Suomen tunnetuin Windows-asiantuntija Sami Laiho ja Sulava Oy yhteistyöhön – koulutuksia ja seminaari keväällä 2019

Sulava Oy ja Suomen tunnetuin Windows-asiantuntija ja -valmentaja Sami Laiho ovat aloittaneet yhteistyön. Laiho pitää Suomessa järjestettävät kurssinsa yksinoikeudella Sulavan kautta ja lisäksi luvassa on muun muassa Laihon kuuluisa Saminarium-seminaari 15. maaliskuuta 2019. Laiholla on 20 vuoden laajamittainen kokemus Microsoftin ekosysteemistä. Laiho on myös Mary-Jo Foleyn ohella keynote-puhujana Sulavan asiakastilaisuudessa Microsoftin Ignite 2019 -tapahtuman yhteydessä Floridassa marraskuussa 2019.

Laihon kevään kurssit käsittelevät vianetsintää. Ensimmäinen kurssi tarjoaa tiedon vianetsinnän työkaluista ja opettaa käyttämään niitä. Toinen kurssi valmentaa ymmärtämään, kuinka työkalujen kautta saatavaa tietoa tulisi tulkita ja kuinka päästä kiinni omiin ratkaisuihin.

– On helppoa opettaa, kuinka työkalut toimivat. Haasteet alkavat siitä, mitä työkaluilla pitäisi tehdä oikeassa tilanteessa. Sen pohjalta kehitin jatkokurssin. Kerron siellä, kuinka Windows-käyttöjärjestelmä toimii, jotta ymmärtäisi mitä työkalut näyttävät. Työkalu voi näyttää 300 000 riviä telemetriaa, eikä kerro sitä, mikä datassa on oleellista, Laiho kertoo ja jatkaa:

– Olen halunnut aina opettaa taitoja, en tuotteita. Jos opetetaan vain lista työkaluja, ollaan hakoteillä. Suurin ongelma on, ettei ymmärretä kuinka vianselvitystä oikeasti tehdään. Vianetsinnässä on tarpeen oppia ajatusmalleja, ei mekaanista asioiden toistamista ohjeiden mukaan. Taitoja, jotka ovat ajattomia.

Laiho kertoo törmänneensä usein ajattelutapaan, että pitkään IT-alalla toimineelle peruskurssille tuleminen ei kannattaisi. Vianselvityksessä etsitään jatkuvasti enemmän ratkaisuja hakukoneella ja tuolloin tulisi oikeiden vastausten löytämiseksi kysyä oikeat kysymykset. Kurssit kehittävät juuritason ymmärrystä siitä, kuinka käyttöjärjestelmä toimii. Tarkoituksena on rakentaa hyviä vianselvittäjiä ratkaisemaan vikoja, joihin vastaus ei löydy suoraan Googlesta.

– Jatkokurssi vaatii ehdottomasti ensimmäisen kurssin osaamisen. Peruskurssilla käy Microsoft Premier Engineer -tittelillä olevia ihmisiä, jotka ovat tehneet töitä todella kauan. Kurssilla opetellaan käyttämään Microsoftin eniten käyttämiä vianselvitystyökaluja, tekemään suorituskyvyn seurantaa ja parantamista sekä hitaiden käynnistysten ja sisäänkirjautumisten ongelmien ratkaisua. Nämä taidot soveltuvat kaikille IT-ammattilaisille. Jatkokurssi puolestaan on teoreettisesti todella vaativa, täydellinen kaikille kovimmille IT-osaajille.

– Kun käyn ratkomassa ongelmia yrityksissä näen, että perusasioita ei hallita. Valmiuksissa on tässä paljon kehitettävää. Vianselvityksestä on tullut googlausta, mikä ei ole huono, jos olet hyvä googlaamaan. Kursseilla opitaan myös sitä, kuinka löytää oikeat vastaukset. Puhut tällöin vähemmälle määrälle ihmisiä, jotka ymmärtävät enemmän tietotekniikasta. Tarpeeksi spesifit hakulauseet suodattavat taustakohinaa, jokaiselle haulle ei tule enää liikaa tavaraa.

Toinen aihe, johon Laiho kertoo keskittyvänsä leijonanosan tulevasta vuodesta on tietoturva, kestoaihe, mutta jatkuvasti tärkeämpi.

