Tekniikka työviihtyvyyden ja laiteriippumattomuuden tukena

Tommi KujamäkiIlmarisen tuotantopäällikkö toimii tietotekniikan puolella vastuualueenaan loppukäyttäjäpalvelut eli työasemat, mobiililaiteet, AV-tekniikka sekä tällä alueella tarvittavat ohjelmistolisenssit. Kokemusta löytyy myös IT- palvelutuottajan puolelta, IT-palveluiden ulkoistamissopimusten hoidosta sekä myynnillisistä tehtävistä.

LinkedIn


O365, Office 365 ja nolla kolme kuusi viisi. Muutamia vuosia sitten alkoi tarina, jossa kerrottiin, että palvelut menevät pilveen. Jokainen palvelutoimittaja sekä konsultti toistivat tätä samaa mantraa. Markkinoita tutkivat yritykset sekä ohjelmistovalmistajat Microsoft mukaan lukien suitsuttivat samaa asiaa joka tuutissa.

Pari vuotta sitten meillä alkoi työympäristöuudistus, jonka tarkoitus oli muuttaa toimitilamme  dynaamiseksi ympäristöksi. Tämä tarkoitti meidän tapauksessamme työn tekemistä paikasta riippumatta, mitä tukivat niin työvälineet ja -tilat. Muutos oli huomattava aikaisempaan, sillä aikaisemmin meillä oli nimetyt työpisteet.

Työn tekeminen paikasta riippumattomana tuo uudenlaisia haasteita tekniikalle. Nykyinen Office ja Lync-versiomme oli tulossa elinkaarensa päähän. Jotain piti myös tehdä ympäristön ylläpitokustannusten pienentämiseksi.

Ei auttanut kuin lähteä käymään Keilaniemessä Microsoftilla. Ensimmäisen vierailun jälkeen valkeni, millaisia mahdollisuuksia O365 tarjosi. Vierailuja tuli pari lisää, jotta kaikki asiat saatiin käytyä läpi. Tapaamisten jälkeen oli tiedossa, mitä termit Azure, AAD, ADFS, MFA, Intune ja tuo kaikkien huulilla oleva mystinen kirjainnumeroyhdistelmä O365 tarkoittivat.

Aikaa kului ja toimitilan remontti valmistui. Samalla kypsyi myös mietintä Office-tuotteiden siirtämisestä pilveen päätökseksi. Kohti siis tuota O365:ttä. Ennen varsinaista projektia täytyi löytää osaava kumppani, joka sulavasti pystyisi tekemään varsinaisen yliheiton perinteisestä maailmasta pilveen ja vielä siten, että käyttäjät eivät huomaisi mitään.

Kilpailutuksen jälkeen päädyimme, miten sattuikin, Sulava-nimiseen yritykseen. Eteenpäin mentiin. Tahtotila oli päästä pilveen. Kumppani oli valittu. Puuttui enää meidän puoleltamme projektipäällikkö, jotta päästäisiin liikkeelle. Onneksi toimitilamme työympäristöuudistus oli päätöksessä ja siinä ollut projektipäällikkö käytettävissä. Kaikki palaset loksahtivat paikoilleen, ja O365-projektimme pääsi alkuun.

Vaikkakin projektiin oli valmistauduttu etukäteen, heti alkuvaiheessa kävi selväksi, kuinka monisyisestä kokonaisuudesta oli kyse. Pitkin matkaa loimme uusia ja korjasimme vanhoja prosesseja sekä suoritimme siivoustoimintoja eri järjestelmissä.

Puolisen vuotta kokonaisuudessaan meni kalenteriaikaa koko projektin läpiviennin kanssa. Tosin kahtena keskikesän kuukautena lomakauden ollessa päällä emme tehneet mitään.

”Näin jälkikäteen katsottuna saimme aikaan paljon hyvää ja loimme vakaan pohjan käyttäjiemme palveluiden digitalisoitumiselle. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.”

O365-projektimme ei olisi onnistunut ilman hyvää projektipäällikköämme Anua, jonka suoritus oli huima ja vauhti kiihtyi vaan loppua kohti. Kiitos kuuluu myös kaikille projektissa mukana olleille sulavalaisille, etenkin Artulle ja Artolle. He toimivat pääpukareina tässä kokonaisuudessa.

Nyt kun tämä kokonaisuus on saatu pakettiin, niin vuodenvaihteen jälkeen alkavat rattaat pyörimään täydellä vauhdilla. Kuitenkin ennen sitä on aika henkäistä ja rauhoittua, nauttia joulun rauhasta ja uuden vuoden juhlasta.

Hyvää joulua ja uutta vuotta kaikille!