Myynti, markkinointi, talous ja asiakaspalvelu saavat tekoälystä tehokkaan apurin – Copilot uudistaa Dynamics 365 -toimintoja!

Viime kuukausien aikana Microsoft on tuonut aktiivisesti Copilot-ominaisuuksia kaikkiin ohjelmistoihinsa. Copilot on tekoälypohjainen digitaalinen avustaja, joka sisältyy tai lisätään moniin Microsoftin pilvipalveluihin. Copilot perustuu kielimalleihin (Large Language Models, LLM), joiden avulla se ymmärtää keskustelukieltä (yleensä englantia, ja suomen kielen tuki tullee vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla) ja osaa vastata samalla kielellä.

Dynamics 365 on myös saanut osansa Copiloteista, joskin – mielestäni – vähemmän systemaattisesti kuin esimerkiksi M365. Luulisin, että tämä johtuu ohjelmistojen moninaisuudesta, joka on yhdistetty Dynamics 365 -brändin alle, ja osittain Copilotin erilaisesta sovellettavuudesta eri toimintoihin. Tämän blogin tavoitteena on antaa yleiskatsaus tällä hetkellä saatavilla olevista tai pian tulevista Dynamicsiin liittyvistä Copilot-toiminnoista.

Copilot näyttää olevan Microsoftin eri tuotetiimien kehittämä, mikä tarkoittaa, että jokainen Copilot on hieman erilainen kuin toinen. Tämä näkyy M365 Copilotissa eri Office-tuotteille, mutta erityisesti Dynamicsissa, jossa tuotteiden toiminnot vaihtelevat jopa enemmän.

Tämä blogi on kirjoitettu Copilotista Dynamics 365:ssä, mutta mukana on myös erillinen Sales Copilot (toimii muuten myös Salesforce CRM-ohjelmiston kanssa). Tätä ei käsitellä blogissa. Henkilökohtaisesti tuntuu melko oudolta, että Outlook Copilot -toiminnot ovat erilaisia Sales -käyttäjille, kuin mitä ne ovat Field Servicelle.

Tämän pitkän johdannon myötä siirrytään nyt eri Dynamics-sovelluksiin alkaen Customer Experience –sovelluksista eli tuttavallisemmin CRM:stä.

Dynamics 365 Sales ja Dynamics 365 Customer Insights – Journeys

Mielestäni nykyiset Copilotin vahvuudet sopivat parhaiten näihin kahteen Dynamics-sovellukseen. Perinteisessä CRM-ratkaisussa eli Salesissa mahdollisuus pyytää liidi- tai mahdollisuusyhteenvetoa, seurata asiakkaan viimeaikaisia aktiviteetteja tai valmistautua tapaamiseen hyödyn selvästi Copilotin vahvuuksista. Sähköpostitukea on kehitetty edelleen Copilotin avulla verrattuna edelliseen Dynamics Salesin Outlook-apuohjelmaan.

Yrityksen uutispäivitykset ja luonnollisen kielen haku vaikuttaisivat helpoilta (vaikka minusta tuntuu, että Microsoftilla on voimakas halu brändätä kaikki Copilotiksi, mutta eroa tekoälyn ja paremman haun välillä on vaikea nähdä). Toisaalta Copilotin tuotesisältösuositukset (esim. kyky antaa tuotetietoa oikea-aikaisesti) näyttäisivät tuovan pienempiä hyötyjä, ellei katalogissa ole kymmeniä tuhansia tuotteita, joiden välillä on pieniä eroja, tai teknisesti haastavia tuotteita, tai molempia samaan aikaan.

Markkinoinnin työkalussa eli Customer Insights – Journeys -sovelluksessa Copilot antaa apua sähköpostin luomiseen, viestien uudelleenkirjoittamiseen, kuvasuosituksiin ja brändiprofiileihin sekä tarjoaa uudelleenkäytettäviä malleja ja tyylimuotoja. Mahdollisuus luoda asiakaspolku (virallisesti asiakassiirtymä) eli customer journey kuvaamalla se luonnollisella kielellä ja segmentin optimointi kyselyavustajan avulla auttavat varmasti kokenuttakin käyttäjää aloittelijasta puhumattakaan. Suurin osa näistä ominaisuuksista tulee ensi vuoden alussa, joten jää vielä nähtäväksi, miten hyvin ne toimivat tosielämässä.

Dynamics 365 Customer Insights – Data

Vuoropuhelu datan kanssa (tällä hetkellä Public Preview -vaiheessa) näyttää olevan mielenkiintoisin Copilot-ominaisuus, vaikka en ole vielä päässyt testaamaan sitä. Tietojen laaturaportti (samoin vasta Public Preview) vaikuttaa myös hyödylliseltä. Segmenttien luominen kehotteineen ja ominaisuuksiin liittyvä apu on tuttu muista Customer Experience -sovelluksista.

Dynamics 365 Customer Service

Tässä sovelluksessa Copilot ehdottaa varsin taitavasti oikeita ongelman ratkaisuun soveltuvia KB-artikkeleita sekä avustaa Copilot Studion avulla asiakaspalvelijaa hyödyntäen sekä sisäisiä että luotettuja ulkoisia lähteitä. Kuten muissakin Customer Experience -sovelluksissa, Copilot voi laatia sähköposti- ja viestivastauksia, joiden pitäisi selvästi helpottaa aiempaa tapaa. Vain tätä sovellusta varten Copilot tarjoaa analytiikan sen vaikutuksista liiketoimintaan (esim. Copilotin käytön hyödyt).

Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta toiminnolta, ja odotan Microsoftin lisäävän sen muihin sovelluksiin. Microsoft on itse ottanut käyttöön Copilot-ominaisuudet omassa customer servicessään. Tulokset olivat rohkaisevia. Lue blogi tästä.

Dynamics 365 Field Service

Tässä Copilot on rajoitettu – ainakin toistaiseksi vain – kahteen toimintoon; työtilauksen yhteenvetoon ja Outlook-apuohjelmaan. Molemmat näyttävät olevan hyödyllisiä, mutta eivät millään tavalla uraauurtavia.

Dynamics 365 Business Central

Microsoftin pienille ja keskisuurille yrityksille suunnatussa ERP-ratkaisussa Copilot-toiminnallisuus on rajallinen: pankkitilien täsmäytykset (parannettu versio olemassa olevasta toiminnosta, jolla on mielestäni rajallinen sovellus Suomessa viitenumeroiden laajan käytön vuoksi), tuotekuvauksen valmistelu (ellei luettelossa ole satoja tuotteita) ja Business Central -tuki.

Dynamics 365 Finance & Operations

Myyntisaamisten perinnän yhteenveto on ollut saatavilla jo jonkin aikaa ja näen sen käytön Suomessa vähäisenä. Toisaalta hallinnollisten tehtävien hallinta ja raporttien luominen tekoälyn avulla kuulostaa jännittävältä. Valitettavasti joudumme odottamaan esikatseluversion julkaisua helmikuuhun 2024.

Dynamics 365:n Supply Chain

Suurin Copilotiin liittyvä uudistus on tulossa Supply Chain -toimintoon tammikuussa 2024, ja se rajoittuu aluksi Yhdysvaltoihin – parempien ostopäätösten tekemiseen hankinnasta maksuun -prosesseissa. Näen sille vain vähäistä käyttöä Suomessa, vaikka yrityksille, joilla on tuhansia ostotilauksia maksamatta samanaikaisesti, se voisi olla hyödyllinen.

Näkisin, että Copilot-toiminnosta, mikä tarkistaa varaston tilanteen tai käyttää sitä chatbotissä verkkosivustolla, tulee vain rajoitetusti hyötyä, koska luvut voi olla helpompi tarkastella suoraan järjestelmästä. Keskusteluapu ja ohjaus (kuten muissakin sovelluksissa) on hyödyllistä, mutta ei todennäköisesti uraauurtavaa.

Lue lisää sisaryrityksemme sivuille tehdystä blogipostauksesta, johon annoin haastattelun:
Unleashing the power of Copilot in Dynamics 365 Finance and Supply Chain Management.

Dynamics 365 Project Operations

Copilot ja Project Operations on se kokonaisuus, joka innostaa minua. Vielä toistaiseksi minulla ei ole ollut mahdollisuutta testata sitä, mutta kuvaukset kuulostavat erittäin lupaavilta. Kyky analysoida riskejä, laatia projektisuunnitelmia ja tilannekatsauksia säästäisi helposti paljon aikaa ja vaivaa. Jään odottamaan, miten tämä toimii käytännössä.

Päätelmät

Kuten yllä olevasta analyysistä näet, Copilot-ominaisuuksien taso vaihtelee Dynamics-sovelluksen mukaan. Tämä johtuu osittain toiminnallisuudesta (Copilot-sovellusten löytäminen kirjanpitoon on vaikeampaa, mikä vaihtelee merkittävästi maittain ja organisaatioittain) ja osittain Copilotin vahvuuksista. Ne liittyvät erityisesti tekstin ymmärtämiseen, tuottamiseen ja korjaamiseen.

Kuten minkä tahansa uuden palvelun kohdalla, kokemuksemme Copilotista osoittavat, että se on vahvasti kehitysvaiheessa. Microsoft panostaa tähän suuresti, mikä näkyy jatkuvissa parannuksissa. Mutta toisaalta Copilotilla (melkein kuten meilläkin ihmisillä) voi olla paremmat ja huonommat päivänsä. Mutta kannattaa kokeilla silloin tällöin parin viikon kuluttua. Olen myös kuullut luotettavista lähteistä, että Microsoft toivoo jokaisen Copilot käyttäjän tai koekäyttäjän antavan aktiivisesti palautetta Copilotista – peukku ylös tai peukku alas siis joka kerta, kun kokeilet tai teet jotain tukiälyn kanssa!

Jos haluat keskustella lisää Copilotista M365:ssä tai Dynamics 365:ssä, ota yhteyttä Sulavaan.

Autamme mielellämme myös muissa Dynamicsiin liittyvissä kysymyksissä!

Tutustu Sulavan Dynamics 365 -koulutuksiin

Haluatko oppia käyttämään Dynamics 365 -tuotteita sujuvasti tekoälyn aikakaudella? Microsoftin koulutuskumppanina järjestämme virallisia Dynamics 365 -koulutuksia, joiden avulla otat teknologiat haltuun. Valikoimastamme löydät koulutukset muun muassa palveluihin: Dynamics 365 for Sales, Customer Insights – Journeys, Finance, Field Service sekä Business Central.

Tutustu myös Sulavan markkinoinnin ja myynnin modernisoinnin ja asiakkuuden hallinnan palveluihin