Kiihdytyskaista it-ammattilaiseksi – kokemuksia SulavaAkatemiasta

Mikä ihmeen SulavaAkatemia? Kolme tulevaa it-alan asiantuntijaa kertovat, mistä SulavaAkatemiassa on kyse – ja mikä tekee siitä erityisen houkuttelevan mahdollisuuden.

“Akatemiassa kasvetaan it-ammattilaiseksi kiihdytyskaistalla.”

Näin SulavaAkatemian rehtori Riku Riikonen tiivistää Akatemian idean. Ja juuri siitä onkin kyse – kuuden kuukauden mittainen koulutusohjelma on Sulavan ratkaisu it-alan osaajapulaan ja samalla mahdollisuus tarjota tulevaisuuden it-ammattilaisille nopea ja kattava polku asiantuntijatehtäviin Microsoftin palveluiden parissa.

Tällä hetkellä Akatemia on käynnissä toista kertaa, ja sen päätteeksi Sulavan riveissä on 13 uutta juniorikonsulttia valmiina tarttumaan täysillä asiakasprojekteihin ja kehittymään edelleen it-konsultoinnin huippuammattilaisiksi.

Jokainen akatemialainen palkataankin alusta asti vakituiseen työsuhteeseen, jotta kasvu Sulavaksi käy mahdollisimman sulavasti.

“Koemme, että on reilua akatemialaista kohtaan tarjota heti vakituista työsuhdetta. Se myös sitouttaa paremmin kuin määräaikainen harjoittelu – hommiin lähdetään heti täysillä, eikä vasta puolen vuoden päästä mietitä pöydän ääressä, että miten seuraavaksi edetään”, Riku sanoo.

“Akatemiassa on mukana tälläkin kertaa tosi hyviä tyyppejä. On ihan yllättänyt positiivisesti se, miten sulavahenkisiä he ovat jo nyt.”

Jututimme kolmea tuoretta akatemialaista – lue, mitä he kertovat ensifiiliksistään Sulavalla:

Ossi: “Mietin vain, miksi en ole aiemmin hakenut”

SulavaAkatemia 2020

“It-alalla työskentely oli jo pitkään ollut ammatillinen haaveeni. Olin edellisessä työpaikassani pyöritellyt it-asioita ja tutustunut moderneihin työvälineisiin ja samalla pohtinut, mikä on seuraava askel urallani.”

Kun Ossi Ågren, 30, ahkeran googlailun tuloksena löysi SulavaAkatemian, loksahti jotain kohdalleen. Hän jätti hakemuksensa ja sai kutsun kaikille avoimeen Kummipäivään, jossa Sulavan toimintaan ja Akatemiaan pääsee tutustumaan käytännössä.

“Kummipäivä on tosi onnistunut konsepti. Saimme kysellä Akatemiasta ja kuulla edellisen vuoden akatemialaisten kokemuksia sekä nähdä ihan käytännössä asiakkaalla, mitä työ todella on”, Ossi kertoo. “Siitä tuli tosi vahvasti sellaiset fiilikset, että tänne on pakko päästä. Se oli ihan selkeä juttu.”

Nyt takana on muutama viikko Akatemian ensiaskelia ja perehtymistä Sulavaan sekä tietotyön ja digitalisaation osa-alueeseen.

“Tällä hetkellä olen modernin tietotyön konsultoinnin lisäksi erittäin kiinnostunut Power Platform -palveluista, kuten Power BI:stä. Olen käyttänyt niitä aiemmin jonkin verran, mutta on tosi kova into ja halu oppia lisää”, Ossi sanoo ja jatkaa:

“Osasin odottaa, että täällä pääsee tosi vahvasti oppimaan uusia teknologioita, mutta nyt parin viikon aikana se, miten hyvä fiilis täällä on ja miten upeasti meitä on ajettu sisään, on jopa ylittänyt odotukset. On ollut tosi tervetullut olo heti ensimmäisestä päivästä lähtien, ja se olo vahvistuu joka päivä.”

Ossin kanssa samaan aikaan aloitti 12 kanssa-akatemialaista, joista on jo nyt hitsautunut yhteen toimiva porukka.

“Kaikki tulevat vähän eri taustoista, mutta jaamme samoja arvoja liittyen työelämään, ja läppä lentää aiheesta kuin aiheesta. Se, että olemme kaikki erilaisia, ehkä tekeekin porukasta niin hyvän – jokainen tuo omat vahvuutensa”, Ossi kuvailee.

“Meillä kaikilla on sellainen fiilis, että olemme tosi etuoikeutettuja, kun meille maksetaan siitä, että saamme opiskella ja kerryttää tietotaitoa täällä”, Ossi kertoo. “Mietin vain, että miksi en ole aikaisemmin hakenut tällaiseen.”

