Sulava Akatemia muutaman kuukauden jälkeen

Miska Kytö, Lauri Böhm ja Petri Valkkinen aloittivat Sulavalla konsultteina osana Sulava Akatemiaa keväällä 2022. Tässä blogiartikkelissa he avaavat kokemuksiaan Sulava Akatemian ensimmäisistä kuukausista. Minkälaiset fiilikset ovat tällä hetkellä Sulava Akatemiasta ja Sulavasta yleisesti? Miten hyvin Sulavan työporukkaan on ehtinyt sulautua muutamassa kuukaudessa? Mitä on tullut opittua ja onko oikeisiin projekteihin päästy jo mukaan? Lue lisää kolmikon mietteistä alta.

Miskalla odotukset täyttyneet ja oppimispolku löytynyt


Tuntuu siltä, että Sulavalla työskennellessä aika todellisesti lentää. Akatemian nopeatempoisesta startista on selvitty ja siirrytty vapaampaan opiskeluun ja aivan oikeissa projekteissa työskentelyyn. Sulavan arvoihinkin kuuluva vapaus näkyy päivittäisessä työnteossa siinä, kuinka itse tein esimerkiksi viikon ajan työt Kroatiasta uima-altaan reunalta käsin, eikä tähän pitänyt kysyä keneltäkään lupaa! Kuitenkin paras mahdollinen fiilis tulee siitä, kun pidemmän etätyöjakson jälkeen palaa toimistolle, ja pääsee tapaamaan työkavereita kasvotusten. Yhteishenki varsinkin akatemialaisten kesken on voittamaton, ja hymy on herkässä aina aamusta työpäivän loppuun asti.


Kuten aikaisemmassa blogissa akatemiakollegamme Joonas mainitsi, että jokaiselle meille luotiin omanlaisemme oppimispolut kiinnostustemme pohjalta. Näitä polkuja olemme nyt jokainen lähteneet kulkemaan, ja välillä on hauska akatemian kesken vaihtaa kuulumisia ja kertoa, miten jokaisen omat projektit ovat lähteneet etenemään.


En lopuksi päätynytkään seuraamaan sitä polkua, jota rekrytointivaiheessa oli haettu ja josta oli puhuttu, mutta yllätyksenä se oli täysin okei! Omat kiinnostukseni otettiin huomioon, ja yhdessä akatemian rehtorin ja ratkaisualuearkkitehtien kanssa luotiin minun oma polkuni, joka vie minut tahtomaani päämäärään. Tätä samaa tehtiin jokaisen akatemialaisen kanssa, kunnes jokaisella oli omanlaisensa polku, joka heitä kiinnostaa.


Tämä ja monet muut kokemukset ovat vahvistaneet tunnettani siitä, että Sulavalle ei haettu akatemiaan vain henkilöitä, josta paperilla voidaan tehdä alansa huippuosaajia. Sen sijaan haettiin sydämeltään sulavia ihmisiä, jotka sopivat porukkaan. Ja päivääkään en ole täällä tuntenut, etten kuuluisi porukkaan.

Laurin ensimmäiset projektit ja osaamisen kehittämistä


Kuten Miska mainitsi, jokaiselle meille akatemialaisista luotiin personoidut oppimispolut. Oman suunnan ja oman erikoistumisalueen löytämistä on tukenut mahdollisuus päästä useisiin eri projekteihin mukaan näkemään mitä se tekeminen konkreettisesti on. Samalla omien valmiuksien ja tahtotilan myötä osa meistä akatemialaisista, itseni mukaan lukien, on päässyt pelkän kuuntelemisen sijaan oikeasti osallistumaan projektien läpivientiin.


Projekteihin osallistuminen on tuonut itselleni varmuutta siitä, mihin suuntaan haluan kehittää omaa asiantuntijuuttani. Lisäksi projekteissa työskentely on auttanut näkemään mille tasolle tässä ollaan tähtäämässä. Sulavan konsulttien osaaminen ja ymmärrys omista alueistaan on ollut inspiroivaa.


