Power BI – hinnat ja lisenssit

Tässä blogissa kuvataan Power BI:n hinnoittelumalli lyhyesti ja ytimekkäästi. Lue blogi ja aloita Power BI:n käyttö! 

Hinnoittelu

PBI Desktop on ilmainen ja sen voi asentaa mihin tahansa Windows-työasemaan. PBI Desktop ei kuitenkaan ole raporttien loppukäyttäjille tarkoitettu väline, joten hyödyntämiseen tarvitaan joko pilvipalvelu eli pilvilisenssit tai vaihtoehtoisesti PBI Report Server.

Pilvipalvelulisenssejä on viidenlaisia:

  • Power BI Free
  • Power BI Pro
  • Power BI Premium Per User
  • Power BI Premium (P1 – P3)
  • Power BI Embedded (EM1-EM3, A1-A6)

Voit tarkistaa tämänhetkiset hinnat Microsoftin sivuilta.

Microsoft Fabric

Microsoft Fabric on kaikenkattava analytiikkaratkaisu yrityksille. Fabric kattaa kaikki toiminnot dataliikenteestä reaaliaikaiseen analytiikkaan ja liiketoimintaälyyn. Se tarjoaa kattavan valikoiman palveluita, mukaan lukien datalaket, tietojenkäsittelyn ja integroinnin, kaikki samasta paikasta. On tärkeää huomata, että Fabric ei korvaa Power BI:tä vaan Power BI on osa Fabricia.

Fabric korvaa nykyisen Premium-kapasiteetin ja sisältää Premiumin ominaisuudet (pl. Power BI Report Server), mutta myös paljon muuta. Fabric mahdollistaa myös premium-ominaisuuksien käyttöönoton pienemmille yrityksille, sillä kapasiteettivaihtoehtoja on paljon enemmän kuin Power BI Premiumissa.
Fabricille on tarjolla kapasiteettiin perustuva lisenssi (F2-F2048). Kapasiteettiin voi tehdä varauksen vuodeksi kerrallaan, jolloin hinta on alkaen n. 150 e/kk kahdella kapasiteettiyksiköllä (F2).

Fabric-kapasiteetin, toisin kuin Power BI Premium -kapasiteetin, voi kytkeä pois päältä ja takaisin päälle tarvittaessa. Fabric-kapasiteettia voitkin ostaa myös käytön mukaan laskutettavana alkaen 0,35e/h (F2) ilman käyttösitoumusta.

Raporttien jakajat tarvitsevat kaikissa tapauksissa lisäksi Power BI Pro -lisenssin. Raporttien katselijat sisältyvät lisenssiin tasosta F64 alkaen, alemmilla tasoilla myös katselijat tarvitsevat Pro-lisenssin.

Power BI Premium P1:tä vastaavan F64-tason hinta on alkaen n. 4900 e/kk tai 11 e/h. Voit tarkistaa ajankohtaiset hintatiedot Microsoftin sivuilta.

Power BI Free

Power BI Free -tunnuksen eli maksuttoman lisenssin voi hankkia yrityssähköpostin avulla rekisteröitymällä täällä. Rekisteröintiin ei kelpaa gmail.com tai live.com kaltaiset ilmaissähköpostiosoitteet.

Free-tunnus on tarkoitettu lähinnä henkilökohtaiseen käyttöön eikä tunnuksella voi jakaa raportteja kollegoille tai lukea muiden jakamia raportteja (ellei organisaatio ole hankkinut ns. Premium-kapasiteettipohjaista lisenssiä).

Free-tunnus sallii tosin täysin julkisen jakamisen eli tunnuksella voi luoda linkin, jolla kuka tahansa voi lukea raporttia. Tunnusta voi siis käyttää esimerkiksi täysin julkisten tilastojen toteutuksessa.

On hyvä huomata, että lähes kaikkiin M365/O365-paketointeihin sisältyy tämä PBI Free -ilmaislisenssi, mutta sen avulla raportteja ei vielä pysty jakamaan organisaation sisällä. Monesti luullaan virheellisesti, että O365:ssa näkyvä Power BI -kuvake tarjoaisi täyspainoisen Power BI -käyttömahdollisuuden. Raporttien jakaminen ja niiden katsominen edellyttää maksullisia lisenssejä, joista kerrotaan seuraavassa.

