Veho goes social – ja vieläkin pidemmälle

Sari Kangas toimii sovellusasiantuntijana Vehossa,  joka on autoalan moniosaaja ja suurin lajissaan Suomessa. Vehon intranet on jo konseptoitu pilveen, ja vuoden 2016 aikana pilvi-intran lisäksi henkilöstö siirtyy O365-maailmaan.

LinkedIn

@KangasSari

Aloimme konseptoida Vehossa uutta intraa keväällä 2015 Veho goes social -projektissa. Aluksi oli tarkoitus siirtää intranet pilveen ja ryhtyä sitten pohtimaan extranetin olemassa oloa pilven reunalla. Projektin edistyessä totesimme kuitenkin, että tässähän on kyse paljon muustakin: intran ja extran lisäksi henkilöstölle on lanseerattava käyttöön koko pilvipalvelu. Tämä on muutosjohtamista. Tämä on toimintamallien muutosta. Mutta tämä on edelläkävijyyttä!

Kaikki tekeminen tähtää aina paremman asiakaskokemuksen luomiseen

Olimmepa sitten pilvessä tai ei, niin asiakas on aina ykkönen. Kaikki, mitä Vehossa teemme tähtää aina paremman asiakaskokemuksen luomiseen. Kun tämän ja Vehon edelläkävijyyttä tavoittelevan strategian todella ymmärtää, on välineiden valitseminen ja sovellusten kehittäminen verrattain hyvin viitoitettu.

Tässä maastossa pilvipalveluiden valitseminen tuntui loogiselta ja järkevältä. Mutta hyvin suunniteltu ja viitoitettu tiekin voi olla hankala kulkea, jos muutosvastarinta heittää liikaa kiviä ja kantoja kulkijoiden eteen.

Digitaalisen kokemuksen on oltava sama tiskin molemmilla puolilla

Jos haluamme olla edelläkävijöitä ja tarjota asiakkaalle ajasta ja paikasta riippumatonta palvelua, tulee meidän itsekin ymmärtää, mistä silloin on kyse. Jotta kykenisimme tähän ymmärrykseen, tulee myös henkilöstölle tarjota ajasta ja paikasta sekä päätelaitteesta riippumattomia työskentelymahdollisuuksia. Kun ymmärrys kasvaa, niin vastarintakin laimenee.

Meille toimistorotille pilvessä työskentely on hieman mutkattomampaa kuin muille Vehossa. Miten sitten pystymme tarjoamaan mekaanikoille pääsyn Yammeriin tai mahdollisuuden tasavertaisempaan tiedonkulkuun, kun heillä välineenä on yhteiskäyttökone, jota käytetään verrattain harvoin tai testeri, jota käytetään auton testaamiseen, ei intranetin lukemiseen?

Mekaanikot myös pilveen

Aloitimme tämän syksyn aikana pilottikokeilun. Annoimme kymmenelle mekaanikolle puhelimet, joihin asennettiin Yammer appsi. Lyhyt ja ytimekäs tarkoitus testata, onko Yammerin käytöstä mekaanikolle tuon taivaallista hyötyä.

Kokeilu on nyt ollut käynnissä yli kuukauden, ja tulokset ovat enemmän kuin rohkaisevia. Mekaanikot ovat ottaneet Yammerin täysin haltuunsa: esittävät kiperiä kysymyksiä toisilleen ja auttavat toista mekaanikkoa mäessä. Ilman mitään käskytystä, pakottamista tai lahjomista.

Usko, toivo, rakkaus

Uskon, että Veho saavuttaa pilvipalveluiden avulla merkittäviä etuja. Uskon edelleen, että henkilöstömme on valmiimpi vastaanottamaan uudistuksia kuin mitä ennakkoon kuvittelemme. Toivon, että saan viimeistenkin mörököllien sydämet sulamaan ja liittymään muihin edelläkävijöihin. Että vastarinta todella murtuu ymmärryksen kasvaessa ja oivalluksen koittaessa.

Jaa, että mitä sitten rakastan? Pilvipalveluja tietenkin ja sitä, että saan olla omalta osaltani mukana luomassa Veholle uudenlaisia menestymisen mahdollisuuksia. Että olemme uusien välineiden avulla menossa sosiaalisuuttakin pidemmälle.