Tavoitteita ja onnistumisia

Jouni Puhakka on Lindström Invest Oy:n toimitusjohtaja. Jounin intohimona on toiminnan ja tekemisen jatkuva kehittäminen. Hänen mottonsa, ”Huomisesta ei tiedä – tee se tänään”, pitää jatkuvasti vireessä. Luovana hetkenä Puhakka istahtaa pianon ääreen.

LinkedIn


Eilen illalla oli hetki aikaa putsata pöytää. Samalla mietin päättyvän kauden tavoitteita ja onnistumisia. Mieleeni nousi viisi keskenään aivan erilaista asiaa, joilla kaikilla oli kuitenkin monta yhdistävää tekijää.

1. Office 365

Hallituksemme jäsen ja Sulavan toimitusjohtaja, Aki Antman oli matkan varrella vakuuttanut minut O365-maailman eduista. Oli siis tullut meillekin ajankohtaiseksi siirtyä digitaaliseen pilviaikaan.

Office 365 -palvelun käyttöönotto ei pienessä organisaatiossamme sujunut aivan niin kuin olin toivonut. Toki huolehdimme projektista itse, emmekä turvautuneet tässä Sulavan palveluihin. Meillä itsellämme ei myöskään ole tämän alan asiantuntijoita. Ongelmat johtivat siihen, että organisaatio alkoi vastustaa muutosta ja itse olin turhautua. Olin kuitenkin päätökseni tehnyt ja polkuni valinnut.

Alkuvaikeudet on voitettu. Pilvipalvelun käyttö on sujuvaa ja vaivatonta sekä paikasta, ajasta ja koneesta riippumatonta. Tiedon kulku ja tiedon jakaminen organisaation sisällä on helpottunut samalla kun ”mapit ovat paremmassa järjestyksessä”. Olennaista on ollut havaita, että palvelu tehostaa toimintaamme ja organisaatiomme tuottavuutta sekä työntekemisen laatua ja mielekkyyttä.

2. Neljäs perättäinen Joroinen

Neljä kertaa puolikas on kaksinkertainen teräsmies. Siltä minusta ainakin tuntui heinäkuisena lauantai-iltana. Matka itsensä voittajana saunan lauteille ei kuitenkaan ollut helppo.

Uintiosuus meni hyvin ja alle tavoiteajan. Tämän kertoi tärkein digilaitteeni, Polar V800. Pyöräilyn ensimmäinen 30 kilometriä oli vauhdikas, keskivauhti yli tavoitteen. Liekö siitä syystä reidet lyöneet jumiin 33 kilometrin kohdalla. Loppusuoralla alkumatkan yli kolmenkympin keskivauhti muuttui lihaksia raastavaksi 22 km/h loppurutistukseksi. Totesin, etten lähde juoksemaan. Tänä vuonna on keskeytyksen vuosi.

Minusta ei kuitenkaan ollut luovuttajaksi eikä keskeyttäjäksi. Fillari pilttuuseensa, juoksukengät jalkaan ja kohti juoksureittiä. Kannustusjoukoissa olleet pikkupojat huusivat alkumatkassa virne kasvoillaan: ”Enää 21 kilometriä jäljellä!”. Ensimmäiset 4 kilometriä meni hölkäten. Vitosen kohdalla oli tuli irti, reidet irtisanoutuivat niille uskotusta tehtävästä.

Hölkkä vaihtui kävelyyn ja ajatukset keskeyttämiseen, kunnes näin juoksureitin vieressä pahviukon päälle puetun Finisher 2016 -paidan. En ollut tekemässä neljättä puolimatkan triathlon -kisaa saadakseni paitaa, vaan päästäkseni maaliin, mutta tuon paidan näkemisen antaman voiman myötä sain kuin sainkin maalissa oman paitani!

3. Menetetty kauppa?

Joroisten puolimatkan kisan viimeistelyleirille lähdön tunnelmia rikkoi kesäkuun lopussa menetetty kauppa. Kysymys oli noin miljoonasta eurosta, jonka piti lähivuosina virrata yhtiömme kassaan kilpailijamme kassan sijasta.

Kisasta palauduttuani oli mietinnän paikka. Näin edelleen, että asiakkaallemme tarjoamamme ratkaisu oli onnistunut, kilpailukykyinen ja asiakkaan kannalta suorastaan toivottava. Se oli myös meidän tavoitteemme.

Heti elokuun alussa rohkaisin mieleni ja tiedustelin mahdollisuutta avata neuvottelua vielä uudelleen. Kauppa kilpailijan kanssa oli vielä tekemättä. Onnistuin avauksessa, työskentelin tavoitteellisesti ja järjestelmällisesti pienen tiimimyyntiryhmän kanssa kahden viikon ajan.

Kuusitoista päivää avauksen jälkeen allekirjoitimme sopimuksen.

4. Organisaation kehitysohjelma

Yhtiömme valitsema Kasvun tie -kehitysohjelma tarkoitti paitsi sitä, että organisaation kehittäminen ja kasvattaminen oli tullut tarpeelliseksi, mutta myös mahdolliseksi. Joulun alla, useita kuukausia kestäneen valmistelutyön tuloksena syntyivät ratkaisut ja päätökset. Lähdemme uuteen vuoteen entistä vahvempana ja innokkaampana.

5. Asiakastyytyväisyys

Joulun alla on ollut mahdollisuus tavata asiakkaita tavallista enemmän. Kohtaamisissa on välittynyt ilo ja välittömyys. Nauru. Taustalla täytyy olla jotakin, mahdollisesti asiakastyytyväisyyttä.

Jäin miettimään, mikä näitä asioita yhdistää. Yhdistäviä tekijöitä ovat ainakin seuraavat:

a) Kaikkien asioiden osalta olen asettanut selkeän tavoitteen. Tavoitetta ei voi saavuttaa, jos niitä ei ole.

b) Olen yhdessä tiimini kanssa määrätietoisesti ja peräänantamattomasti kulkenut kohti asetettuja tavoitteita.

c) Pitkäjänteinen työskentely tuottaa tuloksia.

d) Heikkona hetkenä voima tulee yllättävästä asiasta. Taustalla on kuitenkin heikkonakin hetkenä tiedostettu tavoite.

e) Pettymykset potkivat eteenpäin, onnistumisesta saa voimaa ja uutta energiaa.

f) Saavutetut tulokset ovat lisänneet tuottavuutta ja hyvinvointia sekä jaksamista.

g) Missään asiassa en pärjännyt yksin, vaan tarvitsin ympärilleni tiimin – pienemmän tai suuremman. Tiimin kokonaiskapasiteetti on suurempi kuin yksittäisten jäsentensä summa. Yhdessä tekemisessä on voimaa!

h) Onnistuin kaikissa tavoitteissani!

Toivotan hyvää ja rauhaisaa joulunaikaa Sinulle ja läheisillesi. Edellä g -kohdassa mainituille lisäksi kiitokset kuluneesta vuodesta. Kanssanne on hienoa työskennellä!