Kuinka järjestän vanhempainvartit ja ulkopuolisten vierailut koululle etänä – vieraskäyttäjät Microsoft Teamsissa

Taas on aika siirtyä koulutyön pariin ja niin myös Honkkalan peruskoulussa valmistaudutaan uuteen lukuvuoteen. Epävarmuus ja monenlaiset säännöt mietityttävät terveystiedon opettajaa Jaanaa. Tulevaisuuden työtavat ovat epävarmat ja nopeatkin muutokset voivat olla edessä. Tulevaa ei kannata murehtia liikaa, mutta Jaana haluaa varmistua siitä, että jos etäopetusta tulee antaa, se sujuu jouhevasti. Siksi hän on päättänyt rakentaa opetusta ja suunnittelua Teamsiin. Sen käyttäminen on Jaanan mielestä järkevää, vaikka sitten saisikin olla lähiopetuksessa koko vuoden.

Nyt on jo sovittu tulevista huoltajapalavereista, että ne käydään Teamsissä. Jaana oli yllättynyt siitä, miten luontevilta ne olivat tuntuneet. Samalla voidaan käydä oppilaan töitä läpi, kun kaikki dokumentoidaan Teamsiin. Office Lensillä on saatu kuvattua kynä-paperi-hommatkin sähköiseen muotoon.

Ja mikä parasta, arviointidata on näppärästi aina yhdessä paikassa – mukaan lukien myös oppilaiden itsearviointi, josta pystyy helposti seuraamaan oppilaan kehittymistä. Onneksi vieraiden kanssa työskentely onnistuu niin helposti Teamsissä!

Kaikki nämähän ovat jo teknisesti koulun henkilökunnalla hallussa, mitä nyt osalta unohtuu joskus salasana, joka pitää nollata, mutta ei sen kummempaa. Millä välineellä haluaa sitten huoltajapalaverin pitää, niin se on täysin henkilöstä itsestään kiinni. Nykyään on vanhemmilla ja lapsillakin mahdollista ottaa oma Microsoft Teams – tili henkilökohtaiseen käyttöön ja sitten sen tunnuksen voi vieraana kutsua esimerkiksi siihen oppilaspalaveriin. Helppoa, eikö totta?

Vieraskäyttäjistä puheen ollen, Jaanan ei onneksi tarvinnut poistaa kaikkia vierailu- ja opintoretkiä, vaan ne toteutetaan Teamsillä. Monet tahot ovat onneksi tehneet tämän mahdolliseksi. Se on kiva ammatillisen kehittymisen paikka myös Jaanalle itselleen. Heti vuoden alkuun on tiedossa terveyenhoitajan esittäytyminen ja kyselytunti seiskoille.

Toinen asia, mikä harmitti Jaanaa, oli alakoulun puolen läksykerhon järjestäminen, jonka organisointi on hänen vastuullaan. Tämäkin saatiin toteutumaan Teamsin välityksellä! Ulkopuolinen taho pitää läksykerhoa tiistaisin ja torstaisin ja isommat oppilaat pitävät sitä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Täytyykin muistaa järjestää Teamsin kautta yhteys alakoulun luokkiin, jotta pikku oppilaat pääsevät tutustumaan läksykerhon pitäjiin.

Tällä erää oppilaitosten etäopetusta koskeva blogisarjamme tulee päätökseen ja koulu pääsee turvallisesti ja eritoten teknisesti hyvin käyntiin Teamsin avulla. Lisätietoa ja vastauksia kysymyksiisi löydät myös Facebookista Office 365 Opetuksessa ja oppimisessa – ryhmästä. Tervetuloa 😊


Kirjoittajat: Helena Mäkinen, Petri Jämsen