Sähköpostimme allekirjoituksessa on seuraava lause:
Ei ole työelämää ja muuta elämää, jokaisella on vain yksi elämä. Kun asiakkaamme navigoivat työn, kodin, perheen ja muun itselle tärkeän välillä, Sulava tekee kokemuksesta mahdollisimman joustavaa, huoletonta ja saumatonta.
Lupaamme auttaa asiakkaitamme mahdollisimman joustavan työelämän rakentamisessa ja elämme myös itse näiden oppien mukaisesti. Tiedämme, että elämässä tapahtuu joskus yllättäviä käänteitä ja työelämä vaatii joustavuutta. Mitä se Sulavalla tarkoittaa? Asiantuntijamme Marianna Halonen kertoo omasta kokemuksestaan.
Muistisairas vanhempi sairastuu
Puhelin soi 10 minuuttia ennen asiakaspalaverin alkua. En tunnista numeroa ja ajattelen, että ehdin ennen kokousta vastata ja sopia palaavani asiaan paremmalla ajalla. Puhelun aiheeseen tulee tosiaan palattua useasti, mutta siitä paremmasta ajasta en ole ihan varma. Soittaja on iäkästä äitiäni hoitava geriatri. Äidillä on kuukausi aikaisemmin diagnosoitu Alzheimer ja tämän puhelun aiheena on äidin syöpädiagnoosi.
Moni kaltaiseni viisikymppinen osaa varmasti samaistua vuoden takaiseen tilanteeseeni, ovathan muisti- ja syöpäsairaudet varsin yleisiä ikääntyneiden keskuudessa. Työn ja perhe-elämän yhdistämisestä, ruuhkavuosien haastavuudesta ja riittämättömyyden tunteista saa lukea artikkeleita tämän tästä. Yleensä nämä jutut käsittelevät perheitä, joissa on pieniä lapsia ja ollaan sairastelukierteen syövereissä. Nekin ajat ovat itselläni tuoreessa muistissa, onhan nuorin kolmesta lapsestani vasta 11-vuotias. Sen sijaan en muista kovin usein törmänneeni keskusteluihin, jotka liittyvät ruuhkavuosien venymiseen toisesta päästä, kun iäkkäät vanhemmat sairastuvat tai tarvitsevat runsaasti tukea ja apua.
Itselleni tilanteen kokonaisvaltainen kuormittavuus tuli yllätyksenä, kukapa näihin osaisi tai haluaisi ennakolta kovin paljon varautua. Yhtäkkiä olin tilanteessa, jossa vaativan asiantuntijatyön ja lapsiperhearjen lisäksi hoidettavanani oli äitini sairauteen, leikkauksiin sekä sairaala- ja hoitokotijaksoihin liittyvät asiat. Luonnollisesti äitini asiat oli hoidettava arkisin virka-aikana, jolloin minulla oli myös työni.
Olen monesti viime kevättä 2023 miettiessäni todennut, että olisin joutunut jättäytymään väliaikaisesti pois työelämästä, ellei työnantajani olisi mahdollistanut monenlaisia joustoja työn tekemiseen. Teknologia on tukenut ajasta ja paikasta riippumatonta työskentelyä jo pitkään ja omalla kohdallani tämä tuli toden totta testattua. Palavereita pidettiin autossa, parkkipaikalla ja jopa sairaalan vessassa. Koska monet arkipäivien tunnit tuli vietettyä äitini vierellä, viikonloppuisin hoidin sellaisia työtehtäviä, jotka eivät vaatineet asiakkaiden tai työkavereiden läsnäoloa.
Ajanhallinta ruuhkaisen elämäntilanteen keskellä
Ajanhallinta on yksi keskeinen asia ruuhkaisessa elämäntilanteessa, mutta se ei ole suinkaan ainoa. Olipa kyseessä sairastelevat lapset tai iäkkäät vanhemmat, tilanteeseen liittyy aina myös voimakkaita tunteita, jotka lisäävät kuormittavuutta. Itseäni ymmärrys yhteisen ajan rajallisuudesta ja luopumisen vaikeus haastoi päivittäin. Lisäksi mieltä painoi syyllisyys: aina olisi pitänyt olla jossain muualla tekemässä jotain muuta. Näiden tunteiden keskellä minulle oli äärimmäisen tärkeää, että sain myös uppoutua mielenkiintoisiin töihin, ratkoa asiakkaiden haasteita ja hetkeksi unohtaa oman elämän kiemurat. Tästä olen Sulavalle superkiitollinen, omaishoidon lisäksi sain myös pitää työidentiteettini ja se auttoi jaksamaan.
Uskon, että jokaisesta elämäntilanteesta voi oppia jotain ja toivottavasti näin on myös omalla kohdallani. Joten, jos kokemukseni tuntuvat tutuilta, haluan antaa omat oppini avuksesi.
Mariannan viisi vinkkiä:
- Ole rehellinen ja kerro tilanteestasi. Itse sain paljon ymmärrystä, apua ja myötäelämistä niin sulavilta työkavereiltani kuin asiakkailta. Toiset ihmiset ovat uskomaton voimavara!
- Hyödynnä teknologiaa apunasi niin paljon kuin mahdollista.
- Pyydä apua ennemmin kuin myöhemmin. Tämä pätee niin työasioihin kuin yksityiselämäänkin.
- Selvitä mahdollisuuksiasi tehdä väliaikaisesti lyhyempää työpäivää tai muita joustavia malleja. Et voi tietää, onko se mahdollista ennen kuin selvität.
- Niin kuluneelta kuin tämä kuulostaakin, se kannatta muistaa. Ole armollinen itsellesi.