran ja viestinnän ulkopuolelle, niin miten voimme puhua yhteisestä yrityskulttuurista? Miten voimme puhua olevamme kaikki arvokkaita työntekijöitä, jos määritelmällisesti yksi ryhmä jää ulkopuolelle? Emme saa aliarvioida kenttätyöntekijöiden halukkuutta osallistua sisäiseen keskusteluun.

Viimeiseksi haluan nostaa idearikkauden. Kenttätyöntekijät tietävät mitä kentällä tapahtuu. Olisi äärimmäisen hölmöä olla kuuntelematta heitä. Ei ole myöskään sattumaa, että usein parhailla ”toimistotyöntekijöillä” on kokemusta myös kentältä.

Onneksi askelmerkit tämän tilanteen korjaamiseen ovat selvät:

  1. Ratkaisu laitehankinnan ja BYOD -politiikan välillä
  2. Relevantin informaation ja resurssien tarjoaminen mobiililaitteille
  3. Ovien avaaminen organisaation laajuisen tiedon piiriin
  4. Kenttätyöntekijöiden osallistaminen ja kehitysideoiden kerääminen

Me autamme, mikäli haluatte saada kenttätyöntekijät paremmin organisaation informaation äärelle ja mukaan päivittäiseen tekemiseen. Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Haluan, että minuun ollaan yhteydessä