Office 2019 esiversio julkaistu – me testasimme sen

Office 2019:n esiversio julkaistiin vappuaattona julkiseen koekäyttöön. Tämä tapa noudattelee osin Windows 10:stä tuttua Insider-mallia, jossa testausta tehdään laajasti ja palautetta voidaan kerätä useamman kuukauden ajalta ennen lopullista julkaisua.

Tässä ensimmäisessä esiversiossa on mukana kaikki tutut Office-tuottavuusohjelmat, eli Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access, Project, Visio sekä OneNote. Välillä kummastelen tarvitaanko esimerkiksi Publisheria yhä, mutta sillekin tuntuu maailmalla oma vannoutunut käyttäjäkuntansa olevan.

 

Office 365 ProPlus ja Office 2019

Microsoft on jo vuosia puhunut Office 365 ProPlus-paketista, tarkoittaessaan näitä tuttuja Office-ohjelmia. Nimeämiskäytäntö on ehkä ollut aavistuksen sekava, kun mukana on yhä myös Office 2016. ProPlus – tässä yhteydessä – tarkoittaa Office 365-pilvipalvelun kautta tiiviisti päivittyvää pakettia, kun taas vuosinumerolla varustettu versio on verkkaisemmin päivittyvä. Voisi ehkä karkeasti todeta, että Office 2019 tulee olemaan sitä, mitä Office 365 ProPlus on jo ollut viime kuukausina.

Yritykset haluavat toisinaan hankkia  ja paremmin hallita Office-ohjelmistojen päivitystä, ja tähän tarpeeseen Office 2019 on paras vaihtoehto. Hankkimalla Office 2019-lisenssin aikanaan, kun se on mahdollista, voi yritys rauhoittaa päivitykset haluamaansa rytmiin.

Office 365 ProPlus on tietysti suositeltavin malli mutta sen myötä tulee siirtyä moderniin hallintamalliin, jossa työasemaohjelmistot päivittyvät tiiviisti ja ehkäpä ilman IT-osaston siunausta tai ennakkovalidointia.

 

Office 2019 esiversion asennus

Office 2019 tukee pelkästään Click-to-Run (C2R) asennusta, joka on ollut tekniikkana käytössä jo kahdessa edellisessä Office-versiossa. Asennusohjelma hakee bitit suoraan pilvipalvelusta, eikä vanhanaikaista tapaa jossa suuri asennuspaketti kopioidaan ensin työasemalle lähiverkosta, enää tueta.

Päätin kokeilla Office 2019 esiversiota rakentamalla ensin tyhjän Windows 10-työaseman uusimmalla April 2018 Updatella, eli 1803-biteillä. Näin mahdolliset ongelmat eivät ainakaan johtuisi vanhentuneesta käyttöjärjestelmästä.

Esiversion bitit voi hakea Microsoftin Collaborate-portaalista, ja tällä hetkellä jakelussa on vain yksi versio joka sisältää kaikki Office-ohjelmistot (eli myös Vision, joskin Project Pro-ohjelmisto on erillisessä paketissa).

Asennus suoritetaan komentoriviltä, ja tämän yksinkertaisemmaksi ei näin monipuolisen ohjelmiston asennus oikeastaan voi enää muuttua.

Lisenssiehtojen tavaamisen jälkeen riittää, kun malttaa odotella viitisen minuuttia. Käytin asennuksessa virtualisoitua Windows 10-palvelinta, jolle allokoin 6 GB muistia ja 2 virtuaalista prosessoriydintä.

Asennus ei muuta kysele, ja Officen käyttö voi alkaa.

Ensi näkemältä mikään ei ole muuttunut. Kunnes muistan, että käytän päivätyössäni Office 365 ProPlussaa, jossa suuri osa Office 2019 esiversion muutoksista on ollut jo useamman kuukauden käytettävissäni. Yksi näistä on uusi Backstage-näkymä, joka esimerkiksi Wordissa näyttää entistä siistimmältä ja yksinkertaisemmalta.

 

Mitä uutta Office 2019 sitten tuo?

Ennakoitu julkaisu on kuluvan vuoden loppupuolella, joten tässä vaiheessa suurin osa uusista ominaisuuksista on vielä julkistamatta. Tärkeimpiin muutoksiin kuuluu kuitenkin tuki vain Windows 10:lle, eli vanhemmat Windows-versiot eivät tule hyötymään Office 2019:sta. Lisäksi Office 2019 tulee sisältämään kiinteästi vain ne ominaisuudet, jotka julkaisuvaiheessa ovat mukana. Kuukausittaiset päivitykset ovat jatkossakin vain Office 365 ProPlus-versiolle, eivät 2019-versiolle.

Suurin – ja melkeinpä ainoa – uudistus esiversiossa on toistaiseksi Click-to-Run-mekanismin testaus. Tähän voi käyttää yllä kuvaamaani klassista setup.exe-asennusta, tai Office Deployment Toolilla tapahtuvaa asennuksen käskyttämistä ja parametrisointia.

Office 2019 esiversio macOS-ympäristöön on tulossa myöhemmin. Vanhentuneet SharePoint Designer (2013) ja InfoPath ovat nyt myös pysyvästi paketista pois. Tätä artikkelia kirjoittaessa tuli myös tieto, että OneNoten desktop-versio poistuu aikanaan Office 2019 julkaisun yhteydessä ja jatkossa käytettävissä on Windows 10-appi OneNotea varten. Vanha OneNote 2016 toki toimii jatkossakin.

Tulevina kuukausina on odotettavissa päivityksiä Office 2019 esiversioon, jotka noudattelevat pitkälti nykyisiä ja tulevia Office 365 ProPlus ominaisuuksia.