Älä haaskaa hyvää murrosta

Petri Aukia on Codento Oy:n toimitusjohtaja ja osakas. Pilvipalvelujen hyödyntäminen, vaativat arkkitehtuurit sekä ketterä hankinta ovat hänen asiakkaidensa Top3-listalla juuri nyt.
Twitter @aukia
Linkedin http://fi.linkedin.com/in/petriaukia/

Yhä usampi meistä toimii tahtomattaan globalisoituneella toimialalla. Moni ammatti, joissa ennen riitti, että oli Suomen paras, tai ainakin toiseksi parhaassa tiimissä, kilpailee täysillä maailman parhaita ja tehokkaimpia yrityksiä vastaan. Suuret yritykset joutuvat toimimaan digitalisoituneessa maailmassa jonkun muun säännöillä.

Useimmat reagoivat kilpailuun siilipuolustuksella: käpertymällä kokoon ja pitämällä kiinni katteista jatkuvasti pienenevillä markkinoilla. Videovuokraamoista ei ole jäljellä kuin muisto ja media-alalla kasvu tapahtuu amerikkalaisten yritysten toimesta ja säännöillä.

Ihan turhaan! Supercell ja Rovio eivät ole poikkeuksia. Useimmat murroksen kourissa olevat suomalaiset tiimit voivat olla oman alansa mestareita, kun vain rohkaistuvat ja ottavat oppia parhaista.

Tärkeintä on huomata murros, tilanne, jossa vanhat säännöt eivät päde, ja vanhat vahvuudet ovatkin heikkouksia. Rovion tiimi teki yrityksen toisensa jälkeen, kunnes löysivät itselleen sopivan reseptin. Supercellin voittajaporukasta moni lähti amerikkalaisilta kilpailijoilta perustamaan uuden murroksen voittajayritystä.

Toiseksi tärkeintä on sopiva päättäväisyyden ja nöyryyden suhde. Kun yritys on viritetty ottamaan murroksesta kaikki irti, ei saa jättää peliä kesken ensimmäisten vastoinkäymisten jälkeen. Pahinta ehkä on jäädä kotimaan sarjaan. Voi olla, että alallanne ei järjestetä SM-liigaa tai Emma-palkintogaalaa sen jälkeen kun murros on ohi.

Kolmanneksi tärkeintä on antaa päättäväiselle tiimille työrauha. Uuteen murrokseen mukautuminen on vaikeaa samoilla prosesseilla ja tavoilla, joilla pidetään kiinni tutun markkinan markkinaosuuksista. Voi olla, että uudessa maailmassa palkkausrakenteet, roolit ja johtaminen menevät remonttiin samalla kuin tuotteet, tuotelinjat ja jakelutiet. Parhailla käytännöillä ja tutuilla prosesseilla voidaan kuohia rohkeinkin uutta kehittävä tiimi.

Olennaiseen keskittyminen on ehkä kaikkein vaikeinta. Se, mikä ennen oli helppoa ja tasalaatuista, saattaa uudessa maailmassa olla vaikeaa ja tärkeä erottumistekijä. Pilvipalveluverkkokaupasta on tullut datakeskusten operoija ja käyttöjärjestelmävalmistaja on ottanut haltuun pelikonsolien ja puhelinten valmistuksen. Murroksessa ei riitä vanhan tuotteen tekeminen vähän halvemmalla, vaan voittavaan reseptiin vaaditaan myös aiemmasta luopumista ja uusien taitojen tehokasta oppimista.

Hyvää murrosta on sääli haaskata. Jos ei oma yritys uskalla siirtyä puolustuksesta hyökkäykseen, on löydettävä rohkeutta etsiä uusi porukka tai perustaa supercelliläisten tavoin oma yritys.

Kirjoittaja: Petri Aukia