Kiertotalous tarvitsee kekseliäitä pilvipalveluja

Timo Jaatinen on Metsäteollisuuden ry:n toimitusjohtaja. Hänellä on monipuolinen tuntemus elinkeinoelämästä ja yhteiskunnasta sekä vahva edunvalvontatausta. Kokemusta hän on kartuttanut myös EU-vaikuttamisesta ja toiminnasta eurooppalaisissa elinkeinoelämän järjestöissä.

Metsäteollisuus ry on metsäteollisuutta Suomessa harjoittavien yritysten edunvalvontajärjestö, joka edistää metsäteollisuuden kilpailukykyä ja kannattavuutta vahvistamalla alan toimintaedellytyksiä ja myönteistä julkisuuskuvaa Suomessa ja kansainvälisesti.

Oletko koskaan kuvitellut, että lääkkeesi voisi sisältää puuta? Tai käyttämäsi kosmetiikka? Tai aika moni muu joululahjaksikin sopiva arkinen asia?

Kymmenen vuoden päästä entistä useammat tuotteet sisältävät puuta tai puupohjaisia materiaaleja. Näin korkeaan osaamiseen perustuva biotalous ulottuu yhä laajemmalle.

Suomalaiset yhtiöt valmistavat puusta jo nyt älykkäitä pakkauksia ja tunnistamisen mahdollistavia tarroja. Sovelluksia on lukuisia. Lähtökohtana on raaka-aineena käytettävä puu, joka on paitsi uusiutuvaa myös kierrätettävää. Siksi metsäteollisuus toimii kiertotalouden ytimessä.

Kiertotalouteen liittyvät innovaatiot ovat lähitulevaisuudessa suuren mittaluokan liiketoimintaa. Sitran arvion mukaan kiertotalouden synnyttämä arvonlisä voisi olla Suomessa 1,5–2,5 miljardia euroa. Siksi ei ollut yllättävää, että kiertotalous oli näyttävästi esillä Slush-tapahtumassa marraskuussa. Monet innovaatiot tarvitsevat tuekseen myös toimivia tietojärjestelmiä ja kekseliäitä pilvipalveluja, jotka madaltavat kynnystä uusille käyttäjille.

Tulevaisuuden materiaalipankit tarjoavat yhden esimerkin. Niiden kautta kierrätettävän materiaalin hyödyntäjä saa käyttöönsä tiedon siitä, missä, koska ja, kuinka paljon raaka-aineeksi kelpaavaa materiaalia syntyy. Tämä on yksi tapa, jolla kiertotalous ja asioiden internet yhdistyvät.

Kuluttajat haluavat elää entistä kestävämmin. Se tarkoittaa hiilen käytön vähentämistä ja resurssien tehokkaampaa hyödyntämistä. Metsäteollisuus tarjoaa tähän ratkaisuja – myös tulevaisuudessa.