Yhteisöviestintä murroksessa: tunnista kolme yammailijatyyppiä

Hanna Hannuksela työskentelee viestinnän asiantuntijana Suomen ABB:llä. Sisäisen somen puolestapuhuja on saanut työyhteisössä liikanimen Rouva Yammer.

Twitter: @HannaHannuksela

LinkedIn: Hanna Hannuksela

ABB:llä päätettiin noin kaksi vuotta sitten helpottaa yhteistyötä yli matriisiorganisaation siilojen ja ottaa käyttöön Yammer. Iso kulttuurinmuutos karrikoi esiin kolme erilaista tapaa suhtautua uuteen viestintävälineeseen.

Touhukas käytti Yammeria suvereenisti jo pilottivaiheessa. Hän postaa, vastaa, peukuttaa ja jakaa. On perustanut työ- ja harrasteryhmiä sekä omia verkostoja yhteistyöhön asiakkaiden ja alihankkijoiden kanssa. Touhukkaan tunnistaa valppaasta katseesta, nopeista liikkeistä ja lukuisista älylaitteista ympärillään.

Tuumailija epäröi ensin koko naamakirjatyyppiseen yrityksen sisäiseen sosiaaliseen yhteisöön liittymistä, mutta rohkaistui lopulta, kun kuuli pomolta, että tiimipalaverien muistiot löytyvät vain Yammerista. Oman tilin hän avasi koulutuksessa.

Tuumailija seuraa mielellään keskusteluja eri ryhmissä – etenkin omaan työhönsä liittyvissä. Näin hän pysyy tietoisena ajankohtaisista asioista, mutta innostuu vain harvoin lausumaan oman painavan sanansa keskustelussa.

Tyrmääjä ei ole kirjautunut Yammeriin. Eikä kirjaudu, mikäli se hänestä riippuu. Tyrmääjä ei ymmärrä, miten jollakulla on aikaa moiseen. Hänestä yhteistyö sujuu vallan mainiosti lähettämällä sähköpostia, soittamalla ja pitämällä palavereita.

Touhukas on mielellään mukana Yammerin promoamisessa. Hän neuvoo kollegoitaan, jakaa parhaita käytäntöjä intrajutuissa ja bloggaa kokemuksistaan sisäisessä blogissa. Myös Tuumailijan viimeiset epäilykset karisivat, kun ABB:llä otettiin käyttöön Office 365 -työympäristö. Yammerista löytyi nopeasti apu moneen muutostilanteen ongelmaan.

Tyrmääjä pysyy edelleen järkähtämättömästi kannassaan. Tosin tasapaino saattaa järkkyä, sillä Yammer on keskeinen osa uutta, ensi vuonna laajasti käyttöön otettavaa sosiaalista intranetiä. Sitä odotellessa: rauhallista joulua ja avoimen yhteistyön uutta vuotta!