Projekteissa olen saanut vastuulleni myös täysin itse hoidettavia tehtäviä ja osioita. Näiden hoitamiseen on kuitenkin aina ollut tarjolla apua sekä tukea. On ollut positiivista huomata, että vaikka työn luonne on hyvin itsenäistä ja jokainen vastaa lopuksi omasta tekemisestään, niin Sulavan arvojen mukaisesti ketään ei jätetä yksin eli omaa osaamista jaetaan.


Tämä on mielestäni kriittistä, koska työskentelemme jatkuvasti kehittyvien teknologioiden parissa sekä todella laajalla skaalalla toisistaan poikkeavien projektien parissa. On siis ajoittain hyvä saada mielipide toiselta asiantuntijalta johonkin tiettyyn ongelmaan, jotta pystytään varmistumaan optimaalisen ratkaisun löytämisestä.


Yksilön vastuu oman osaamisen jatkuvasta kehittämisestä korostuu myös toki. Täällä Sulavalla on oikeasti konkretisoitunut se, millainen rooli paljon puhutulla jatkuvalla oppimisella on nykymaailmassa ja työelämässä pärjäämisessä.

Petrillä myynnin matkamittarissa maileja mukavasti


Ensimmäisten kuukausien aikana on ehtinyt kalibroimaan omaa myynnillistä kompassiaan jo useasti. Alkuun tuntui järkevältä miettiä mikä on asiakkaalle hyödyllisin teknologia, josta aloittaa paremman työelämän rakentaminen. Sitten hyvin nopeasti kuvaa täydensi Sulavan huippuosaajien kultainen ammattitaito. Heidän roolinsa on korvaamaton, kun siirretään meidän tarjoamaa palvelua ja teknologiaa asiakkaan oman IT:n ekosysteemiin.


Mutta ei se myynnin kompassin kalibrointi ole tähän jäänyt. Viimeisin täsmennys on ollut lähestyä asiakkaan tilannetta Sulavan arvojen kautta. Haluamme olla maailman parhaita siinä mitä teemme. Voimme onnistua tavoitteessamme vain ihmistemme kautta. Siksi jokaisen Sulavan on pyrittävä parhaaksi – parhaaksi siinä mitä tekee. Parhaaksi siinä miten kohtelee työkaveriaan. Parhaaksi siinä miten kohtaa asiakkaansa. Vain näin me voimme tarjota parasta laatua kaikille – toimimalla arvojemme kautta.


Me todella voimme yhdessä rakentaa parempaa työelämää. Tarkoittaa se sitten tehokkaampaa raportointia Power BI:n avulla tai Teamsin tehojen ulosmittaamista, ratkaisua voi hakea toimintavarmasta pilvi-infrastruktuurista tai osaavammasta henkilöstöstä. Meidän kanssamme voi aloittaa matkan ensimmäisten joukossa Metaverseen tai pyytää tukea tarvittaessa jo olemassa oleviin IT-ratkaisuihin. Me voimme helpottaa yksittäisen henkilön taakkaa projektinhallinnassa tai sitten olla mukana luomassa kokonaan uudenlaista työkulttuuria koko organisaatiolle.


Aina puhutaan, että ihmiset ovat tärkein resurssi ja se on totuus, jota kannattaa pohtia tarkemminkin. Ihmisillä on kyky tuottaa, vastaanottaa ja yhdistää informaatiota erittäin tehokkaasti, jos siihen annetaan työkalut, jotka tekevät samoin. Ihmiset voivat hallita hyvin laajoja asiakokonaisuuksia ja tuottaa lisäarvoa minkä kokoisilla projekteilla tahansa, kunhan on tällaista työtä tukevat oikeat työkalut. Ihmiset yhdessä pystyvät tekemään päätöksiä tehokkaasti, kommunikoimaan sujuvasti ja jakamaan tietoa luotettavasti, kun he tietävät miten heidän organisaatiossaan on tapana työskennellä ja millä välineillä viestiä. Meillä muuten on tarjolla nämä työkalut, joilla rakennat toimivan kokonaisuuden kohti parempaa työelämää.