PowerBI Service Free

Power BI Pro

Power BI Pro -lisenssien avulla raportteja voi jakaa kaikille, joilla on myös Power BI Pro -lisenssi. Tässä lisenssimallissa Pro-lisenssi pitää siis olla myös raporttien loppukäyttäjillä. Organisaation pääkäyttäjä voi erikseen määrittää onko myös jakaminen organisaation ulkopuolisille Pro-käyttäjille mahdollista.

PBI Pro sisältyy ainoastaan kaikkein laajimpaan M365/O365 E5-pakettiin tai oppilaitoksille tarkoitettuun A5-pakettiin, jolloin sitä ei tarvitse hankkia erikseen käyttäjille. Muuten Pro-lisenssit pitää hankkia erikseen ja ne voi hankkia myös vaikkei organisaatiossa olisi käytössä O365:sta. Pro-lisenssin hinta on 9,40 € per kk per henkilö.

PowerBI Service Pro

Power BI Premium Per User

Power BI Premium Per User -lisenssi on lisensointimalli, joka tarjoaa Pro-lisenssiin verrattuna tukun Premium-lisäominaisuuksia käyttäjäkohtaisilla lisensseillä.

Esimerkkejä näistä ominaisuuksista ovat raporttien tiheämpi päivitysväli (jopa 48 kertaa vuorokaudessa), tekoälyn käyttömahdollisuus raporteissa sekä käyttöönottoputket työtiloissa. Täysi lista kaikista eroista Pron ja Premiumin toiminnoissa on nähtävissä Microsoftin hinnoittelusivulla.

PBI Premium Per User on suunniteltu organisaatioille, joiden raportointitarpeet tarvitsevat ominaisuuksia, joita Pro-lisenssin avulla ei voida täyttää, mutta joille kapasiteettiperusteinen lisensointi on liian kallis vaihtoehto. Premium Per User maksaa 18,70 € per kk per käyttäjä. Mikäli lisensoitavalla käyttäjällä on entuudestaan Power BI Pro tai M365/O365 E5 -lisenssi, niin Premium Per Userin saa käyttöön hintaan 9,40 € per kk.

Premium Per Userin kanssa on huomioitava, että tämä lisenssi vaaditaan sekä raporttien laatijoilta, että käyttäjiltä, jotka katselevat Premium Per User -raportteja. Pelkällä Pro-lisenssillä ei siis pysty katselemaan Premium Per User -ominaisuuksia hyödyntäviä raportteja.

PowerBI Premium per User

Power BI Premium

Power BI Premium on poistumassa myynnistä uusille asiakkaille 1.6.2024.

Power BI Premium kapasiteettiperusteinen lisenssi on tarkoitettu yleensä isommille yli 500 henkilön organisaatioille, joille käyttäjäkohtainen Pro- tai Premium Per User-lisenssihinnoittelu muodostuisi melko kalliiksi. Premium-kapasiteettia hankitaan ns. nodeina ja yhden noden hinta on 4675,6 € per kk.

Premium-lisenssimallissa pitää hankkia henkilökohtaiset Pro-lisenssit vain heille, jotka toteuttavat ja jakavat raportteja muille käyttäjille.

Hinnoittelulaskurin avulla voi arvioida Premium-lisenssin hintaa omassa organisaatiossasi.

Power BI Premium -kapasiteetti on poistumassa käytöstä Fabric-kapasiteettimahdollisuuden myötä. Uudet asiakkaat eivät pysty ostamaan Premium-kapasiteettia 1.6.2024 alkaen.

Olemassa olevat asiakkaat ilman EA-sopimusta voivat uusia Power BI Premium -kapasiteettitilauksensa 1. tammikuuta 2025 asti. Asiakkaat, joiden uusintapäivä on tämän jälkeen, tarvitsevat Fabric-kapasiteettitilauksen. Asiakkaat, joilla on EA-sopimus, voivat jatkaa Power BI Premium -kapasiteetin ostoa vuosittain EA-sopimuksensa loppuun saakka. Jos EA-sopimus päättyy 1. tammikuuta 2025 jälkeen, heidän on siirryttävä Fabric-kapasiteettiin sopimuksen päätyttyä.

