Android Device Administrator tuki päättyy

Android Device Administrator tuki Intunessa päättyy elokuussa 2024. Tässä kirjoituksessa vinkit miten pääset Android Enterprise -siirtymässä alkuun!

Google ilmoitti jo vuonna 2017, että Android Device Administrator -laitteet, joilla pääsy Google Mobile Services (GMS) -palveluun tulevat poistumaan käytöstä. Jo Android 10 -versiosta lähtien ei Android Device Administrator -laitteita voida MDM-ratkaisuilla hallita kokonaisvaltaisesti, vaan vaaditaan Android Enterprise -mallia. Android 14:sta ei käytännössä ole mitään jälkiä Android Device Administrator -mallista.

Microsoft on kehottanut jo vuonna 2020, että olisi syytä aloittaa siirtyminen Android Device Administrator -mallista Android Enterpriseen. Nyt vihdoin 7.9.2023 ilmoitettiin, että Microsoft Intune MDM lopettaa Android Device Administrator -mallin tukemisen elokuussa 2024.

Mitä tämä tarkoittaa?

  • Intune enroll Android Device Administrator -malliin ei ole mahdollista
  • Intunella ei voida hallita tai hillitä Android Device Administrator -laitteita
  • Intunen tekninen tuki ei tarjoa tukea Android Device Administrator -laitteille, jotka ovat edelleen Intunessa

Tässä on jonkin verran poikkeuksia niillä laitteilla, joilla ei ole pääsyä GMS-palveluun:

  • Tuki jatkuu vielä kevennettynä. Näitä laitteita on esimerkiksi Kiinan markkinoilla useita
  • Microsoft Teams -sertifioidut Android-laitteet tullaan migroimaan 2024 H1 aikana firmware päivityksellä Android Open Source Projektin malliin hallita laitteita Intunella

Miten alkuun?

Aivan ensimmäisenä olisi tärkeää kartoittaa Android Device Administrator -laitteet ja niiden käyttötarkoitus.

Laitteet löytyvät helposti Intunesta, suodattamalla laitenäkymässä Android Device Administrator -laitteet.

  1. Mene Intunessa Devices -> All Devices ja suodata näkymään Android (device administrator) näkymän mukaisesti
  2. Voit exportata laitteet csv-muotoon ja tehdä excelillä taikoja listalle
  3. Lista on hyvää faktaa siitä, minkälaisia laitteita on vielä käytössä Android Device Administrator -mallilla

Tämän jälkeen pitää ymmärtää mikä on laitteen käyttötarkoitus:

Personal device

eli laitteet, jotka ovat käyttäjän omistamia TAI käytössä on vain personal enrollment myös organisaation omistamiin laitteisiin. Näiden tilanne on suhteellisen helppo, sillä laitteet voidaan lähes sellaisenaan migroida Android Enterprise Personally-owned with Work profile -mallille. Muitakin vaihtoehtoja löytyy, esim. App Protection policyjen hyödyntäminen.

Corporate device

eli laitteet, jotka organisaatio omistaa, pitää käytännössä palauttaa tehdasasetuksille ja aloittaa laitteen käyttö puhtaalta pöydältä. Tämän tyylisten laitteiden migrointi Android Enterpriseen pitää suunnitella tapauskohtaisesti eli riippuu täysin laitteen käyttötarkoituksesta. Seassa voi olla jaettuja laitteita, taski- tai kioskilaitteita. Näille tapauksille onneksi löytyy hyvät vaihtoehdot Android Enterprise -mallista.

  • Android Enterprise Dedicated devices –malli on nimenomaan tarkoitettu esim. kioskilaitteille tai jaetuille laitteille
  • Android Enterprise Fully managed –malli on taas tarkoitettu yhden käyttäjän taskilaitteille tai esimerkiksi “työpuhelimeksi”

Kuinka voimme auttaa?

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää miten teidän organisaatiossa päästään siirtymään fiksusti Android Device Administrator -mallista Android Enterpriseen, miten Teams Android -laitteet saadaan paremmin hallintaan tai miten rakennetaan kioski-, fully managed- tai jaettu laite teidän tarpeisiin.

Laitehallintapalveluillamme mahdollistamme organisaatiolle jatkuvasti päivittyvän ja ajan tasalla olevan päätelaiteympäristön. Palvelut ja sovellukset ovat kaikkialta käytettävissä ja niiden hallinta on mahdollisimman automatisoitua.

Modernin päätelaitehallinnan palvelumme kattavat sekä työasemat että mobiililaitteet. Sulavan laitehallintapalvelut varmistavat toimivat ratkaisut sekä mobiililaitteiden että Windows-/Mac-työasemien moderniin hallintaan. Lisäksi toimitamme organisaatioille myös palvelut etäyhteyksien hallintaan ja sovellusten julkaisemiseen.