Tehdään etätöitä koronan jälkeenkin

Koronaviruksen ensimmäinen aalto on kuulemma ohitse, toinen aalto tulee ehkä, kukaan ei tiedä miltä syksy näyttää. Kesälomat pyörivät jo täyttä häkää ja lapset ovat vapaana kuin taivaan linnut. Millainen ”koronakevät” oli etätyön tekemistä ajatellen, mitä etätyö voi antaa työntekijälle ja mitä ottaa huomioon, jotta työ onnistuu parhaiten?

Koronakevät ei anna oikeaa kuvaa siitä, miten työn tekemisen voi jakaa työpaikan ja kodin välille. Tänä keväänä moni yritys joutui hätistämään käytännössä kaikki työntekijänsä tekemään työtä kotoa, joka aiheutti monta hyvää ja huonoa lopputulosta.

Niille, joilla oli tarvittavat tekniset tietotaidot ja joille työnantaja oli jo aiemmin luonut paikasta riippumatonta työskentelyä tukevan IT-ympäristön, muutos työntekemisen tavoissa oli helppo. Tutkimusdatan valossa näyttää kuitenkin siltä, että näiden työntekijöiden osalta tuottavuus kasvoi (päivässä sai enemmän aikaan kuin ennen) ja työuupumus väheni, kun työpäivän mallin sai itse päättää.

Sen sijaan ihmiset eritoten niissä yrityksissä, joissa ei ollut kunnon valmiuksia työn tekemiseen kotoa, joutuivat ongelmiin. Tietotekniikka ei ollut ajan tasalla, uusia työkaluja piti ottaa kiireellä käyttöön, ja pelisäännöt työn tekemisen suhteen olivat puutteellisia. Ei ihmekään, että nämä ihmiset kokivat teknologiastressiä ja työn tekemisen vaikeammaksi kotoa kuin konttorilta.

Samoin, ihmiset kokivat työn tekemisen kotoa eri tavoin. Työntekijät, joilla oli oma työhuone ja työrauha kotona olivat toisessa tilanteessa kuin he, jotka joutuivat kiireellä tekemään kotiin pienen työskentelytilan ja hakivat työrauhaa muulta perheeltä kuulokkeet korvilla.

Nyt, kun tilanne alkaa mainitun ensimmäisen (ja toivottavasti viimeisen!) aallon jälkeen rauhoittua, jotkin yritykset ovat kiireellä määräämässä työntekijöitään palaamaan konttorille, pois kotoa. Syiksi on mainittu konttorin turvaa ja yhteisöllisyyttä, joka syntyy väitteen mukaan vain fyysisissä kohtaamisissa.

Uskallan väittää, että tämä ei ole se oikea tapa toimia, vaan nyt jos koskaan pitäisi miettiä molempien vaihtoehtojen parhaat puolet. Hyödyntää teknologiaa uudella tapaa siten, että sen avulla voidaan taata vaihtoehtoisia työn tekemisen tapoja erilaisille ihmisille erilaisissa tilanteissa. Ihminen on yksilöllinen, sosiaalinen olento ja meitä ei mahdu kuin yksi per muotti. Emme ole samanlaisia, vaikka voimmekin olla toistemme kaltaisia.

Etätyön anti ja vinkit jatkoon

Huomasitko etätyökeväänä nämä 10 hyvää pointtia mitä kaikkea etätyö voi antaa sinulle työntekijänä?

  • Aamulla herätyskellon voi laittaa soimaan pikkuisen myöhempään, kun työmatka olohuoneeseen on hieman lyhyempi kuin työpaikalle. Myös työpäivää pystyt aikatauluttamaan paremmin.
  • Jos ei ole päivän aikana palavereita, niin naamataulua ei tarvitse ehostaa niin täydelliseksi kuin normi työpäivänä.
  • Säästyy bensaa ja luonto kiittää, kun ei tule työmatkoja.
  • Olet saattanut kyetä keskittymään ja sitä kautta myös jaksanut paremmin jos etätyöolosuhteesi ovat olleet hyvät.
  • Työpaikkalounaaksi on juuri sitä, mitä itse haluat.
  • Jos ei ole kokouksia, vaan esimerkiksi dokumenttien tekoa, on töiden aikataulutus paljon joustavampaa. Ja jos kokouksia on, tuottavuus kasvaa silti merkittävästi kun siirtymiä ei tarvita.
  • Työpisteen ei ole pakko olla koko päivän ajan sama, jos kaipaat vaihtelua.
  • Mobiilinetin kun otat taskuun voit lähteä, vaikka luonnon ääreen, tekemään seuraavan päivän hienoa PowerPoint-esitystä.
  • Työpaikan liikuntahetket voit järjestää täysin, miten itse haluat.
  • Jos aamulla heräät väärällä jalalla ylös, niin palaverin aikana voi onneksi laittaa mikin mutelle.

Millaisia asioita työntekijän sitten kannattaa huomioida, että etätyöpäivä sujuu paremmin?

  • Suunnittele työpäiväsi ja erota siinä työ ja tauko toisistaan, kuten tekisit toimipisteessäsi. Käy kahvilla ja lounaalla ilman tietokonettasi.
  • Muista taukoliikunta!
  • Ole muille läsnä pitämällä puhelin ja Teams auki – tee rauhassa työsi hiljentämällä puhelimesi tai laittamalla Teamsissa statukseksi ”Älä häiritse”.
  • Sovi kollegojesi kanssa kahvitaukoja, jolloin soitatte toisellenne lyhyitä Teams-puheluja. Työn kotona ei tarvitse olla yksinäistä, eikä muista tarvitse olla täysin erossa.


Kirjoittajat:

Petri Jämsen.
Petri toimii asiantuntijana mm. Microsoft Office 365 -opetuksessa ja oppimisessa, kaikissa etäopetukseen liittyvissä haasteissa ja Microsoftin tuotteiden parissa opettajille ja opetushenkilökunnalle. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus ”helpdesk”-hommista it-tuen roolissa.

 

Marko Mikkola.
Senior Consultant, ICT & Cyber Security. Marko on toiminut yli 20 vuoden ajan erilaisissa asiantuntija- ja konsultointitehtävissä, vastannut palveluliiketoiminnasta sekä toiminut kouluttajana.