Ompelukone tarvitsee lankaa, muutos ihmistä – esittelyssä Tuulia Halttunen

Tylsillä saksilla nirhattu langanpää ei meinaa sujahtaa neulansilmään. Kun se viimein onnistuu, polkaisen innolla vauhtia uuteen ompelukoneeseen. Langat menevät kuitenkin solmuun ja kankaalle tikkaantuu söheröä. Voiko tämä olla sökönä koko vempele, ajattelen ja alan googlata käyttöohjeita, en löydä. Korjauskin vaikuttaa maksavan mansikoita, ei mitään järkeä. Työnnän koneen kaappiin ja suunnittelen perehtyväni siihen paremmalla ajalla jossain tulevaisuudessa. Käytännössä palaan tilanteeseen, jossa pakolliset lahkeenlyhennykset teetän anopilla ja loput korjattavat heitän tuunauspinoon (jonne ne sitten jäävätkin).

Uusi työkalu on jäänyt tarpeettomaksi, aiheuttanut turhautumista ja pettynyttä jupinaa kahvipöydässä. Melko typerää puuhaa oikeastaan koko ompelu!

Miten uusien työkalujen oppimista ja arjen muutosprosesseja voisi helpottaa? Olisin tarvinnut rinnalle jonkun, joka olisi opastanut koneen käyttöön, kertonut parhaat vinkkinsä, ehkä näyttänyt kädestä pitäen.

Jos olisin saanut tukea oppimisprosessiin, olisin ehkä kuullut, että kone ei itse asiassa olekaan rikki, en vain osannut laittaa puolaa kohdalleen. Olisin kenties oppinut pujottamaan langat oikein ristiin ja oivaltanut, minkälaisia käyttömahdollisuuksia kone tarjoaa. Olisin tekaissut ehkä hameen, lyhentänyt ne housut ja kuka tietää mitä muuta! Olisin saanut onnistumisen kokemuksia, ja todennäköisesti esitellyt uusia taitojani ystävilleni – ja ehkä tullut samalla innostaneeksi heitäkin ompelukerhoon.

Muutosprojekteissa on aina kyse ihmisistä. Tulee söheröä, jos otetaan uusia työkaluja käyttöön, mutta unohdetaan ihmiset niiden käyttäjinä. Tarvitaan hallittu muutos ja selkeät tavoitteet, sekä ohjattu suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi. Miten muutos viedään organisaatiossa eteenpäin? Kuka opastaa kimuranteissa kohdissa?

Aloitin maaliskuussa konsulttina Sulavalla, jossa olen asiakkaiden tukena modernin tietotyön konseptoinnissa ja suunnittelussa, muutoksen viestimisessä ja läpiviennissä sekä modernien työkalujen käyttöönotoissa. Olen taustaltani viestinnän ammattilainen ja ollut vetämässä intra-hankkeita ja muita laajoja muutosprosesseja isoissa organisaatioissa, sekä kouluttanut mm. Teams- ja SharePoint-käyttöönottoja. Sydäntä lähellä ovat myös tiedon visualisointi sekä tarinallistamisen hyödyntäminen muutosprosesseissa.