Kaikella on elinkaarensa

Harri Karjalainen toimii Finavian tietohallintojohtajana. Hän on IT:n modernisoija ja digitaalisen agendan vahva edistäjä. Ennen nykyistä tehtävää hän uudisti tietohallintoja Lassila & Tikanojalla sekä Glastonissa

LinkedIn


Maailma on muuttunut, sanotaan. Digitaalinen distruptio ei jätä yhtään kiveä kääntämättä, ja on vain ajan kysymys, milloin se iskee omalle kohdalleen. Loppuun kalutut case-esimerkit Kodakin ja Blockbusterin kuolemasta ovat todiste tästä, kuten myös Nokian kännykkä-saaga. Mutta onko maailma oikeasti muuttunut vai onko kaikki tämä nähty jo ennenkin?

Otetaanpa hieman historiasta perspektiiviä asioihin: autot ja traktorit distruptoivat hyvät hevos-businekset, jääkaappien myötä hävisivät jään markkinat eikä kynttilätehtaitakaan tarvittu entiseen malliin sähkövalon yleistyttyä.

Teknologinen kehitys on jo pitkän aikaa vienyt ihmiskuntaa eteenpäin tuhoten siinä sivussa vanhoja, tehottomia tapoja tehdä asioita. Tai siis ihmiset itse ovat hylänneet nuo vanhat tavat kun on keksitty uusi, fiksumpi tapa. Ja tuo uusi tapa on elänyt, kunnes taas jonain päivänä sekin muuttuu vanhaksi tavaksi, uuden fiksumman tavan tullessa tilalle.

”Bittejä on nopeampi muuttaa kuin fyysistä maailmaa. Parhaat organisaatiot ovat ymmärtäneet, että tätä luonnonlakia on turha vastustaa”

Kaikella tuntuu olevan luonnollinen elinkaari, olipa kyse sitten tavoista, tuotteista, yrityksistä tai organisaatioista. Ennen nuo kaaret olivat pitkiä ja muutos hidasta, mutta nyt maailman digitalisoituessa muutosvauhti näyttää kiihtyvän eksponentiaalisesti. Bittejä on nopeampi muuttaa kuin fyysistä maailmaa.

Parhaat organisaatiot ovat ymmärtäneet, että tätä luonnonlakia on turha vastustaa. Heidän kulttuurissaan vanhojen tapojen korvaaminen uusilla ja fiksummilla nähdään mieluummin mahdollisuutena kuin uhkana. Yritykselle tämä tarkoittaa mahdollisuutta hypätä vanhalta, kuolevalta elinkaarelta uudelle, nousevalle sellaiselle. Hyppyyn sisältyy tietysti paljon riskejä, mutta hienoa on ollut huomata, että monet isotkin yritykset maassamme ovat lähteneet tälle tielle; OP ja Posti vaikkapa hyvinä esimerkkeinä.

IT-organisaatiot yritysten sisällä ovat näiden muutosvoimien keskiössä. Hyvin monessa yrityksessä mietitään kuumeisesti, mikä tietohallinnon rooli digitalisaatiossa on nyt, ja mikä sen pitäisi olla jatkossa. Missä kohtaa elinkaarta nykyinen IT:n toimintamalli on menossa, ja milloin on oikea aika lähteä yrittämään hyppyä uudelle kaarelle. Miten se tehdään ja kuka sitä hyppyä johtaa.

Nyt vuoden lähetessä loppuaan on jokaisen hyvä vetää tilinpäätöstä menneestä ja linjata tulevaa: haluammeko olla oman alamme Kodakkeja ja Bockbustereita tekemässä hyvin sitä, mitä aina olemme aina ennenkin tehneet hamaan loppuun saakka. Vai olisiko nyt oikea aika yrittää tunnistaa se uusi elinkaari ja pyrkiä hyppäämään sinne mahdollisimman nopeasti. Kaikella on elinkaarensa, myös CIO:lla.