Nykyiset Premium-kapasiteetit tukevat Fabric-ominaisuuksia, joten vaihdosta Fabriciin voi valmistella hyvissä ajoin.

PowerBI premium

Power BI Embedded

Pro- ja Premium -lisensseillä Power BI -raportteja voi upottaa intra-sivustoille sekä O365-tuotteisiin (SharePoint Online, Dynamics, Teams, PowerApps), mutta joissakin skenaarioissa Pro- ja Premium-lisenssikustannukset nousisivat korkealle.

Mikäli halutaan kohtuullisilla kustannuksilla pystyä toteuttamaan raportointia esimerkiksi asiakasportaalin kautta hyvin suurelle määrälle asiakkaita, on mahdollista hankkia erillinen upottamiseen tarkoitettu lisenssi.

Power BI Embedded lisenssien (A- tai EM-sarja) avulla voi jakaa raportteja upotettuina itse koodatun sovelluksen sisällä. A-sarjan PBI Embedded (A1-A6) lisensseillä Premium-kapasiteettia saa käyttöön alkaen noin 680 € kuukaudessa tai jopa minuuttiperusteisesti, sillä palvelun voi sulkea ja käynnistää tarvittaessa. A-sarjan lisenssit sallivat upotuksen ainoastaan kustomoiduissa sovelluksissa (ei O365-sovelluksissa), sillä A-sarja edellyttää, että autentikointi koodataan itse.

Lisäksi on olemassa myös EM-upotuslisenssisarja (EM1-EM3), jolla raportteja voi upottaa mukautettujen sovellusten lisäksi myös O365-tuotteisiin (PowerApps, Teams, SharePoint Online, Dynamics), sillä EM-lisenssien avulla voidaan hyödyntää O365:n autentikointia. EM-sarjan lisenssejä ei voi hankkia kuka tahansa, eli ne ovat saatavilla vain volyymilisenssiasiakkaille.

Myös EM-hinnat alkavat noin 680 € per kk, kuten A-sarjan lisenssien, mutta niitä ei pysty käyttämään minuuttiperusteisesti sulkemalla ja käynnistämällä palvelua halutessaan.

Kumpikaan lisenssisarja (A tai EM) ei salli raporttien tarkastelua pilvipalvelussa tai mobiilisovelluksissa eli ne ovat tarkoitettuja vain upottamiseen.

PowerBI embedded

Power BI Report Server -raportointipalvelin

Raportointipalvelin ei sinänsä ole erillinen lisenssivaihtoehto, vaan sen saa käyttöönsä, jos organisaatiolla on SQL Server Enterprise -lisenssi ja Microsoftin SA-sopimus.

Raportointipalvelin kuuluu myös Power BI Premium -kapasiteettilisenssiin, mutta Fabric-kapasiteetin kanssa se ei ole yhteensopiva, joten uusille kapasiteetin käyttöönottaville asiakkaille tämä mahdollisuus poistuu 1.6.2024.

Power BI lisenssien hankinta

Sulava voi toimittaa tarvittavat Power BI lisenssit CSP hankintamallin kautta. Kaikki blogissa mainitut hinnat ovat arvonlisäverottomia suositushintoja.

Alkuperäinen teksti Heidi Enho. Tekstin päivittänyt keväällä 2024 Pauliina Heikkilä.


Haluatko oppia Power BI:n käytön perusteet? Tilaa asiantuntijamme vetämän Power BI startti -webinaarin tallenne

Power BI:stä on lyhyessä ajassa tullut yksi tämän hetken kiinnostavimmista raportointivälineistä. Sen avulla voi yhdistellä dataa erilaisista tietolähteistä sekä toteuttaa vuorovaikutteisia porautuvia raportti- ja analysointikokonaisuuksia.

Tallenteelta opit, miten Power BI-raportteja laaditaan ja miten niitä jaetaan muille katseltavaksi!


Haluatko oppia lisää Power BI:stä?

Lataa Sulavan uudistettu Power BI -opas (pdf) klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Tutustu Sulavan Power BI -palveluihin:

Tutustu myös Sulavan Power BI -kurssitarjontaan!

Haluatko syventää osaamistasi Power BI:n käytöstä tai lähteä liikkeelle alkeista? Tutustu Sulavan laajaan Power BI -kurssitarjontaan!