Sydämeltään Sulava – ytimessä hyvin voiva henkilöstö ja yhteinen yrityskulttuuri

Juha Heikkonen on Sulavan henkilöstö- ja henkilöstön kehittämisen johtaja. Aiemmin Juha toimi Sulavalla liiketoimintajohtajana, ja meille hän tuli työskenneltyään liki 12 vuotta Microsoftilla. Tässä jutussa keskustelemme Juhan kanssa siitä, mikä Sulavalle on erityisen tärkeää jos puhutaan henkilöstön viihtyvyydestä, sitoutumisesta ja hyvinvoinnista.

Kuluvana syksynä Sulavalla on tehty laajasti yrityksen arvoihin liittyvää työtä; täsmennetään, kirkastetaan ja sovitaan yhdessä, mitkä ovat yrityksen kulttuuri ja arvot, ensimmäistä kertaa yrityksen historiassa. Koko henkilöstö on mukana miettimässä mikä Sulavan yrityskulttuuri on sisimmältään. Työ tehdään muutaman kuukauden kuluessa pienemmillä kokoonpanoilla yhdessä kumppanin kanssa ja joulukuun puolivälissä homma huipentuu yhteiseen kokoontumiseen, jossa tehdään päätöksiä. Tämän jälkeen kulttuuria ja arvoja ylläpidetään jatkuvalla työllä.

Sulavat suppailemassa– Otamme vahvan pulssin koko henkilöstöltä, mikä heidän mielestään on Sulava ja mikä on heille tärkeää. Kaikkien tulee olla sitä mieltä, että arvot ja kulttuuri ovat totta. Tästä eteenpäin toteutamme niitä sitten käytännössä, että ne näkyvät kaikessa toiminnassamme.

Henkilöstön aktiivinen itsensä kehittäminen on Sulavan toiminnan ydintä jatkuvasti muuttuvassa pilvimaailmassa. Kerro siitä lisää.

– Meillä kehittyminen on aidosti jokapäiväistä. Se toteutuu muun muassa kollegakeskustelujen kautta, ongelmanratkaisussa, uusien asioiden opettelussa ja aktiivisella kouluttautumisella. Osallistumme runsaasti kansainväliseen koulutukseen ja seminaareihin, joista saadaan ensikäden tieto tuotua Suomeen. Kulutamme paljon eri tahojen tuottamaa tietoa kuten webinaareja, artikkeleita, blogeja ja kirjallisuutta. Opittu tieto jalostetaan asiakkaille ja sisäisesti. Keskeinen osa kehittämistämme on, että investoimme kansainvälisiin tapahtumiin osallistumiseen, niissä olemme läsnä monen hengen voimin.

– Meillä asiantuntijat kehittävät omaa asiantuntijabrändiään aktiivisesti muun muassa julkaisemalla blogeja, päivityksillä sosiaalisessa mediassa ja esiintymällä. Jos tämä ei ole ennestään tuttua tai kokeneempikin tarvitsee sparrailua, saa meiltä avun näissä kehittymiseen.

Millainen on Sulavalla työn ja vapaa-ajan välinen suhde?

– Sulavalla on äärimmäisen tärkeää, että ihminen voi kotonaan hyvin. Meillä on poikkeuksellista, että töitä tehdään vapaa-ajalla. Tottakai toimimme jos asiakkaan hanke jotain vaatii. Mutta viikonloppuisin esimerkiksi ei oleteta, että töitä tehdään. Töissä ollessa ja kun on tilanne päällä tehdään täysillä, mutta se ei ole jatkuva olotila. Kun on aika olla perheen kanssa tai tehdä jotain muuta, sitä kunnioitetaan. Kaikki lähtee tässäkin esimerkistä; toimitusjohtajamme poistui kick-offistamme virallisen osuuden jälkeen viettämään aikaa perheen kanssa ja kertoi sen henkilökunnalle. Kukaan ei kyseenalaista, etteikö näin voisi tehdä, vaan päinvastoin. Sulavat olivat ylpeitä siitä, että Aki toimii arvojensa mukaisesti.

Sulava seminaariMitä me teemme yhdessä muutakin kuin töitä?

– Viime keväänä ja nyt syksyllä järjestimme etätyömahdollisuuden ulkomailla, joka on kova juttu. Se on työkeikka, johon on sovittu yhteiset säännöt. Jokainen huolehtii matkakuluista, Sulava puolestaan huolehtii puitteet kuntoon, jotta työtä voidaan tehdä. Näin pääsee vaihtelevaan ympäristöön tekemään töitä, se on hyvä tiimiytymisen ja yhteishengen tiivistämisen mahdollisuus. Se ei ole viikon biletysputki vaan jokainen huolehtii omista töistään. Altaan reunalla on makeampi työskennellä.

– Meillä on myös vuotuinen pikkujoulukeikka ulkomaille, jossa on yhteinen kick-off -palaveri ja sitten tiimiytymistä vapaa-ajalla. Perinteisesti olemme keväisin käyneet Vierumäellä tekemässä kuntotestit. Harrasteryhmiä on meillä myös iso määrä ja kannustamme tekemään lisää. Tuemme vapaa-ajan harrastuksia niin kulttuurin kuin liikunnan osalta. Lisäksi meillä tehdään yhdessä paljon ex-tempore, esimerkiksi kuukausipalaverien jälkeen. WhatsApp-keskusteluissa meillä pyörii keskustelut vapaa-ajalla, pääsääntöisesti kaikkea muuta kuin työhön liittyvää. Muutenkin somessa ihmiset verkostoituu meillä aktiivisesti.

Kirjoitushetkellä Sulavalla on 3 toimipistettä: 2 Helsingissä ja yksi Kuopiossa. Uutta kohti ollaan menossa tässäkin.
– Helsingissä päästään vuoden 2019 alussa kaikki saman katon alle, joka on tosi tärkeä juttu. Sitä kautta saamme myös lisää mukavia asiakaskohtaamisia kun koulutus- ja toimistotilat ovat yhdessä paikassa. Uusia tiloja ja mitä siellä tulee olla, on yhdessä pohdittu paljon Teams-keskusteluissa ja pienryhmissä. Kuopion uusiin tiloihin tullaan myös investoimaan lähiaikoina, jotta saataisiin toimivammat tilat, koska toiminta koko ajan kasvaa.

Sulava webinaariTämä on kolmas ja tällä erää viimeinen Juhan ajatuksia kokoava haastattelu. Ensimmäisessä osassa puhuimme siitä, millaista on Sulavan auttamisen kulttuuri, vuorovaikutus ja osaaminen. Lue niistä täällä. Toisessa osassa keskustelimme mm. itsensä johtamisesta sekä Sulavien työtehtävistä.

Olisitko sinä sydämeltäsi sulava? Hyviä uutisia, meillä on aina haku päällä! Katso, minkälaisia tyyppejä tällä hetkellä haemme