Vapaudesta

Reetta Räty on vapaa toimittaja ja yrittäjä media-alan firmassa Räty-Salovaara-Blåfield. Hän lukee, kirjoittaa, puhuu ja toimittaa. Joulukuuksi hän pakeni kohti vanhaa rakkautta, Aasiaa. Reetan löytää tosi usein täältä: @ReettaRaty.

Hesari uutisoi marraskuussa (20. 11.) Suomen yrittäjien tutkimuksesta, jonka mukaan varsinkin yksin yritystään pyörittävillä on aika raskasta: kehno palkka ja sairaanakin pitää olla töissä.

Suomen Yrittäjien vuonna 2010 tehdyssä edellisessä kyselyssä kolme neljästä yrittäjästä perusteli, että tärkein peruste yksinyrittäjyyteen oli vapaus ja itsenäisyys.

Irtisanouduin itse palkkatyöstä kesällä. Haaveilinko vapaudesta ja itsenäisyydestä? Ehdottomasti. Pidin työstäni Hesarissa niin paljon, että en olisi halunnut vaihtaa sitä toiseen ihan samanlaiseen (en edes keksinyt, mikä se olisi). Entisen työni työnhakuilmoituksessakin sanottiin, että pesti on mallia 24/7. Niin on yrittäminenkin, tietenkin, mutta päätän kaikesta itse.

No, miltä vapaus maistuu, muutaman kuukauden kokemuksella?

Hyvältä. Vähän epäuskoisena ajattelen aamulla, että minun ei ole pakko lähteä mihinkään.  Lähden kuitenkin, työhuoneelle, töihin. Kirjoitan, editoin, ideoin, valmistelen esityksiä, koulutuksia, hakemuksia, konsepteja. Olen kiinni töissäni, ja se tuntuu kivalta.

On myönnettävä, etten ole valtavasti käyttänyt vapauttani. Tuntuu aika luontevalta mennä aamulla töihin ja palata sieltä illalla. Teen iltaisin ja viikonloppuisin töitä – vähemmän kuin ennen, mutta säännöllisesti. Välillä täytyy suorastaan manifestin omaisesti realisoida potentiaalinen vapaus: Viime viikolla kävin päiväleffassa. Anarkiaa! Joulukuuksi häivyn Aasiaan. Kun kerran voin, vapaa ihminen.

Aika usein sanotaan, että vasta raha tuo vapautta, eli vapaa-aikaa. En ole yrittäjänäkään vapaa, koska minun on tehtävä paljon töitä, jotta pärjään taloudellisesti – ja varsinkin, jotta voin harjoittaa vapauttani ja häipyä neljän hengen perheen kanssa megapoliksiin ja trooppisille saarille.

Toivon oppivani tulevan vuoden aikana tunnistamaan paremmin sen vapauden, joka minulla faktisesti on. Sillä vapaushan on aina pään sisällä, ei päiväleffoissa.

Kirjoittaja: Reetta Räty