Johtaja, miten asetat tiimisi tavoitteet ja seuraat niitä?

Keskustelin hiljattain muutaman pitkän uran organisaatioiden johtoportaassa tehneiden henkilöiden kanssa tavoitteenasetannasta ja lopputulos oli valitettavan ennustettava: Johtoportaalla on palkkioon sidottu kannattavuutta tai kasvua mittaava tavoite. Tämä tapa toimii tietysti kuin junan vessa, mutta ainoastaan johtoportaalle. Miten sitoutamme ja kannustamme alemmilla organisaatiotasoilla työskenteleviä? Microsoftin Work Trend Index -tutkimukset kertovat karua kieltä siitä, kuinka huonosti osaamme jalkauttaa organisaation tavoitteet johtajista tasoja alemmas.

28 % globaalin tutkimuksen vastaajista kertoivat ymmärtävänsä yrityksensä strategian. Samaa aikaa hybridityöskentely on tuonut epäluottamusta johtajien ja työntekijöiden välille. 87 % työntekijöistä kertoi olevansa tuottavia työssään, kun taas vain 12 % johtajista sanoi olevansa luottavaisia työntekijöiden tuottavuuteen.

Näiden hälyttävien lukujen valossa, haluan nostaa esille OKR-tavoitteidenasetanta- ja -seuraamismenetelmän sekä Microsoftin työkalun Viva Goalsin.

Mitä ovat OKR:t?

Objectives and key results (OKR) menetelmässä asetamme tyypillisesti inspiroivia vuotuisia- sekä kvartaalitavoitteita (objective). Tavoitteiden toteutumista seurataan binääristen, mitattavien maalien kautta (key results). OKR:iä voidaan asettaa koko organisaatiosta lähtien aina tiimien kautta jopa yksilölle. OKR-menetelmä itsessään on tehty kuuluisaksi teknologiajättien kuten Microsoftin, Googlen, Amazonin ja Netflixin suunnannäytön kautta.

Miksi käyttää OKR:iä

OKR:t tuovat organisaatioyksiköille ja yksilöille selkeyttä ja mahdollisuuden keskittyä olennaiseen. OKR:ien avulla voimme helpommin kommunikoida läpi organisaation, että mitä keneltäkin oletetaan.

Toinen OKR:ien perimmäinen tavoite on varmistaa, että yksiköiden aktiviteetit ja tavoitteet ovat sidottu ja linjassa koko organisaation tavoitteiden ja strategian kanssa.

Kolmanneksi OKR:t mahdollistavat paremman seurannan ja vastuunkannon organisaatiossa. OKR:ien tulisikin olla soveltuvin osin avoimia kaikille.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä nostaisin esille työhyvinvoinnin. Se ei ole ilmiselvä asia, mutta ympäristö missä työntekijät tietävät mitä heiltä odotetaan ja miten heidän työnsä sitoutuu isompiin tavoitteisiin, on ympäristö, missä työntekijät voivat keskimäärin paremmin.

Miten Viva Goals tähän liittyy

Viva Goals on työkalu, jolla OKR:ien asettaminen ja seuraaminen tuodaan jokaisen työntekijän arkeen tarjoamalla se Microsoft Teamsin kautta. Viva Goalsin avulla varmistamme, että OKR:t eivät jää puheensorinan tasolle tai vain pienen klubin työkaluksi.

Pidimme aiheesta webinaarin 21.3. Katso tallenne tästä 👇

Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.

Haluatko kuulla lisää Viva Goalsista ja OKR:ien hyödyntämisestä teidän organisaatiossanne?

Lähetä meille yhteydenottopyyntö, niin keskustellaan lisää Viva Goalsista teidän organisaationne näkökulmasta. Tai jos tiedät jo nyt, että haluatte Vivaan liittyvän työpajan, niin voit varata sen myös alla olevasta linkistä!

Kyllä kiitos, haluan yhteydenoton

Kyllä kiitos, haluan varata Vivaan liittyvän työpajan

Lue lisää Vivan hyödyistä työntekijäkokemuksen johtamisessa:

Työntekijäkokemuksen johtaminen