Menestyksen matematiikkaa, lyhyt oppimäärä

Jari Lähdevuori on yksi digitaalisen markkinoinnin ajatushautomo Kurion perustajista. Työkseen hän tutkii, havainnoi ja hyödyntää digitaalisia kanavia ja sosiaalista mediaa asiakkaidensa liiketoiminnan hyväksi.

Onnea ja menestystä. Niin ne toivottavat. Ja miksi eivät? Kaikki kuitenkin etsivät onnea. Ja todennäköisimmin tarvitsevat sitä saavuttaakseen jälkimmäisen, joka sekin kuulostaa universaalisti tavoittelemisen arvoiselta.

Itsekin olen ottanut vuosien varrella saamistani toivotuksista vaarin ja pyrkinyt toteuttamaan niitä parhaani mukaan.  Mutta matkan varrella olen tajunnut: yksinkertaisen kuuloinen yhtälö on rikki. Menestyksen osalta.

Toivottaessamme toisillemme menestystä näemme sen maalinkaltaisena staattisena tilana. Jonain, johon voimme uurastuksen jälkeen heittäytyä loikoilemaan. Jonain, jossa voimme olla onnellisia. Mutta ei, siitä ei ole kyse. Vaati kolmekymmentä vuotta, pari firmaa ja muutaman muun merkkipaalun, että ymmärsin menestyksen olevan elohopeaa – staattista ainoastaan tiiviissä purkissa silmäiltynä. Uteliaille se osoittaa todellisen luonteensa.

Menestys on tangentti kasvukäyrällä. Se sivuaa jokaista edistysaskelta muttei kulje kanssasi hetkeäkään pidempään.

Onnistunut palaveri. Solmittu kauppa. Rikottu ennätys. Pokattu palkinto. Jokaisen jälkeen ensimmäinen ajatukseni on ”mitä seuraavaksi?”. Maljaa nostaessa makustelen jo ”miten”-kysymystä.

Menestys on kangastus, joka vie sinut perille, mutta katoaa kosketuksesta.

Tekemiselle tarvitaan aina suunta ja silloin on hyvä katsoa tähtiin. Matkaa helpottaa, kun ymmärtää sen koostuvan pisteeltä toiselle kulkemisesta – ilman päätepistettä.

Menestys on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Menestys lienee lähinnä onnen sivutuote, joka näkyy sopivan matkan päästä, oikeasta kulmasta tarkasteltuna. Katoavaisen luonteensa johdosta meidän tulee suhtautua menestykseen uudella tavalla. Unohtaa sen autuaaksi tekevä voima, mutta antaa sen innostaa ja opastaa meitä ylittämään itsemme. 

Kirjoittaja: Jari Lähdevuori