Liiketoimintaratkaisujen tekijät: Esittelyssä Olli Lipsanen ja Tommi Lehmusto

Sulava on käynnistänyt liiketoiminnan tuottavuuden konsultoinnin aivan uudella vaihteella perustamalla liiketoimintasovellusten yksikön. Mitä, miten ja miksi, siitä voit lukea lisää täällä. Mutta millaista osaamista on kaiken takana? Tiimimme kasvaa tänä vuonna vahvasti ja jokainen jäsen kertoo oman tarinansa näissä blogeissa vuoden mittaan. Ensimmäisenä esittelyssä ovat allekirjoittanut, yksikön vetäjä Olli Lipsanen, sekä asiakkaillemme ennestään hyvin tuttu asiantuntijamme Tommi Lehmusto. Tutustu myös asiantuntijoidemme Maria Fonsellin ja Stanislav Chackhovichin esittelyihin! Marian esittelyyn pääset tästä linkistä ja Stanislavin tästä linkistä.

Olemme molemmat Tommin kanssa viime vuoden ”paluumuttajia” maailmalta, Tommi Dubaista ja minä Uudesta-Seelannista. Maailmalla tehty työ myös Microsoft-teknologioiden parissa auttaa meitä tuomaan myös uusia näkemyksiä ja ennen kaikkea ihmisläheisempää tekemisen mallia. Tässä siis vähän tarinaa meistä:  

Olli Lipsanen 
Oma taustani on yli 20 vuotta ohjelmistoliiketoiminnan parissa, varsin monenlaista myyntiä ja myynnin johtamista on tullut tehtyä eri puolilla Eurooppaa. Koen olevani varsin etuoikeutettu koska olen aina saanut tehdä sellaista työtä josta nautin. Enkä pelkästään siksi, että nautin myyntityöstä tai sen johtamisesta, vaan myös myytyjen ratkaisujen sisältö on aina ollut äärimmäisen mielenkiintoista. Asiakaskokemuksen ja portfolio -ja projekti johtamisen teemat kehittyvät jatkuvasti, eivätkä näin parinkymmenen vuoden jälkeenkään teemat kyllästytä – päinvastoin. Ja siksi Sulavalle tulo ja tämän uuden liiketoiminnan pystyttäminen juuri näiden asioiden ympärille on ollut aivan mieletön juttu – kerrankin kaikki menneet tekemiset ja tulevaisuuden visiot yhdistyvät yhteen ja samaan rooliin! 

Lisäksi Sulavan keskittyminen Microsoft-teknologiaan ei mitenkään vähentänyt mielenkiintoa tälle matkalle lähtöön. Viimeiset 5 vuotta työskentelin itse Microsoftilla ja niistä pari viime vuotta varsin kaukana täältä, Uuden-Seelannin Microsoftin palveluksessa. Iso askel sinänsä täältä kylmästä Pohjolasta. Ja kyllä, iso ja pysyvä tuon askeleen pitikin olla ja lähdin matkalle jäädäkseni. Mutta pysyvästä elämänmuutoksestani tulikin varsin erilainen kokemus, sillä aloitin työni juuri muutama kuukausi ennen pandemian alkua. Melko erilainen kokemus, mutta myös erittäin hyödyllinen. 

Maailman muuttuessa kävi nopeasti selväksi ettei tuolla päin maailmaa oltu varauduttu yritysten nopeisiin strategia muutoksiin, investointien uudelleen allokointiin, nopeaan innovointiin tai asiakassegmenttien uudelleen järjestelyyn tms. Eikä oikeastaan oltu edes varauduttu etätyöskentelyyn. Mutta siksi juuri pääsinkin tekemään mielettömän mielenkiintoisia hankkeita Dynamics 365 ratkaisujen kanssa, viemään noinkin kaukaiselle markkinalle meidän nykyisen sisaryhtiömme Projectumin PPM-ratkaisut yms yms. Lisäksi Uuden-Seelannin kaukainen sijainti asetti aivan uusia vaatimuksia kenttätyön, asennusten ja huoltojen yms. tekemiseen ja sitä kautta sain erinomaisen mahdollisuuden olla kärkijoukoissa tuottamassa markkinoille Microsoft Mixed Reality ja Hololens -perusteisia ratkaisuja. Perustettiinpa Aucklandiin jopa yksi ensimmäisiä, ellei maailman ensimmäinen Mixed Reality user group! Ja nyt astuessamme metaversen ihmeelliseen maailmaan, tämä kokemus on todella arvokasta.  

Toisenlaista todellisuutta siellä maailman laidalla sai myös opetella ilman VR-laseja, ihan ihmisten kanssa. Hetki meni tottuessa siihen, että töitä voidaan tehdä ”ihminen edellä”, ei välttämättä aina prosessit ja faktat niin kuin meillä täällä usein on tapana. Noita havaintoja ja ajatuksia ihmisläheisemmästä tavasta työskennellä koitan jakaa myös blogeissamme vuoden mittaan. Oli mieletöntä havaita, että yhtä tehokkaita voimme olla lopputuloksen kannalta vaikka keskitymme enemmän ihmiseen kuin prosessiin. 
 
