Viimeistään nyt on aika suunnata pilveen, mikäli yrityksesi aikoo pysyä kehityksen mukana

“Voihan sinne jotain kokeilumielessä laittaa, mutta tuotantoon meillä ei pilvi ikinä tule.” Muistan hyvin keskustelut ja epäluulot pilvipalveluista 2010-luvun alkupuoliskolla. Todellisuus yllätti jälleen kerran. Huolet pilven turvallisuudesta ja saatavuudesta osoittautuivat turhiksi. Sen sijaan pilvi tuo merkittäviä hyötyjä, joista lisää vähän alempana. Monet kielteisesti pilveen suhtautuneet ovat jo tehneet siirtymän eikä paluuta vanhaan ole näköpiirissä. Ja miksi olisikaan?

Pilviratkaisujen liiketoimintahyödyt ovat jo pitkään olleet kiistattomia. Tietotekniikkainfraan ei tarvitse investoida vaan kulut saadaan operatiivisiksi. Kulut ovat myös ennakoitavia ja joustavia. Kapasiteettia on aina saatavilla tarpeen mukaan. Pilvi skaalautuu sekä ylös- että alas päin. Tämä on monelle tuttua, mutta pilvi tarjoaa paljon muitakin hyötyjä.

Pilvipalvelut ovat kasvaneet nopeasti. Tutkimusyhtiö IDC ennustaa, että tänä vuonna julkisen ja yksityisen pilven investoinnit ohittavat lopullisesti investoinnit perinteisempään tietotekniikkaan. Sinänsä 50 prosentin raja on vain yksi merkkipaalu, mutta se on vahva merkki siitä, että jokaisen yrityksen kannattaa viimeistään nyt kiihdyttää pilvisiirtymäänsä. Pilvi ei ole enää “muotiasia”, sinne on syytä mennä, jotta pysyy ajan tasalla.

Pilvi vauhdittaa yrityksen kehitystä

Yksi tärkeimmistä syistä pilveen menemisessä on kehitys. Niin yrityksen oma kuin palvelujenkin kehitys.

Suurin osa palvelujen kehityksestä tehdään nyt pilvi edellä. Uusimmat ominaisuudet tulevat joko ensin tai ainoastaan pilveen, jolloin perinteiset sovellukset ja ratkaisut alkavat jäädä kehityksessä jälkeen. Myös tietoturvapuolella investoinnit ovat pääasiassa pilvessä. Mikäli yrityksesi aikoo pysyä päivityksissä ja ominaisuuksissa ajan tasalla, ei pilvelle ole juuri vaihtoehtoa.

Pilvi vauhdittaa myös oman yrityksesi kehitystä. Teams ja siihen integroidut Microsoftin ja kolmansien osapuolten sovellukset muuttavat ja tehostavat perustavalla tavalla tapojamme tehdä töitä. Samoin Azuren pilvestä löytyvät palvelut, kuten esimerkiksi koneoppiminen ja analytiikkatyökalut mahdollistavat uusien liiketoimintaratkaisujen tekemisen paljon nopeammin kuin ennen. Datan määrä on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Liiketoimintapäätösten tekeminen datan avulla huutaa myös pilveä avukseen.

Pilvisiirtymä ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Pilvi vaatii uusia teknisiä taitoja, mutta muutos on ennen kaikkea kulttuurillinen. Mikäli toiminta- ja työtapoja ei uudisteta samalla kuin organisaatio siirtyy pilveen, onnistuu siirtymä vain sattumalta. Ihmisten merkitys muutoshankkeissa on massiivinen.

Suhtautuminen pilveen voi olla innostunutta tai kriittistä tai mitä tahansa siltä väliltä. Siitä huolimatta pilvi on nyt täällä jäädäkseen. Viimeistään tänä vuonna on aika pohtia pilvisiirtymän seuraavia askelia.