Mitä, Missä, Milloin

Ari Rahkonen on Microsoft Finlandin toimitusjohtaja ja yksi Suomen tärkeimmistä ICT-alan vaikuttajista. 

Joulu on jo ovella. Vaikka olenkin jo viisissä kymmenissä, on joulun odotuksessa silti jotakin erikoista. Tiedän, että perheeni on yhdessä ja tapaan tärkeimmät sukulaiseni. Suuri lapsenomainen odotukseni liittyy antamiseen ja saamiseen, siihen hetkeen jolloin alamme vuorotellen avaamaan lahjakääröjä. Muistan varhaisesta nuoruudestani sen, että yksi lahja minulle oli ehdoton: Tiesin aina saavani Mitä, Missä, Milloin -kirjan, johon oli kompaktisti kirjoitettu vuoden tärkeimmät tapahtumat värikkäine kuvineen. Loppujoulu sujuikin aina MMM:ää lukiessa.

Mitä vuonna 2013 on jäänyt päällimmäisiksi mieleeni?

Avasin Surface-tablettini ja aloin selata kulunutta vuotta eri sisällöntuottajien web-sivuilta. Tuoreimpana Nelson Mandelan keuhkokuumeeseen uupuminen, Nokian Devices & Services -liiketoiminnan myynti Microsoftille, Anneli Auerin oikeudenkäynti, Susijengi, Tapiolan Honka nousi Liigaan  ja SLUSH! Selailuni päättyi SLUSH-tapahtumaan. Ehdottomasti vuoden kohokohta!

Perustimme vuonna 2008 yhdessä ohjelmistoyrittäjien kanssa Kasvufoorumi-projektin, jonka tavoitteena oli edistää suomalaisten ohjelmistoyritysten kasvua ja kansainvälistymistä tukemalla yritysten rahoitusmahdollisuuksia sekä verkostoitumista niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Julkaisimme loppuraportin, jossa suurimpien haasteiden joukossa oli mm: pääomamarkkinoiden toimimattomuus, yrittäjien haluttomuus ja kyvyttömyys ottaa riskejä, huono yrittäjyysasenneilmapiiri ja puutteelliset myynnin taidot. Tuolloin ne tuntuivat mahdottomilta haasteilta ratkaista.

Vietin kokonaisen päivän 2013 SLUSH -tapahtumassa Kaapelitehtaalla. Saavuin tilaisuuteen noin klo 11. En voinut uskoa näkemääni – joka paikka oli tungoksessa ihmisistä. Hetken mietin, että pitäisikö kääntyä pois. Pistin koko 190-senttisen kroppani peliin ja vauhdilla ponkaisin sisälle. Loistavaa, mieletön kohtaamispaikka, jossa noin 60 miljardia pääomaa etsii sijoituskohdetta. Noin 1000 yritystä toisaalta jahtasi näitä 60 miljardia. Täydellinen ”autotalli”-meininki. Lisäksi noin 300 median edustajaa etsi herkullisia tarinoita, joita syntyikin kansainvälisesti melkoinen määrä. Lisäksi ne olivat vuoden parhaimmat bileet, joita mm: Supercell isännöi suomalaiseen tapaan kolmine saunoineen ja paljuineen.

Kaukana ovat nuo vuonna 2008 havaitsemamme haasteet. Yrittäjäilmapiiri on parhaimmassa kukassaan sitten kuplan puhkeamisen, kansainvälinen raha on löytänyt Suomen ja suomalaiset alan kasvuyrittäjät. Tapaamani noin 20 yrittäjän myyntitaidot ja bisnesviestit oli hiottu hienoon terään. Mielestäni tärkeimpänä; suomalaisten kasvuyrittäjien asenne on tänään uskomaton, usko tekemiseen ja onnistumiseen on valtava. Rima uskalletaan vihdoinkin asettaa sille korkeudelle, joka vie Suomen ja suomalaiset yritykset kansainväliseen menestykseen.

Uskon, että vuoden 2014 Mitä, Missä, Milloin -kirjassa on parikymmentä suomalaista kasvuyritysmenestystarinaa.

Kirjoittaja: Ari Rahkonen