Digityöläisen työaika – onko sellaista?

Milla Kettunen työskentelee Sofigatessa ja viettää päivänsä viestinnän ja markkinointiviestinnän parissa. Siisteintä juuri nyt on Twitter ja #parantajat! (@milla_kettunen). Sofigate on tietohallintojen johtamisen ja kehittämisen palvelutalo sekä suunnittelutoimisto, joka auttaa asiakkaitaan IT:n liiketoimintalähtöisessä johtamisessa.

Tietotyö, digityö, liikkuva työ, etätyö, läsnätyö. Pilvipalveluiden ansiosta työtä voi tehdä nykyään missä ja milloin vain, aikavyöhykkeestä ja laitteesta riippumatta. Työntekijät ovat jatkuvasti “online” ja somen siirtyessä osaksi myös työelämää, työntekijällä ja työnantajalla on mahdollisuus kommunikoida yli perinteisten työaikojen ja -välineiden. Miten nykyään määritellään tietotyöläisen työaika?

Työnantajat antavat työntekijöille nykyään paljon vapauksia tehdä työtä paikasta ja ajasta riippumatta. Antamalla sopivasti vapautta motivoidaan tehokkaaseen ja vastuulliseen työntekoon. Kun työtä tehdään ajasta joustaen, miten nykyään määritellään työaika?

Aamuihmiset aloittavat työpäivänsä jo kuudelta, iltaihmisten tullessa konttorille vasta heidän lounasaikaansa. Päiväihmiset saattavat pitää parin tunnin lounas- tai vaikkapa treenitaukoja keskellä päivää ja perheelliset jatkavat työntekoa usein iltamyöhään.  Työaikojen muistuttaessa enemmän vuorotyötä, miten esimerkiksi järjestetään näille kaikille ihmistyypille sopiva palaveri?

Tarkoittaako liukuva työaika samaa myös työnantajan puolelta? Onko hyväksyttävä, että aamuvirkku esimies lähettää tekstiviestejä aamuseitsemältä, tai iltaisin työskentelevä aloittaa WhatsApp–keskustelun iltakahdeksalta? Se, lukeeko sähköposteja iltaisin tai aamuisin, on pääsääntöisesti jokaisen itse päätettävissä. Mutta esimerkiksi pikaviestit, joita käytetään myös perheen ja ystävien väliseen yhteydenpitoon, ilmoittavat itsestään puhelimessasi oli kyseessä sitten ystävä tai työkaveri.

Olen työskennellyt koko urani pilvipalveluiden maailmassa. Teen töitä kotoa, kahvilasta, kirjastosta tai bussista ihan yhtä sujuvasti kuin toimistoltakin. Olen tuottavimmillani heti aamusta tai illallisen jälkeen, ja sitä mukaillen aikataulutan toisinaan myös omat päiväni. Työnantajani tarjoaa tähän loistavat puitteet, sillä työvälineeni ovat modernit, palvelut toimivat ja minuun luotetaan, vaikka joskus teenkin työni muualla kuin toimistolla. Pidän yhteyttä kollegoihini paljon Lyncin, tekstiviestien ja WhatsAppin kautta. Mutta näitä mainitsemiani kanavia käytän vain ns. perinteisellä työajalla.

Minä pidän omana valintanani ja päätöksenäni sitä, että teen toisinaan osan töistäni illalla, normaalin työajan ulkopuolella. En kuitenkaan koe, että minun pitäisi olla tuolloin kollegoideni saavutettavissa, vaan se on minulle ns. hiljaista työaikaa. En myöskään viestittele kollegoilleni tuolloin, vaikka Lync ilmoittaakin joidenkin heistä olevan ”online”.  Jätän usein jopa sähköpostivastausten lähettämisen seuraavaan aamuun. Miksi? Koska koen näin kunnioittavani myös kollegoideni vapaa-aikaa – eli sitä aikaa, jota käytetään työstä palautumiseen ja rentoutumiseen.

Työajan käsite muuttuu digitalisoituvassa maailmassa lähes samaa vauhtia kuin maailma itse. Riittääkö 8-16 tai jokin muu aika yleisohjeistuksena tietotyöyhteisölle? Minun mielestäni riittää, sillä työajoista joustaminen on jokaisen työntekijän ja myös työnantajan oma valinta. Ja koska minun työaikani joustaa ehkä eri tavalla kuin kollegani, on minun epäreilua vaatia hänen olevan käytettävissä kun minulle sopii.

Entä sinä? Joustaako sinun työaikasi myös kollegasi työajan mukaan?