Maiju: “Tämä on alanvaihtajalle kuin lottovoitto”

“Sitähän sanotaan, että alan vaihtaminen on kuin hyppäisi kiipeilytelineeltä alas. Sitä on rakentanut uraansa askel askeleelta ylöspäin, ja kun hyppää alas, joutuu aloittamaan kiipeämisen alusta. Omalla kohdallani kuitenkin tuntuu, että SulavaAkatemia heitti minut jo puoliväliin matkaa.”

Maiju Salonen, 37, oli ehtinyt tehdä pitkän uran kansainvälisen kaupan ja vaatealan parissa ennen kuin perhevapaan aikana kiinnostus alanvaihtoon heräsi, osaltaan muotialan murroksen ja osaltaan omien arvojen muuttumisen seurauksena.

Janne Jalava ja Maiju Salonen

Maiju opiskeli lapsen päiväuniaikaan MBA-tutkinnon ja haki suuntaa tulevaan muutosjohtamisen ja palvelumuotoilun opinnoista. Opintojen loppusuoralla ajankohtaiseksi tuli myös uuden työpaikan etsiminen.

Hän törmäsi SulavaAkatemian mainokseen puolivahingossa ja ilmoittautui siitä inspiroituneena Kummipäivään, joka vahvisti tunnetta siitä, että juuri tällaisessa ympäristössä hän haluaa jatkossa työskennellä.

“Olin ajatellut, että alaa vaihtaessa joudun ehkä ottamaan askeleen taaksepäin, mutta tämä oli minulle todellinen lottovoitto: Minulla on paljon osaamista, jota voin tuoda mukanani vanhasta, mutta myös opittavaa ja uutta täällä it-puolella”, Maiju iloitsee.

Akatemialaisena hän on myös saanut ilokseen huomata, että kaikki Kummipäivän ja rekrytointiprosessin aikana annetut lupaukset on lunastettu. Erityisesti häntä perheellisenä ilahduttavat työn joustavuus sekä yhteiset arvot ja niiden toteutuminen jokapäiväisessä työssä.

“Ihmisen arvostaminen näkyy täällä kyllä ihan kaikessa tekemisessä. Vastaanotto on ollut lämmin, ja täällä selvästi uskotaan ja luotetaan siihen, että jokainen haluaa tehdä parhaansa. Mitään mikromanageerausta ei ole.”

Janne: “Täällä saan kehittyä tietoturvan ja pilviteknologioiden asiantuntijaksi”

“Täällä ei laahata vanhassa, vaan ollaan koko ajan kiinni uusissa teknologioissa.”

Janne Jalava, 31, on lapsesta asti viihtynyt tietokoneiden parissa ja ehtinyt jo ennen Sulavaa kerryttämään it-alan osaamista verkkosovelluskehittäjänä sekä Windows-palvelimien ylläpidossa. Akatemiassa Janne näki mahdollisuuden kehittyä ammattilaiseksi juuri sillä osa-alueella, mikä itseä eniten kiinnostaa.

“Innostuin Akatemiasta, kun löysin tämän M365-tietoturvapolun. Täällä minun on mahdollista kehittyä tietoturvan asiantuntijaksi nimenomaan pilviteknologioiden parissa”, hän kertoo.

“Eniten odotan, että pääsen toteuttamaan itseäni käytännön työssä ja käyttämään niitä teknologioita ja oppeja, mitä saan Akatemiasta.”

Janne uskoo odotustensa tulevaisuuden tietoturva-asiantuntijaksi kasvamisesta toteutuvan Sulavan tallissa – etenkin kun tukena on oma mentori.

“Tavoitteena olisi käydä mentorini kanssa vähintään kerran kuussa syömässä ja käydä läpi kokemuksiani ja kehittymistäni. Hän ottaa minut mukaan kaikkiin asiakasprojekteihin, mihin vain pystyy, ja katsomme myös yhdessä niitä teknologioita”, Janne listaa ja virnistää: “Uskon, että meillä tulee synkkaamaan hyvin. En tosin tiedä johtuuko se siitä, että meillä on samanlaiset parrat.”

Parran sijaan ratkaisevaa Sulavalla on Jannen mukaan kuitenkin ennen kaikkea into oppia uutta ja halu kehittää.

“Akatemia sopii kaikille sellaisille, jotka haluavat kehittää itseään uusimpien teknologioiden ja Microsoftin palveluiden parissa. Ei välttämättä tarvitse olla vielä se huippuosaaja, jos vain löytyy tahtoa kehittyä sellaiseksi. Paljon on myös kiinni persoonasta – teknologioita voidaan opettaa, kunhan on avoin ja mukava ihminen.”

Teksti: Anna Mäkelä

Lue lisää SulavaAkatemiasta