Ja kun nyt ihmisiin kerran päästiin niin itse rakastan myös verkostoitumista, yhteistä tekemistä töissä ja työajan ulkopuolella ja intohimoisten harrastusten yhdistämiä elämyksiä. Joten jos kiinnostusta löytyy pyöräilyyn, golfiin, padeliin, taiteeseen (konsertteihin, maalaus-tai lasi taiteeseen), valokuvaukseen tai rannekelloihin niin ehdottomasti jutellaan lisää! Intohimo meitä aina ajaa kohti uniikkeja tarinoita ja yhdessä ehditään enemmän. 

Intohimolla olen myös tätä uutta matkaa lähtenyt kulkemaan. Uuden liiketoiminnan perustaminen Sulavalle ja vielä laajemmin Broad Horizonille on mielettömän upea mahdollisuus. Konsernimme kasvaessa meistä tulee aina vain vahvempi ja mielenkiintoisempi yritys ja joukkomme kasvaa upeilla ihmisillä. Uudet teknologiat kuten metaverse tai AI tuovat ennen kokemattomia mahdollisuuksia – onneksi me olemme olleet niitä jo konkretisoimassa. Mieli on siis syytä pitää uteliaana ja avoimena. Tulevaisuus on nyt.  

Tässä vielä pari mukavaa muistoa Uuden-Seelannin vuosilta!  

Tommi Lehmusto 

Olen toiminut IT-allalla noin 25 vuotta, laajalla kirjolla eri rooleissa. Työnantajinani on ollut pääsääntöisesti isoja korporaatiota, kuten Microsoft, Nokia ja HP. Viimeiset viisi vuotta olen työskennellyt Sulavalla, keskittyen muutosjohtamiseen, (tietyo)työn modernisointiin, sekä uuden liiketoiminta-alueen käynnistämiseen. Sulavan toimintamalli, ihmiset, tekemisen meininki ja aito asiakkaan auttamisen halu ovat syyt miksi siirtyminen pienempään organisaatioon oli oikea siirto. 

Microsoftin ekosysteemi on tuttu yli kymmenen vuoden ajalta. Työskentelin Microsoftin konsultointiorganisaatiossa kuusi vuotta, ja kun vuonna 2017 siirryin Sulavalle, oli tehtävänäni rakentaa muutoksenjohtamiseen ja organisaatioiden toimintatapojen uudistamiseen keskittynyttä liiketoimintaa. Suunnitelmat hiukan muuttuivat, kun alkuvuodesta 2019 saimme ison mahdollisuuden lähteä tekemään projektia Dubaihin, Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin, asiakkaana yksi maailman arvostetuin lentoyhtiö. Projektin lopputulos oli samalla lähtölaukaus Sulavan lähi-idän toimipisteelle. Ennen kuin huomasinkaan, olimme muuttaneet perheeni kanssa Dubaihin vuoden 2020 alussa. Viikko ennen Covid-19 pandemian aiheuttamaa rajojen sulkemista. Seuraavat kolme vuotta olikin yksi antoisimmista ajanjaksoista mitä työssä olen kokenut.  

Vuodet Dubaissa antoivat minulle arvokkaita kokemuksia ulkomailla toimimisesta ja erilaisten kulttuurien kanssa työskentelemisestä. Tämä antoi hiukan perspektiiviä teknologiasta, ratkaisuista, liiketoiminnasta, mutta ennen kaikkea erilaisten organisaatioiden toiminnasta sekä ihmisistä. Nämä kokemukset ja opit ovat varmasti merkittävä apurini uuden Sulava Business Solutions -liiketoiminta-alueen käynnistämisessä ja kehittämisessä. 

Oman työurani aikana maailma on muuttunut melkoisesti. Esimerkiksi teknologioissa on otettu valtavia harppauksia eteenpäin, ja uskon että suurempaa on vielä luvassa. Uskon, että nopeammin kuin edes uskalletaan ennustaa. Teknologiat joita meillä on nyt käytössä, ei olisi mahtunut villeihin ajatuksiinkaan 25 vuotta sitten, kuten älypuhelimet, tekoäly, kvanttilasken tai älykodit. Ja kaikki siltä väliltä. Nopeasti teknologisesta kehityksestä huolimatta (tai oikeastaan siitä syystä), meillä on organisaatioissa edelleen vanhoja ja juurtuneita tapoja toimia, kipuilemme käyttöönotto- ja kehitysprojektien kanssa, järjestelmiä sekä kompleksisuutta lisätään ja erilaisten muutosten jalkauttaminen takkuilee. Tämä valitettavan usein tarkoittaa sitä, että se hieno ja uusi teknologia, sekä sen tuomat hyödyt jäävät vajaalle.  

Uskon vahvasti, että teknologia itsessään ei tuo arvoa, vaan arvot tulevat muutoksista, joita oikeanlainen teknologia mahdollistaa. Muutosjohtaminen on minulle sydäntä lähellä ja se on myös osa Sulavan toimintafilosofiaa ja tarjontaa. Uskallan väittää, että Sulava erottuu muista Microsoft-kumppaneista juuri tämän muutosjohtamisosaamisensa ansiosta. Tulen avaamaan lisää omia ajatuksiani muutosjohtamisesta ja organisaation kyvystä elää jatkuvassa muutoksen maailmassa blogien ja webinaarien muodossa, joten pysy kuulolla.