Otetaan alkuun lyhyt organisaation tekoälymaturiteettitesti. Tunnistatko nämä vaiheet?
- ChatGPT:tä testaillaan vähän kaikkeen ja näitä kokemuksia sekä ulkoisia linkkejä jaetaan tohkeissaan sisäisiin keskustelukanaviin.
- IT-osastolle selviää, että ChatGPT:en syötetty sisältö onkin julkista. Käyttö yritetään estää tai käytölle luodaan järkevät pelisäännöt, joista järjestetään virtuaalinen koulutus.
- ChatGPT:tä käytetään oikeaoppisesti ideointiin, julkisen tiedon hakemiseen, julkisten tekstien luonnosteluun, käännöksiin, tiivistelmiin ja paranteluun. Markkinointiosasto luo PowerPointtien ja nettisivujen kuvitukset DALL-E:lla tai Midjourneylla. Kukaan ei jaksa enää avata linkkejä tekoälyyn liittyvästä kokemusasiantuntijuudesta. Tietotyöläisten tuottavuus on parantunut 10%.
Mitäs nyt? Ollaan vielä kaukana luvatusta vallankumouksesta, työpaikkojen häviämisestä ja koneiden ylivallasta.
Organisaatiokohtaiset tekoälyratkaisut
Tekoälyn todellinen potentiaali saadaan lunastettua vain ja ainoastaan tekoälyllä, joka ulottuu organisaation omaan liiketoimintatietoon ja ydinjärjestelmiin – tietoturvallisesti. Monelle tulee yllätyksenä, että täysin samat tekoälymallit, jotka toimivat ChatGPT:n taustalla, ovat valjastettavissa organisaation omien Azuren päälle rakennettavien sovellusten moottoriksi. Yleisimpiä esimerkkejä asiakkaillemme toteutettavista ratkaisuista ovat mm. seuraavat:
- Yrityksen sisäinen ChatGPT: https://chat.openai.com/ -sivustolta tuttu hakuloota, mutta esim. intran etusivulla. Tekee kaiken saman kuin julkinenkin ChatGPT, mutta voit hakea ja tuottaa arkaluontoistakin sisältöä (pörssitiedotteet, intran uutiset, asiakasviestit, liiketoiminta-analyysit, you name it), joka jää talteen vain organisaationne omaan Azure-pilveen. Super helppo ja edullinen toteuttaa.
- Botit kaksisuuntaiseen sisäisen tiedon hakemiseen ja syöttämiseen: Upgradetaan edellinen integraatiolla sisäisiin ohjeisiin ja järjestelmiin, jolloin voidaan hakea ja syöttää tietoa myös vaikkapa HR-, talous-, CRM- tai ERP-sovelluksista / -sovelluksiin. Näin voidaan automatisoida pitkiä, hitaita ja komplekseja prosesseja, kuten hankinnat tai asiakaspalvelu tai yksinkertaisesti helpottaa tiedon saamista kun käyttäjän ei tarvitse muistaa mistä järjestelmästä vaikkapa kertyneet lomapäivät tarkistettiinkaan ja miten.
- Kenttätyöntekijän puheohjattava assistentti: Sama kuin edellä, mutta toimii mobiilissa ja täysin puheohjauksella, luonnollisesti millä tahansa kielellä. Esimerkiksi vain ukrainaa puhuva rakennusmies tai filippiiniläinen sairaanhoitaja voisi hakea ja saada työohjeita omalla äidinkielellään joutumatta keskeyttämään työtehtäväänsä.
- Älykkäät kokoukset: Reaaliaikaiset käännökset mille tahansa kielelle, automaattiset kokousyhteenvedot, henkilökohtaiset tehtävät ja kohokohdat. Teams-kokousten ohella sovellettavissa myös asiakaspalveluun, webinaareihin ja muihin sosiaalisiin kohtaamisiin.
- Diginäkö ja muut tekoälypohjaiset sensorit: Toimialakohtaisten prosessien parantaminen (esim. työturvallisuus teollisuudessa) anturidatan ja tekoälyn avulla. Tekoäly voi tunnistaa poikkeamat visuaalisesta syötteestä, olipa kyseessä ruoste ydinvoimalan seinässä, ihminen vaarallisella vyöhykkeellä tehdasalueella tai tuntematon esine leikkaushaavassa.
Edellisten käyttötapausten kanssa alkuun pääseminen on nopeaa, helppoa ja turvallista meidän ammattilaisten avulla. Jos siis jokin ratkaisu alkoi kutkutella mieltä, ota yhteyttä tai varaa maksuton ideointityöpaja niin jutellaan lisää.
Meiltä saa apua ja tukea myös alkukyselyn vaiheisiin – jos organisaatiossasi vielä pohditaan tekoälypalveluiden turvallista ja tehokasta käyttöä, toteutamme teille mielellämme Azure OpenAI Service DPIA -arvioinnin, joka auttaa tunnistamaan ja minimoimaan algoritmien, tekoälyn tai data-analytiikan käyttöön liittyvät tietosuojariskit. Lisäksi järjestämme työntekijöillenne räätälöidyt koulutukset, johdon sparraukset, roolikohtaiset työpajat ja autamme pelikirjan päivityksessä.
Ollaan yhteyksissä!
Olemme toteuttaneet useita onnistuneita projekteja asiakkaillemme, joissa olemme hyödyntäneet tekoälyä esimerkiksi sisäisen viestinnän, tiedonhallinnan, osaamisen kehittämisen ja työhyvinvoinnin parantamiseksi.
Lue lisää kokemuksistamme blogikirjoituksista, osallistu tilaisuuksiimme, lataa ehdotuksemme tekoälyn käytön aloittamisesta tai varaa ChatGPT 4 -demo, jossa voitte kokea itse, miten tekoäly voi tukea teitä erilaisissa tilanteissa.