Onko etätyö vielä etäinen haave sinun organisaatiossasi?

Lomat on takana ja akut ladattu täyteen mukavan ja lämpimän kesäloman jälkeen. Kaikesta innosta huolimatta elokuun alun helteiden aikana kaipasi hieman järvilaiturin vilvoittavia tuulia ja ajatus etätyöstä mökillä alkoi tuntua hyvältä ajatukselta.

Minulle etätyömahdollisuus O365-käyttäjänä on niin luonnollinen ja helposti järjestettävä asia, että aloin miettimään eikö etätyöskentely ole jo mahdollista melkein joka työpaikalla, ja alkaako esimerkiksi tapahtuma ”kansallinen etätyöpäivä” olla turha. Havahduin, kun kuulin YLE Uutisista,  että arvioiden mukaan etätyötä tekee tällä hetkellä vain 15 % työikäisistä. Samassa uutisessa kerrottiin, että kiinnostusta etätyöhön on laajasti, mutta ennakkoluulot ja tiedon puute estävät kokeilemasta.

Etätyöläinen lintsaa – vai onko hän tehokkaampi?

Varmasti monessa organisaatiossa etätyötä vieroksutaan, koska kuvitellaan, että työ ei ole yhtä tehokasta etänä, ja että työntekijä ei ole yhtä tunnollinen, jos hän työskentelee esimerkiksi kotoa. Mielestäni tällainen käsitys kuvastaa organisaation kypsymättömyyttä ja olisin huolestunut kyseisen organisaation ilmapiiristä, jos luottamus työntekijään on tällä tasolla.

Totuus on kyllä se, että etätyöskentelevä tekee usein jopa tehokkaammin ja innovatiivisemmin työtä etänä.  Ongelma lienee monessa organisaatiossa se tosiseikka, että kyetään mittaamaan vain työaikaa eikä aikaansaannosta tai että järjestelmät eivät siihen taivu.

Tietoa on saatavilla ja sitä annetaan

Vaikka luulin, että etätyöskentely on jo arkipäivää lähes jokaisessa yrityksessä, on siis vielä paljon tehtävää tällä saralla. Ennakkoluulot pitää ampua alas ja tietoa tekniikan suomista mahdollisuuksista on saatava kentälle. Sulava on mukana yhtenä pääkumppanina Suomen ympäristökeskuksen ja Microsoftin vetämässä kansallisessa etätyöpäivässä 20.9.2013.  Etätyöpäivä järjestetään nyt kolmatta kertaa ja tavoitteena on moninkertaistaa viimevuotinen etätyöpäivän osallistujamäärä. Tulet kuulemaan meistä lisää tämän asian tiimoilta, kun pilke silmäkulmassa ammumme alas muutamia etätyö-myyttejä.

Välineistä etätyöskentelymahdollisuus on harvoin kiinni. Esimerkiksi Lync mahdollistaa palaverit, keskustelut, ryhmätyöt jne. todella helposti ja kustannustehokkaasti.

Olen vakuuttunut siitä, että jos organisaatio mahdollistaa ja tukee työntekijää tekemään työnsä siellä missä hän kulloinkin on tehokkaimmillaan, tämä näkyy sekä henkilöstötyytyväisyydessä että viimeisellä rivillä.