– Jos ajattelee haittaohjelmia, niiden tehtävänä on tehdä rahaa. Siksi ne keskittyvät nykyisin kiristysohjelmiin, Bitcoinin louhimiseen ja vastaavaan. Mutta jos miettii, kuinka yrityksiin oikeasti murtaudutaan, joku kirjoitti käyttäjätunnuksensa ja salasanansa väärään paikkaan. Ihminen oli se, jolle ei kerrottu, ettei näin pidä tehdä. Näitä on vaikea teknisesti estää, joten on annettava ihmisille valmiuksia toimia oikein.

Laiho on ollut Microsoft MVP vuodesta 2011. Most Valuable Professional on tunnustus, jonka Microsoft myöntää yhteisön eteen tehdystä työstä teknologia-alueella. Tittelin haltijat ovat aktiivisia esimerkiksi julkaisijoina sekä alan tapahtumissa. Laiho oli myös Microsoft Certified Trainer Regional Lead kunniatehtävässä noin 15 vuotta. Laihon erikoisalaan kuuluvat vianselvitys korkeammalla tasolla, käyttöjärjestelmien käyttöönottosuunnitelmien auditoinnit, yritysten IT-osastojen mentorointi ja motivointi, Whitelisting -käyttöönotot sekä korkean tason tietoturvaratkaisut. Microsoft Ignite 2018 -tapahtumassa hänen luentonsa valittiin sekä parhaaksi että toiseksi parhaaksi 1708 luennon joukosta. Näin ei ole tapahtunut koskaan aiemmin Igniten historiassa. Mikä tekee erinomaisen kouluttajan?

– Ihmiset oppivat paremmin kun oppiminen on nautinnollista ajankäyttöä eikä puuduttavaa. Se näkyy yleisölle kun tykkään asiasta, josta puhun. Enkä kouluta väkisin mitään, innostuneisuutta ei voi teeskennellä. Loppukäyttäjien kanssa korostuu sen tärkeys, että oppimiskokemus on mieleen jäävä puuduttavien ohjeistusten sijaan.

Laiho kertoo toimineensa tietotekniikan parissa lapsesta lähtien 80-luvulta isänsä mukana. 16-vuotiaana hän päätyi Pepsi Colalle Euroopan ja Pohjois-Afrikan domain adminiksi, isojen verkkojen ylläpitäjäksi. Laitesukelluskoulutuksen kautta syttyi kipinä kouluttamiseen ja suoritettuaan kaikki silloiset Microsoftin sertifioinnit Laiho päätyi koulutuksia tarjoavan yrityksen listoille vain 21-vuotiaana.

Vuodesta 2002 lähtien Laiho on ollut yrityksen omistajan ja myöhemmin yksityisyrittäjän roolissa. Kansainvälisesti asiat liikahtivat voimakkaasti eteenpäin vuonna 2013 kun hän pääsi puhumaan Microsoft TechEd -tapahtumaan, jossa hänen puheenvuoronsa palkittiin kansainvälisesti jo seuraavana vuonna.

– Käytännössä siitä homma repesi, sen jälkeen olen tehnyt töitä miltei pelkästään ulkomailla 2018 saakka. Pari viimeistä vuotta ovat olleet aika hulluja. Vuonna 2017 olin 208 päivää ulkomailla, mikä tarkoittaa noin 200 koulutuspäivää, olin 189 kertaa lentokentällä ja lensin kolme tuntia enemmän kuin British Airwaysin pilotit. Nyt olen tehnyt taas enemmän asioita Suomessa. Pyrin siihen, että ensin 1/4 ajasta olisin Suomessa, pidemmällä tähtäimellä haluaisin päästä alle 100 matkapäivään vuodessa.

Saminarium-seminaari järjestetään Helsingissä 15. maaliskuuta. Aiheena ovat muun muassa Windows 10:n, Server, Active Directory -hakemistopalvelun sekä Azure-, Azure Stack-, Hybrid- ja OnPrem -tuotteiden tulevaisuuden näkymät. Laiho käy läpi vinkit ja suositukset miten tuotteiden kanssa kannattaa jatkossa toimia. 

Kurssit, ks esim:

BlackBelt – Securing Windows 10 and Server 2016/2019

Lisätietoja:

Sami Laiho
Aki Antman, toimitusjohtaja, Sulava Oy: aki.antman@sulava.com, +358 40 743 23 77